
Aderverkalking: wees je ervan bewust
Je bloedvaten zijn als sterke, flexibele leidingen. Dagelijks raast er meer dan 6.000 liter bloed doorheen. Het is belangrijk dat de binnenkant van deze leidingen spiegelglad is, omdat je anders wrijving krijgt en daardoor slijtage kan ontstaan. Helaas is dat precies wat er gebeurt wanneer we verouderen. Het gevolg? Aderverkalking.
Wat is het?
Aderverkalking is een toestand waarbij de gladde spieren van de bloedvaten mineraalafzettingen krijgen. De wand van je aderen verharden door ophoping van vet en andere stoffen. Ook wel verkalking genoemd. De verkalking kan binnen de bloedvaten plaatsvinden of in de bloedvaten zelf. Vanaf dat moment gaan je bloedvaten stoffen maken die het bloed verdikken. Daarnaast worden de wanden plakkerig, wat voor ophoping van vet- en lichaamscellen kan zorgen. Ook wel plaque genoemd. Aderverkalking is een serieus probleem; zó groot zelfs dat het de voornaamste doodsoorzaak boven de 75e jaar is.
Wat is het probleem?
Door de afzettingen worden de bloedvaten stijf en inflexibel. Hierdoor kan het bloed niet meer goed stromen. Een ander probleem is dat de bloedvaten minder ruimte hebben voor het bloed, zodra er een plaque aan de binnenkant zit. Het maakt je bloedvaten ook kwetsbaarder voor scheurtjes. De oorzaak van de verkalking is vaak veroudering, schade door voedsel, roken of ontstekingen. Of een tekort aan bepaalde vitamines. Bijvoorbeeld vitamines B12, C en K2 die tegelijkertijd ook kunnen helpen om je bloedvaten te versterken.
Vitamine K2-tekort
Vitamine K2 is waarschijnlijk de belangrijkste vitamine voor de bloedvaten. Dit heeft te maken met het sturen van calcium. Vitamine K2 doet dit door een bindingseiwit op calcium te plakken, waardoor het niet neer kan slaan. Als dit proces niet goed werkt, krijg je kalkaanslag op een vergelijkbare manier als in je wasmachine thuis. Vitamine K2 wordt door darmbacteriën gemaakt uit K1 van plantaardig voedsel.
Door de afzettingen worden de bloedvaten stijf en inflexibel
Vitamine B12 tekort
In ons lichaam worden er continu stoffen aangemaakt, veranderd en afgebroken. Sommige stoffen zijn schadelijk en moeten zo snel mogelijk omgezet worden tot bruikbare. Een daarvan is homocysteïne. En om deze stof om te zetten, is er B12 nodig. Als homocysteïne niet wordt omgezet, stijgt de kans op ontstekingen en tast het collageen aan. Collageen is een structuureiwit waar de bloedvaten deels uit bestaan. B12 is van belang voor je bloedvaten. Maar door maagzuurproblemen of het eten van veel plantaardige producten ontstaat er snel een tekort.
Vitamine C-tekort
Vitamine C vlecht eiwitkabels aan elkaar tot collageen, een soort wapening in je bloedvaten. Daarom mag deze vitamine ook niet overgeslagen worden. Gifstoffen zoals zware metalen en roken verlagen je vitamine C enorm. Ook ontstekingen en stress vragen veel vitamine C van je lichaam. Dat komt doordat voor de aanmaak van alle stresshormonen vitamine C nodig is.
Wat kun je doen tegen aderverkalking?
Het is verstandig om voldoende vis te eten, zodat ontstekingen niet oneindig gaan woekeren. Overweeg ook vitamine K2 te gebruiken. Op die manier zorg je ervoor dat er minimale kalkafzetting ontstaat. En vitamine C is eigenlijk altijd belangrijk om in te nemen. Gebruik bijvoorbeeld een goede koudgeperste olijfolie om antioxidanten binnen te krijgen en schaf als extra vitamine B12 aan. Wil je meer weten? Kom gerust eens langs bij de Rode Pilaren voor een goed advies voor jouw situatie.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.