Heb jij je laatste wensen al op papier gezet?
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt. Heb je bijvoorbeeld wensen omtrent je uitvaart? Hoe zit het met het financiële plaatje? Ben je in staat om je uitvaart te betalen? Wat gebeurt er met je hypotheek als je plotseling overlijdt? Neem een keer de tijd om deze vragen te overdenken. In dit artikel laten we je zien wat je allemaal kunt regelen om te voorkomen dat je nabestaanden met financiële problemen geconfronteerd worden.
Kun je de kosten van je uitvaart betalen?
Laten we hopen dat het nog heel lang duurt, maar er komt een dag die je laatste zal zijn. Voor de een komt deze dag op hoge leeftijd, bij de ander komt deze dag al op jonge leeftijd. Vandaar dat het belangrijk is dat je al op jonge leeftijd een keer kijkt naar wat er zou gebeuren als je komt te overlijden. Er moet dan een uitvaart georganiseerd worden. Los van de vraag hoe je dit zou willen vormgeven, is er ook de vraag wie de kosten ervan gaat betalen. De persoon verantwoordelijk voor de uitvaartverzorging moet betaald worden en ook moet je een graf betalen of een urn kopen. Heb je niet voldoende geld om dit bedrag te betalen, dan moeten je nabestaanden de factuur voldoen. Omdat het hier al snel over duizenden euro’s gaat, kun je hen veel financiële problemen besparen door een uitvaartverzekering te nemen. Met deze polis kun je de kosten laten dekken door je verzekering. Bovendien stuurt deze ook een uitvaartondernemer die je nabestaanden helpt met het organiseren van je uitvaart.
Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?
Als je overlijdt, wil dat niet zeggen dat al je betalingsverplichtingen wegvallen. Stel bijvoorbeeld dat je samen met je partner een huis gekocht hebt. De maandelijkse hypotheeklasten moeten nog altijd betaald worden. Deze komen na jouw overlijden volledig voor rekening van je partner. Dat kan problemen opleveren. Om te voorkomen dat je partner dubbele kosten moet betalen, kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt, net als je uitvaartpolis, de kosten die je na je overlijden nog zou moeten betalen. Je partner krijgt een geldbedrag uitgekeerd om jouw kosten mee te betalen. Hoe lang deze dit krijgt, hangt af van wat je afgesproken hebt met je verzekeringsmaatschappij.
Zorg voor duidelijkheid
Als iemand overlijdt, moet er in korte tijd heel veel geregeld worden. Met de juiste verzekeringen voorkom je financiële problemen, maar er is meer. Zorg er daarom voor dat je je laatste wensen op papier hebt gezet. Op deze manier weten je nabestaanden wat je graag gewild had. Het maakt het voor hen ook gemakkelijker om je uitvaart te regelen.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.