‘Ik help mensen om elkaar te begrijpen’
De Azerbeidzjaanse Efendieva Sevindzj heeft een passie voor vertalen: van juridische documenten tot sprookjes, en alles ertussenin. Ze is niet alleen beëdigd tolk, maar vertaalt als kandidaat-notaris moeilijke juridische stukken naar begrijpelijke taal. Maar wat voor rol heb je eigenlijk als vertaler? En is alles wel te vertalen?
Nieuwsgierig
‘In Azerbeidzjan studeerde ik Toegepaste Wiskunde aan de universiteit. Na mijn studie ben ik bij een bank gaan werken. Maar toen ik ruim 23 jaar geleden naar Nederland kwam, kon ik geen baan vinden waar ik tot mijn recht kwam. Ik vond het belangrijk dat ik mijn kennis kon toepassen. Daarom ging ik Notarieel Recht studeren in Leiden. Ik ben nieuwsgierig aangelegd, en wil altijd graag weten hoe alles werkt. Dan is Notarieel Recht de ideale studie. Bovendien waren de baankansen goed, en kon ik mijn kennis gebruiken in de praktijk. Ik vind het belangrijk dat ik me nuttig kan maken.’
Hulp en advies
‘Na mijn studie heb ik een paar maanden stagegelopen, en toen ben ik bij het notariskantoor terechtgekomen waar ik nu nog steeds werk. Als kandidaat-notaris geef ik juridisch advies en help ik in verschillende situaties. Als je een huis wil kopen, bijvoorbeeld, regelt een notaris alle juridische zaken. Maar ook een notaris helpt ook bij huwelijkse voorwaarden, het opzetten van een bedrijf, het maken van een testament en alles waar juridische stukken en documenten aan te pas komen.’
Uiteenlopend
‘Het mooiste aan mijn werk vind ik dat ik mensen help. De situaties zijn enorm uiteenlopend en je ontmoet veel verschillende mensen. Je helpt iemand bij de aankoop van zijn of haar eerste huis, of je zorgt ervoor dat een gezin goed verzorgd wordt achtergelaten door het opstellen van een testament. Je vertaalt moeilijke, juridische taal naar duidelijke taal die iedereen begrijpt.’
Taal en cultuur zijn met elkaar verbonden
Talenknobbel
‘Die rol trekt me heel erg aan. Het is dan ook geen toeval dat ik naast mijn baan als kandidaat-notaris ook werkzaam ben als beëdigd tolk. Ik heb altijd een talenknobbel gehad. Misschien komt het doordat ik tweetalig ben opgevoed. Toen ik in Nederland kwam wonen, vroegen landgenoten regelmatig of ik iets voor ze wilde vertalen. Dit gebeurde steeds vaker, en ik vond het heel leuk om te doen. Hiermee kon ik mij onderscheiden! Ik ben vertaalcursussen gaan doen en ben bij een vertaalbureau terechtgekomen. Ik werkte voor verschillende opdrachtgevers, en later mocht ik steeds meer juridische stukken vertalen. Maar de afwisseling vind ik vooral heel leuk.’
Sprookjesboek
‘Onlangs heb ik een sprookjesboek vertaald van het Azerbeidzjaans naar het Nederlands. Het is een verzamelkinderboek in opdracht van de ambassade, bedoeld om Nederlandse kinderen te laten kennismaken met de Azerbeidzjaanse taal en cultuur. Dit was een prachtige opdracht om mee bezig te zijn, al bracht het af en toe wel uitdagingen met zich mee. Taal en cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Azerbeidzjan is een heel ander land, met eigen gewoontes en gebruiken, en een eigen oosterse cultuur. En natuurlijk ook met gezegdes en uitdrukkingen die je niet zomaar kunt vertalen, want dan verliezen ze hun essentie. Ik heb ze daarom niet letterlijk vertaald, maar Nederlandse gezegdes opgezocht die erop lijken. Het is echt een heel mooi project geworden.’
Ana Vatan
‘Twee banen betekent weinig vrije tijd. Maar ik ben al jaren lid van de Stichting Ana Vatan. Ik heb veel contact met de andere vrouwen en de community groeit met de dag. Het sociale aspect is voor mij heel belangrijk. Kletsen met de andere vrouwen over wat er zich afspeelt in onze levens. Bij hen kan ik mezelf zijn en mijn eigen cultuur beleven. Hoewel ik al bijna een kwart eeuw in Nederland woon en Azerbeidzjan niet meer dagelijks mis, vind ik de herkenning heel fijn. Azerbeidzjan hoort immers bij mij.’
-
Wist je dat bijna 40% van de Nederlandse ondernemers te veel betaalt voor hun zakelijke autoverzekering? Dit verrassende feit onderstreept het belang van het zorgvuldig vergelijken van verschillende aanbieders.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.