Neem hartklachten serieus
Wist je dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn voor vrouwen? Toch blijkt uit een peiling van de Hartstichting dat 2 op de 5 vrouwen geen contact opnemen met de huisarts als zij klachten hebben die duiden op hart- en vaatziekten. Bij vrouwen is het ook moeilijker om een diagnose te stellen dan bij mannen. ‘Neem de klachten serieus’, is het advies van cardioloog dr. Klieverik van het Ikazia Ziekenhuis, die zich onder andere heeft toegelegd op de vrouwencardiologie.
Hartklachten
‘Bij mannen is pijn op de borst vaak een teken dat er iets mis is met het hart. Bij vrouwen zijn de klachten veel vager. Denk bijvoorbeeld aan extreme vermoeidheid, kortademigheid of pijn tussen de schouderbladen.’
Laat je onderzoeken
‘Als vrouwen bij mij op het spreekuur komen, hebben ze vaak zelf al een verklaring voor de klachten. Ze wuiven de klachten als het ware weg. ‘Ik zal het wel iets te druk hebben gehad’ of ‘Het zal wel te maken hebben met de overgang’ zijn veelgehoorde verklaringen. Dat kan ook het geval zijn. Maar als de klachten aanhouden en ze je leven echt beïnvloeden, is het aan te raden de klachten wel degelijk te laten onderzoeken.’
Zoek hulp
‘Heb je last van vermoeidheidsklachten? Probeer dan je levensstijl aan te passen. Doe iets rustiger aan, ga op tijd naar bed en probeer meer te bewegen. Heeft dat geen baat? Zoek dan verder en benader de huisarts. Heb je pijn op de borst? Probeer de klachten dan niet te negeren en zoek hulp. Zeker als de klachten ook in rust of ‘s nachts voorkomen. De huisarts kan bijvoorbeeld de bloeddruk en het cholesterol meten. Vaak is het ook mogelijk om een fietsergometrie te doen bij de huisarts. Indien nodig kan de huisarts je doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis.’
Probeer de klachten niet te negeren en zoek hulp
Neem het serieus
‘Meestal kunnen we een patiënt in het ziekenhuis behandelen met medicijnen, soms is psychosociale begeleiding nodig voor bijvoorbeeld stressreductie. Welke behandeling er ook zal plaatsvinden: het serieus nemen en delen van klachten kan zeer waardevol zijn!
Tips
Tips voor een gezonde levensstijl om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen
- Stop met roken. Wist je dat roken onder de leeftijd van 55 jaar een veel zwaardere risicofactor is bij vrouwen dan bij mannen? Stoppen is dus van levensbelang
- Beweeg minimaal 30 minuten per dag
- Eet gezond en bewust
- Wees matig met zout
- Wees matig met verzadigde vetzuren
‘Het was als thuiskomen’
Mevrouw van Beek (48 jaar): ‘Na een hartinfarct knapte ik niet op. De klachten beïnvloedden mijn leven enorm. Het eerste gesprek met dr. Klieverik was als thuiskomen, en dat is het nu nog steeds.’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.