Opvoeden = kinderspel, of toch niet?
Iedereen heeft een mening over opvoeden, of je nu wel of geen kinderen hebt, jong of bejaard bent. Deze meningen lopen sterk uiteen, ook als je samen ouders wordt of bent.
Patries Baijer-Jakubka
Opvattingen over opvoeden
Als je voor het eerst ouder wordt, heb je zo’n 9 maanden de tijd om aan het idee te wennen en opvattingen op elkaar af te stemmen. Terwijl je kind opgroeit, stel je je verwachtingen bij en probeer je dezelfde lijn vast te houden.
Ouderschapsplan
Bij een scheiding worden er afspraken gemaakt en vastgelegd in het ouderschapsplan. Zolang ouders met elkaar in gesprek zijn, wordt eenzelfde lijn vastgehouden. Ik waarschuw altijd voor het gegeven dat kinderen, nog meer dan in een kerngezin, van deze lijn willen afwijken. Ze gaan hun ouders tegen elkaar uitspelen; uitproberen hoever ze kunnen gaan.
Grenzen aangeven
Linda en Hans waren stellig: zij hadden hun kinderen goed opgevoed, hun kinderen zouden dit niet doen. 3 maanden na de scheiding werd ik gebeld: ook hun (b)engeltjes waren aan het uitproberen! Vooral Hans had moeite om zijn grens aan te geven. Hij compenseerde zijn schuldgevoel over de scheiding met het verruimen van de leefregels. Linda baalde hier enorm van, omdat zij door de kids werd omschreven als streng. Bij papa was het leuker.
Nieuwe relaties
De meeste gescheiden ouders blijven niet alleen. Ze worden opnieuw verliefd en de kinderen zijn zelden lang buiten beeld. De nieuwe partner heeft vaak andere ideeën en opvattingen over opvoeden. Dit kan leiden tot heel mooie situaties, maar ook tot de grootste ruzies.
Jij en je partner kunnen verschillende meningen hebben
Deceptie
Nelleke en Ton hebben samen 5 kinderen in de leeftijd tussen 8 en 13 jaar. Ze zijn allebei sportfanaten, dus dat zat wel goed. De eerste gezamenlijke vakantie was in Oostenrijk. De rit ernaartoe was naar tevredenheid verlopen, maar de aankomst op de camping leidde tot de eerste schermutselingen. De kinderen van Ton waren afkeurend over de faciliteiten, tot verbazing van Nelleke en haar kinderen. De gewenste activiteiten liepen erg uit elkaar en overeenstemming werd niet gevonden. De vakantie eindigde in een deceptie, en de terugreis verliep niet gezamenlijk.
Opvoedlijnen
Toch heeft dit gezin het gered. Na deze vakantie ben ik met hen in gesprek gegaan en zij hebben hun verwachtingen en opvoedstijlen onder de loep genomen. De aannames werden uitgesproken en nieuwe ideeën ontstonden. De volgende vakantie hebben ze samen geboekt.
MfN
De MfN-registermediator:
- Jaarlijkse bijscholing. Als de mediator is aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand, dan worden er specifieke eisen gesteld aan deze bijscholing.
- Verplichte intervisie: reflecteren met vakgenoten over casussen en dilemma’s.
- Klacht- en tuchtrecht.
-
Haastig veegt Merel een paar tranen weg. Het blijft toch elke keer lastig als ze de kinderen heeft weggebracht. Ook al weet ze dat ze de kinderen naar hun vertrouwde vader brengt, tóch doet het nog steeds zeer om de kinderen te moeten missen.
-
Arbeidsmediation kan op vele fronten ingezet worden, namelijk bij conflicten tussen een werkgever en werknemer, bij conflicten tussen een eigenaar en het management, en bij conflicten tussen werknemers onderling.
-
Vince zit vanaf een afstandje naar de voetballende kinderen te kijken. Ze hebben wel gevraagd of hij mee wilde doen, maar hij heeft geen zin. Hij heeft buikpijn. En soms, als hij ‘s avonds in bed ligt, moet hij huilen.
-
Nu de vakantie ten einde is, kijkt menigeen terug op een niet-geslaagde vakantie. De verwachte liefdesvonk bleef uit: de relatie is echt over.
-
Als jullie besloten hebben om te gaan scheiden, komen daar allerlei emoties bij kijken, zoals teleurstelling, frustratie, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid. Er moet van alles geregeld worden.
-
Een scheiding kan een chaotische periode in je leven zijn. Of je nu samen met je partner hebt besloten dat jullie uit elkaar gaan of dat één van jullie deze wens heeft uitgesproken: er komt vanaf dat moment veel op je af. Je krijgt te maken met vraagstukken en processen waar je misschien nog niet eerder over hebt nagedacht.
-
Jullie huwelijk leek lange tijd een sprookje. Jullie waren dat stel waar iedereen stiekem een beetje jaloers op was, maar je voelt al tijden dat er iets niet goed zit. Jullie hebben geprobeerd eraan te werken, maar er is iets kapot gegaan dat niet meer te redden lijkt. Al tijden speel je daarom met die ene vraag: uit elkaar gaan of niet?
-
Het besluit tot een scheiding zorgt voor allerlei emoties. Teleurstelling, frustratie, verwarring, verdriet, onzekerheid en misschien ook boosheid. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Teleurstelling, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid: allemaal mogelijke emoties als het besluit tot een scheiding is genomen. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Een goede scheiding is van groot belang voor aanstaande ex-echtelieden; zeker als er (kleine) kinderen in het spel zijn. Vaak besteedt men veel tijd en geld aan de trouwdag en alles wat daarbij komt kijken.