Wat voor huid heb jij? Ontdek het met de Observ
Het wordt buiten kouder, de zon laat zich minder zien. Dat is natuurlijk van invloed op je huid. De zongebruinde kleur neemt langzamerhand af, en het gebrek aan vitamine D kan je huid doffer doen ogen. Mogelijk vallen onzuiverheden daardoor ook meer op, zie je rode vlekjes, rimpels en lijntjes nog duidelijker terug in de spiegel. Maar er fris en stralend uitzien hoeft niet seizoensgebonden te zijn. Je moet alleen ontdekken wat jouw huid nodig heeft.
Verschillende huidtypes
Dat klinkt makkelijk, maar hoe weet je nu wat voor huid je hebt? Wat in ieder geval duidelijk moge zijn, is dat geen huid hetzelfde is. Wel zijn er een aantal verschillende huidtypes aan te wijzen, maar het kán lastig zijn deze van elkaar te onderscheiden. Bij het indelen van de verschillende huidtypes kan er in ieder geval gekeken worden naar de hoeveelheid vet en vocht die in de huid aanwezig is, en hoe het huidoppervlak eruit ziet.
Normale, vette of droge huid
Je kunt een normale huid hebben, die niet uitgesproken vet of droog is. De poriën zijn klein en de huid voelt zacht en soepel. De huidtypes waarbij de meest duidelijke verschillen aan te wijzen zijn, zijn de droge of de vette huid. Een vette huid voelt ook daadwerkelijk wat vettig aan. Vaak zijn de poriën wat vergroot en de huid glanst. De onzuiverheden die je kunt aantreffen zijn bijvoorbeeld puistjes en mee-eters. De droge huid heeft juist een fijne structuur, niet heel zichtbare poriën. Vaak kun je merken dat je een droge huid hebt aan het trekkerige gevoel dat je overhoudt aan een wasbeurt. Dit huidtype kan soms wat schilferig ogen.
Gecombineerde huid
Maar al snel wordt het moeilijker om het onderscheid te maken. Want als je een gecombineerde huid hebt, kun je zowel droge als vette huiddelen in het gezicht hebben. Meestal is er sprake van een vettige T-zone (het gebied tussen voorhoofd, neus en kin) en drogere huid op de wangen. Verder kun je een meer of minder gevoelige huid hebben. Wanneer je huid gevoelig is, reageert deze veel sterker op invloeden van buitenaf. Zo kunnen er sneller irritaties ontstaan door cosmetica, zonlicht of stress.
Hoe is jouw huidconditie?
Los van je huidtype kan ook je huidconditie verschillen. Want ook een vette huid kan vochtarm zijn, en een droge huid hoeft dat niet perse te zijn. Dat klinkt misschien raar, maar waar je geboren wordt met een bepaald huidtype, is je huidconditie afhankelijk van de omstandigheden. Je huid is vochtarm op het moment dat de huid een tekort aan vocht heeft. Dat kan komen doordat je bijvoorbeeld veel in ruimtes met droge lucht bent, de huid het vocht niet goed vasthoudt of je niet de juiste cosmetica gebruikt. Andere huidcondities waar je mee te maken kunt hebben, zijn bijvoorbeeld onder andere onzuiverheden, mate van pigmentatie, mate van veroudering en de roodheid van je huid.
Met de Observ huidanalyse wordt jouw huid onder de loep genomen
Ontdek het met de Observ
Goed, zover de theorie. Maar hoe ontdek je nu in de praktijk wat jouw huidtype en huidconditie nu precies is en hoe je die kunt verbeteren? Veel huidaandoeningen beginnen namelijk in de diepere lagen van de huid en worden pas in de loop van de tijd zichtbaar. Deze diepe huidlagen zijn niet te zien met het blote oog. Met de Observ-technologie is het mogelijk het onzichtbare zichtbaar te maken, en te ontdekken wat voor huid jij nu precies hebt.
De analyse
De Observ toont de huidtextuur. Bij het analyseren van de huidtextuur kan er gekeken worden naar de mate van droogte van de huid, huidveroudering, infecties, ontstekingen, verlies van stevigheid en veerkracht. Ook kan het apparaat huidverkleuringen aan het licht brengen. Denk hierbij aan pigmentatiestoornissen, ontstekingsreacties en gesprongen vaatjes en roodheid. Tot slot wordt er gekeken naar huidafscheidingen. Dit is bijvoorbeeld een verstoorde zuurmantel of acne.
Kennis is macht
Een huidanalyse geeft je inzicht in jouw eigen huid. Jeanette Veldhuizen van JV Clinic vertelt: ‘Doordat de analyse wordt uitgevoerd door een specialist op het gebied van huidverbetering, kun je meteen een gedegen advies meekrijgen over hoe je met je huid om kunt gaan.’ Want kennis is macht, zegt men wel eens. En met de kennis in huis over wat jouw huid nodig heeft, heb je ook de macht om de huid er op haar best uit te laten zien!
Nieuwsgierig?
Wil jij ook weten wat voor huid jij hebt? Jeanette Veldhuizen en de andere huidspecialisten van JV Clinic staan voor jou klaar. Tijdens een intakegesprek krijg je informatie over de behandelingen, en zal worden nagegaan welke methode het meest geschikt is voor jou. Wist je dat je in de kliniek ook goed zit voor nog veel meer om schoonheidsgebied? Bijvoorbeeld als je graag wilt afslanken en van een strakker figuur wilt genieten. Maar je bent hier ook in de juiste specialistische handen voor rimpelinspuiting, cryo, huidverbetering, huidverjonging en permanente make-up.
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.