De juiste verzorging voor ieder huidtype
Geen huid is hetzelfde. Elke huid heeft sterke en minder sterke eigenschappen en dat is bij iedereen verschillend. Het is dan ook belangrijk om te weten waar jouw huidtype behoefte aan heeft. Daar kun je je huidverzorging op aanpassen, om zo de beste versie van je huid te creëren. Maar welk huidtype heb jij eigenlijk: normaal, droog of vet? En welke verzorging past daarbij? Je leest het in dit blog.
Huidtype 1: normale huid
‘De term ‘normaal’ klinkt misschien een beetje gek’, begint schoonheidsspecialiste Annelies van den Berg haar verhaal. ‘Maar het duidt een huid aan die goed in evenwicht is. De wetenschappelijke term voor een gezonde, normale huid is eudermisch. De T-zone – het voorhoofd, de kin en de neus – kan bij vlagen een beetje vet zijn, maar over het algemeen is de huid niet te vet en niet te droog. Talg en vocht zijn goed in evenwicht. Mensen met een normale huid hebben geluk. Hun huid is fluweelachtig, zacht en heeft een gladde textuur, met kleine poriën en een egale teint.’
Verzorging
Hoewel de normale huid geen problemen heeft, is de juiste verzorging nog steeds essentieel. Annelies: ‘Een goede reiniging van de huid staat voorop. Op deze manier is de huid beter in staat om de werkzame stoffen uit huidverzorgingsproducten op te nemen. Bovendien ontkomt ook de normale huid niet aan huidveroudering, en zal deze in de loop der jaren droger worden. Daarom is het belangrijk om de huid te verzorgen met hydraterende en voedende crèmes na de reiniging.’
Huidtype 2: droge huid
‘Veel mensen hebben last van een gevoelige, droge huid. Wanneer je een droge huid hebt, voelt deze dun en ruw aan. Door een gebrek aan talg en vocht ontstaan er snel rimpels en lijntjes. Wanneer je je huid niet goed hydrateert, kan deze er schilferig en rood uitzien en geïrriteerd aanvoelen. Bovendien voelt de huid na het wassen snel trekkerig en schraal aan.’
Verzorging
‘Hydratatie is dan ook het belangrijkste doel bij dit huidtype. Kies in je verzorging daarom voor producten die vochtverlies tegengaan. Een voedende dag- en nachtcrème zonder alcohol is onmisbaar in jouw routine! Naast een goede huidverzorging zijn er overigens nog meer dingen die je kunt doen als je last heb van een droge huid. Probeer bijvoorbeeld niet te lang en te heet te douchen, en dep de huid droog in plaats van te wrijven.’
Iedere huid is anders
Huidtype 3: vette huid
Annelies: ‘Heb je vaak last van puistjes, zijn je poriën duidelijk te zien en glimt je huid meer dan je zou willen? Dan heb je waarschijnlijk een vette huid. Vervelend, maar het heeft ook een voordeel. Een vette huid is namelijk dikker, wat ervoor zorgt dat rimpels bij jou minder snel zullen verschijnen! Toch is het begrijpelijk dat je van je puistjes af wil.’
Verzorging
‘Bij een vette huid is het belangrijk dat je je huid twee keer per dag grondig reinigt’, besluit Annelies haar verhaal. ‘Je kunt hierbij het beste kalmerende producten op basis van een vloeistof of gel gebruiken die de poriën schoonmaken in plaats van verstoppen. Vermijd uitdrogende en agressieve producten met alcohol. Dit stimuleert de talgproductie namelijk, terwijl je dit juist wil vermijden.’
Advies en behandeling
Weet je niet zeker welke huidtype je hebt? Of vermoed je dat je een gecombineerde huid hebt? Dan kan het nooit kwaad om advies in te winnen. De specialisten van Utrechtse Schoonheid zijn gespecialiseerd in huidverzorging en huidverbetering en kunnen jou adviseren over de juiste huidverzorging. Daarnaast kun je in de salon terecht voor een breed scala aan behandelingen, voor een stralende huid!
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.