Aderverkalking: wees je ervan bewust
Je bloedvaten zijn als sterke, flexibele leidingen. Dagelijks raast er meer dan 6.000 liter bloed doorheen. Het is belangrijk dat de binnenkant van deze leidingen spiegelglad is, omdat je anders wrijving krijgt en daardoor slijtage kan ontstaan. Helaas is dat precies wat er gebeurt wanneer we verouderen. Het gevolg? Aderverkalking.
Wat is het?
Aderverkalking is een toestand waarbij de gladde spieren van de bloedvaten mineraalafzettingen krijgen. De wand van je aderen verharden door ophoping van vet en andere stoffen. Ook wel verkalking genoemd. De verkalking kan binnen de bloedvaten plaatsvinden of in de bloedvaten zelf. Vanaf dat moment gaan je bloedvaten stoffen maken die het bloed verdikken. Daarnaast worden de wanden plakkerig, wat voor ophoping van vet- en lichaamscellen kan zorgen. Ook wel plaque genoemd. Aderverkalking is een serieus probleem; zó groot zelfs dat het de voornaamste doodsoorzaak boven de 75e jaar is.
Wat is het probleem?
Door de afzettingen worden de bloedvaten stijf en inflexibel. Hierdoor kan het bloed niet meer goed stromen. Een ander probleem is dat de bloedvaten minder ruimte hebben voor het bloed, zodra er een plaque aan de binnenkant zit. Het maakt je bloedvaten ook kwetsbaarder voor scheurtjes. De oorzaak van de verkalking is vaak veroudering, schade door voedsel, roken of ontstekingen. Of een tekort aan bepaalde vitamines. Bijvoorbeeld vitamines B12, C en K2 die tegelijkertijd ook kunnen helpen om je bloedvaten te versterken.
Vitamine K2-tekort
Vitamine K2 is waarschijnlijk de belangrijkste vitamine voor de bloedvaten. Dit heeft te maken met het sturen van calcium. Vitamine K2 doet dit door een bindingseiwit op calcium te plakken, waardoor het niet neer kan slaan. Als dit proces niet goed werkt, krijg je kalkaanslag op een vergelijkbare manier als in je wasmachine thuis. Vitamine K2 wordt door darmbacteriën gemaakt uit K1 van plantaardig voedsel.
Door de afzettingen worden de bloedvaten stijf en inflexibel
Vitamine B12 tekort
In ons lichaam worden er continu stoffen aangemaakt, veranderd en afgebroken. Sommige stoffen zijn schadelijk en moeten zo snel mogelijk omgezet worden tot bruikbare. Een daarvan is homocysteïne. En om deze stof om te zetten, is er B12 nodig. Als homocysteïne niet wordt omgezet, stijgt de kans op ontstekingen en tast het collageen aan. Collageen is een structuureiwit waar de bloedvaten deels uit bestaan. B12 is van belang voor je bloedvaten. Maar door maagzuurproblemen of het eten van veel plantaardige producten ontstaat er snel een tekort.
Vitamine C-tekort
Vitamine C vlecht eiwitkabels aan elkaar tot collageen, een soort wapening in je bloedvaten. Daarom mag deze vitamine ook niet overgeslagen worden. Gifstoffen zoals zware metalen en roken verlagen je vitamine C enorm. Ook ontstekingen en stress vragen veel vitamine C van je lichaam. Dat komt doordat voor de aanmaak van alle stresshormonen vitamine C nodig is.
Wat kun je doen tegen aderverkalking?
Het is verstandig om voldoende vis te eten, zodat ontstekingen niet oneindig gaan woekeren. Overweeg ook vitamine K2 te gebruiken. Op die manier zorg je ervoor dat er minimale kalkafzetting ontstaat. En vitamine C is eigenlijk altijd belangrijk om in te nemen. Gebruik bijvoorbeeld een goede koudgeperste olijfolie om antioxidanten binnen te krijgen en schaf als extra vitamine B12 aan. Wil je meer weten? Kom gerust eens langs bij de Rode Pilaren voor een goed advies voor jouw situatie.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.