interieur

Bouwen aan een evenwichtig en samenhangend interieur

Eindelijk heb je hem in huis: de bank van je dromen. Wanneer hij na bezorging in de woonkamer staat, krijg je toch het gevoel dat er iets niet klopt. Hoe kan dat nou? Dit is de bank die je al zo lang wilde hebben. Je wist zéker dat hij perfect in je interieur zou passen. Zelfs de kleur past perfect bij de rest van je inrichting…

Eindelijk heb je hem in huis: de bank van je dromen. Wanneer hij na bezorging in de woonkamer staat, krijg je toch het gevoel dat er iets niet klopt. Hoe kan dat nou? Dit is de bank die je al zo lang wilde hebben. Je wist zéker dat hij perfect in je interieur zou passen. Zelfs de kleur past perfect bij de rest van je inrichting… Als je zelf zoiets hebt meegemaakt, heb je waarschijnlijk geen rekening gehouden met de zes interieurbouwstenen. Als interieurstyliste weet ik deze stenen te herkennen en toe te passen zodat ik bijna als vanzelf een samenhangend en evenwichtig interieur kan bouwen. Natuurlijk kan ik ze in verschillende vormen gieten, zodat het eindresultaat altijd past bij de wensen, stijl en voorkeur van de bewoner.

1. Ruimte

De eerste steen is ruimte. In dit geval bedoelen we de in te richten ruimte of kamer. De grenzen in een ruimte worden doorgaans bepaald door wanden, vloeren, ramen en plafonds: de elementen die ook enorm van belang zijn bij het opstellen van een interieurplan. Door bewust keuzes te maken kun je een ruimte groter, kleiner, hoger of lager doen lijken dan hij eigenlijk is. Verder vormt een ruimte als het ware een decor voor meubelstukken. Een goede balans en overwogen keuzes zijn hierin erg van belang.

2. Lijnen

Recht, gebogen of diagonaal en de afstand ertussen: dat is in het kort hoe lijnen de uitstraling van een kamer optisch kunnen beïnvloeden. Iedere interieurstijl heeft zijn eigen bijpassende lijnenspel en over het algemeen zijn er een aantal effecten waar je van uit kunt gaan.

  • Rechte lijnen: kracht en mannelijke ontwerplijnen.
  • Gebogen lijnen: vriendelijkheid en openheid. Vrouwelijke ontwerplijnen.
  • Horizontale lijnen: rust en sereniteit.
  • Verticale lijnen: formaliteit en waardigheid.
  • Diagonale lijnen: dramatisch effect.

3. Vormen

Ieder interieur heeft er minstens één: een vorm zoals een vierkant, ovaal, cirkel of cilinder. Net zoals bij de andere bouwstenen is de keuze voor een bepaalde vorm verbonden met een bepaald effect of een specifieke stijl. Als meerdere vormen gecombineerd worden is het belangrijk dat je hier bewust bij stilstaat. Een vierkant en een rechthoek kunnen bijvoorbeeld prima samen gebruikt worden. Dit geeft rust. Wanneer je cirkels met vierkanten combineert, zal het resultaat al snel onrustig worden.

Het op de juiste manier toepassen van deze zes bouwstenen en het vinden van een goede balans vergt training en ervaring

4. Texturen


Bij textuur denk je misschien vooral aan stoffering, maar ook vloeren en muren hebben verschillende texturen. Niet alleen is de keuze van texturen en de combinatie ervan van invloed op de uitstraling van het interieur, maar ook op de bewoner. De aanraking van een textuur, maar ook het kijken naar een textuur kan als plezier, comfortabel of juist onrustig en onprettig worden ervaren. Over het algemeen kun je stellen dat grovere structuren bijdragen aan een gezellige, comfortabele en warme sfeer. Gladde en vaak ook glanzende structuren ogen killer, maar geven ook een kalmere, formelere, ruimtelijkere en lichtere sfeer aan een ruimte.

5. Patronen


Veel mensen vinden het combineren van patronen en motieven één van de lastigste dingen in een interieur. Een doordachte toepassing van patronen kunnen een bijzondere finishing touch geven aan een ruimte, maar de lijn met overdaad is dun. Bij het kiezen van patronen is het in ieder geval van belang dat je rekening houdt met de maat van een patroon, de kleuren van een patroon en de combinaties met andere patronen.

6. Kleuren


Vanuit patronen komen we automatisch bij de zesde bouwsteen. De bouwsteen die alles bij elkaar brengt. De bewuste en gerichte toepassing van kleur in het interieur resulteert uiteindelijk in de meest optimale interieurvormgeving.

Het op de juiste manier toepassen van deze zes bouwstenen en het vinden van een goede balans vergt training en ervaring. Bewust om je heen kijken en keuzes zorgvuldig afwegen en uittesten horen erbij. Als jij twijfelt of dat ene behang met dat mooie, exotische bloemenpatroontje wel echt zo’n goede keuze is in jouw gang, adviseer ik hier graag over. Neem vrijblijvend contact met me op en ontdekt hoe ik iedere bouwsteen per ruimte kan uitdiepen!

Datum: 26 maart 2020