
Je relatie in balans met haptonomische relatiebegeleiding
Liefde is iets ongrijpbaars. Het kan je tot grote hoogtes brengen, maar kan ook diepe dalen met zich meebrengen. Emoties als angst en euforie passeren de revue, evenals momenten van diepe verbinding of heftige ruzies.
Eenzaam of onbegrepen
In de eerste fase van de relatie ben je vooral verliefd: je kijkt door een grote roze bril naar je partner. Maar verliefd zijn blijf je niet heel je leven. Op een gegeven moment gaat dit over in ‘houden van’ en worden de eigenaardigheden van je partner zichtbaar. Praktische zaken als de vuile was niet opruimen kunnen bijvoorbeeld al leiden tot grote irritaties. Daarnaast kan je relatie verzanden in een vastgeroeste routine waar jullie niet meer uit lijken te komen. Geen slaande deuren, geen kapotgeslagen serviesgoed, maar het gaat stroef. Of juist wél slaande deuren en brekend serviesgoed, maar het werkt niet. Je begint je eenzaam of onbegrepen te voelen.
Relatie uit evenwicht
Onbegrepen zijn, ongezien zijn en zelfs een gevoel van eenzaamheid kunnen ongewenste ingrediënten van je relatie worden. Naar buiten toe lijken jullie nog prima te functioneren, maar toch voel je je ontzettend eenzaam achter je voordeur. Er worden lange werkdagen gemaakt, er zijn misschien kinderen in het spel en er is een koophuis met een een hoge hypotheek. Alle ballen in de lucht houden vergt dan veel energie van jou en je partner en jullie hebben daardoor minder tijd voor elkaar. Het aantal echtscheidingen is hoog in Nederland, en het verdrietige is dat veel mensen na hun scheiding niet per se gelukkiger zijn.
Maar verliefd zijn blijf je niet heel je leven
Oude gewoonten doorbreken
Wanneer je relatie uit balans is, is het waardevol om je relatie een nieuwe dynamiek te geven. Dit kan door middel van haptonomische relatiebegeleiding. Geef jezelf en je partner een nieuwe kans op geluk, door oude gewoonten, patronen en overtuigingen los te laten of te doorbreken. Zo krijgen jullie weer ruimte voor jezelf en de ander en dit kan leiden tot verdieping in de relatie. Tijdens haptonomische relatiebegeleiding bied ik ervaringsoefeningen aan, zodat je niet alleen over je problemen praat met elkaar, maar ook in het hier en nu voelt op welke manier er interactie is. Het is een heel praktische manier van begeleiden, waarin ik als therapeut niet vertel wat er wel of niet goed is, maar een veilige omgeving bied om te onderzoeken waar het verlangen, de mogelijkheden en de onmogelijkheden liggen.
Tip!
Ik denk dat veel relatieleed voorkomen kan worden als stellen, voordat de situatie escaleert, er samen voor kiezen om de relatie nieuw leven in te blazen. Hoe langer je wacht met hulp zoeken, hoe moeilijker het wordt. Zeker als er kinderen in het gezin zijn, is het niet altijd eenvoudig om je, naast vader en moeder, ook partners van elkaar te voelen. Hulp van een derde kan dan erg welkom zijn.
Haptonomie praktijk Schoneveld
Als haptotherapeut help ik mensen met verschillende vragen en dingen waar ze tegenaan lopen in hun leven. Je kunt naast haptonomie en haptotherapie ook bij mij terecht voor zwangerschapshaptonomie. Verder heb ik de studie seksuologie gevolgd, waardoor vragen rondom intimiteit eveneens bespreekbaar zijn. Onze praktijk zit op twee locaties, in Zwolle en in Amersfoort.
-
Fietsen is niet alleen een activiteit, maar ook een vervoersmiddel. Gedurende de pandemie hebben veel mensen de fiets ontdekt als een veilige en milieuvriendelijke manier om zich te verplaatsen.
-
Weet jij wie de eigenaresse en oprichtster van Bet365 is, een van de grootste online casino’s van dit moment? In dit artikel introduceren we haar aan je: Denise Coates.
-
Natuurliefhebbers, fanatieke wandelaars, mensen die graag een mooie fietstocht houden; behoor je tot één van die groepen mensen? Dan is een vakantie op één van de Waddeneilanden echt een aanrader…! Je vindt er een oase van rust en kunt er heerlijk genieten.
-
Denk jij bij het inrichten van je huis aan duurzaamheid? In Nederland gooien we met zijn allen jaarlijks 250 miljoen kilo’s aan meubels weg. In Europa is dat zelfs 11 miljard kilo! Het is tijd voor verandering. Woontrends veranderen continu.
-
Weet je nog, de Tienertoer? Voor het eerst weg zonder je ouders, gaan en staan waar je maar wil.
-
Wist je dat wij Nederlanders met zijn allen gemiddeld 380 miljoen kilo kaas per jaar eten? Op brood, uit het knuistje of verwerkt in een lekker gerecht: we kunnen er geen genoeg van krijgen. En wat dacht je van een lekker kaasplankje?
-
Er is niks lekkerder dan thuiskomen in een schoon, opgeruimd huis. Een plekje waar je iets terug kunt vinden waar je het gelaten hebt, waar je je kledingkast niet weemoedig opentrekt omdat je wéét dat alles al drie dagen in de wasmachine zit en waar de stofvlokken je niet achterna dansen. Gemiddeld verblijven we het merendeel van onze vrije tijd lekker thuis.
-
Dagelijks twee stukken fruit eten, meer water drinken, een uur bewegen, vaker lezen… Allemaal gewoontes die we het liefst zouden hebben voor een gezond en gebalanceerd leven. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wil je je goed voelen, dan is het belangrijk om gezond te leven. Je bent immers wat je op dagelijkse basis doet.
-
Bij veel zaken is de scheidslijn niet heel helder, vaak ontstaat er een groot grijs gebied waarbinnen veel mogelijk is. Een voorbeeld hiervan is de keuze of je wel of niet een alcoholprobleem hebt. Het is niet eenvoudig om zelf te constateren of je verslaafd bent of niet. En zelfs wanneer je niet écht lichamelijk verslaafd bent, kun je wel een probleem met alcohol hebben.
-
Ben jij dol op een interieur vol karakter, warmte en een vleugje nostalgie? Dan past de vintage stijl waarschijnlijk goed bij je! Er zijn allerlei manieren om deze interieurstijl toe te passen in je eigen woning.