‘Die carrièreswitch was mijn beste beslissing ooit’
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen. De nieuwe bedrijfsleider, afkomstig uit het moederbedrijf, regeerde met strakke hand. Autoritair. Onpersoonlijk. Geen ruimte voor overleg. En daar werd Els niet gelukkig van.
Tijd voor een carrièreswitch
Ze kwam dan ook al snel tot de conclusie dat het tijd was om ander werk te zoeken. Els: ‘Misschien was dit ook wel hét moment om heel iets anders te gaan doen. Een carrièreswitch. Alleen had ik nog geen idee wat dat dan zou moeten zijn. Daarom heb ik contact gezocht met Jolande van Driel van Coach House.’
TMA-test
Alhoewel Els zich haar hele werkzame leven met software en programmeren had beziggehouden, had ze ook heel andere interesses. Ik heb haar diverse testen afgenomen, waaronder de TMA-talenten analyse. ‘TMA’ staat voor ‘talent management analyse’ en is een prachtige tool om iemands talenten en drijfveren in kaart te brengen. Hierdoor kreeg ik inzicht in Els’ talenten en waarvan ze energie kreeg. Ook stelde het me in staat om haar competenties te meten bij bepaalde functies of rollen die konden zorgen voor een stukje professionele ontwikkeling.
Surrogaatmoeder
Els, die zelf geen kinderen heeft, speelde al zo’n acht jaar een belangrijke rol in het gezin van haar broer. Hij broer was namelijk weduwnaar geworden vlak na de geboorte van zijn jongste zoon, een jongetje met het syndroom van Down. Zijn twee jaar oudere zusje was inmiddels al redelijk zelfstandig, maar de jongste had nog wel veel zorg en begeleiding nodig. Els stond in haar vrije tijd dan ook veel en vaak voor haar neefje klaar. Die twee hadden een fantastische klik. Ze was bijna als een moeder voor hem en zijn zus. Els had altijd al een zwak voor kinderen met een verstandelijke beperking gehad. Ze had na de middelbare school zelfs een opleiding in die richting overwogen, maar uiteindelijk was de keuze toch op de ICT gevallen.
Werken voelt voor mij nu bijna als een feestje
Talenten en competenties
Els’ ogen begonnen iedere keer te stralen wanneer ze vol liefde over haar neefje vertelde. Ik zag dat haar hart daar lag. Dat ze er energie van kreeg. Maar daarnaast zag ik ook het gemak waarmee ze op haar werk moeilijke vraagstukken analyseerde en organiseerde. En dat ze goed functioneerde in een managementfunctie had ze bij het ICT-bedrijf wel bewezen. Alsof het zo moest zijn kwam juist in die tijd de baan van locatiemanager op het dagverblijf van haar neefje vrij. Dit was een prachtige kans en alhoewel Els’ vooropleiding niet overeenkwam met wat er in de vacature gevraagd werd, wist ik zeker dat ze wel de talenten had om dit te kunnen.
Werken is een feestje
Els: ‘Als Jolande me niet dat zetje had gegeven, was het nooit in me opgekomen om te solliciteren op deze baan. Maar omdat ze mij op het kinderdagverblijf vanwege mijn neefje al redelijk goed kenden, wilden ze me toch een kans geven en heb ik de baan uiteindelijk gekregen. Ik werk er inmiddels vier maanden. Werken voelt voor mij bijna als een feestje. Natuurlijk heb ik mijn bestuurlijke taken, maar ik ben ook elke dag wel even bij de kinderen te vinden. Als ik nu terugdenk aan mijn vorige werk ben ik bijna blij dat ik het daar uiteindelijk niet meer naar mijn zin had. Anders had ik immers nooit een carrièreswitch overwogen. Maar wat heeft dát goed uitgepakt!’
Professionele ontwikkeling
Twijfel jij ook of je huidige baan nog wel bij je past of zou je heel iets anders willen gaan doen, maar kun je daar nog niet goed vorm aan geven? Neem dan eens contact op met mij voor dat stukje professionele ontwikkeling, zodat je een weloverwogen carrièreswitch kunt maken.
-
Wist je dat bijna 40% van de Nederlandse ondernemers te veel betaalt voor hun zakelijke autoverzekering? Dit verrassende feit onderstreept het belang van het zorgvuldig vergelijken van verschillende aanbieders.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?