Denk jij weleens na over je eigen uitvaart?
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit. Toch is het zinvol om nu al eens stil te staan bij je eigen uitvaart en daarmee niet te wachten tot je levenseinde in zicht is. Want de dood komt soms eerder dan je verwacht.
Ontlast je nabestaanden
Waarom zou je nadenken over je eigen afscheid? Dat kunnen je nabestaanden toch wel doen tegen de tijd dat het zo ver is? Ja, dat kan inderdaad. Maar als je hen nooit jouw wensen kenbaar hebt gemaakt, nemen ze misschien beslissingen die eigenlijk helemaal niet bij jou passen. Dan moeten ze keuzes maken waarbij jij je bij leven wellicht helemaal niet prettig had gevoeld. Waarom zou je je nabestaanden niet ontlasten door hen precies te laten weten wat jouw wensen bij je uitvaart zijn?
Nadenken over keuzes
Hoe mooi is het dat jij bij leven al keuzes kunt maken over je eigen afscheid en daarmee je dierbaren te zijner tijd veel stress uit handen kunt nemen? Wil je bijvoorbeeld een traditionele begrafenis of crematie of gaat jouw voorkeur uit naar een intiem afscheid in een natuurgebied? Welke muziek is jou dierbaar en zou je graag thuis worden opgebaard? Een uitvaart is tegenwoordig al lang niet meer standaard. Er is zó veel mogelijk: begraven of cremeren, na de plechtigheid een toost uitbrengen in jouw favoriete kroeg, livemuziek bij de plechtigheid, vervoer van de kerk naar de begraafplaats in een rouwbus met al je familie of wellicht in je eigen camper. Door je voorkeuren nu al vast te leggen, geef je je dierbaren de mogelijkheid om in rust te rouwen.
Reflectie op je leven
Bezig zijn met en zaken vastleggen voor je eigen uitvaart hoeft helemaal niet zwaar en verdrietig te zijn. Het is ook een soort reflectie op je leven. Het gaat erom hoe jij herinnerd wilt worden. Welke waarden wil je nalaten? Welke relaties zijn het belangrijkst voor je? Praat erover met anderen die dichtbij je staan. Daar kunnen zelfs waardevolle gesprekken door ontstaan. Want als jij jouw naasten nu al laat weten wat jouw wensen zijn, kunnen ze later aan de hand van jouw richtlijnen je afscheid vormgeven. Ze hoeven dan nooit te twijfelen of ze wel de juiste keuzes maken. Het kan zowel jou als hen rust geven dat er bepaalde keuzes zijn gemaakt voor jouw afscheid.
Overzicht over je eigen uitvaart
Neem eens contact op met een uitvaartverzorger bij jou in de buurt voor een zogenoemd voorregelgesprek. Dan heb je gelijk een overzicht van het kostenplaatje en weet je of je je eventueel moet bijverzekeren of wat geld achter de hand moet houden.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.