Goede regelingen na een scheiding
Jullie huwelijk leek lange tijd een sprookje. Jullie waren dat stel waar iedereen stiekem een beetje jaloers op was, maar je voelt al tijden dat er iets niet goed zit. Jullie hebben geprobeerd eraan te werken, maar er is iets kapot gegaan dat niet meer te redden lijkt. Al tijden speel je daarom met die ene vraag: uit elkaar gaan of niet? Er kan zomaar een moment komen dat het onvermijdelijk is geworden: jullie gaan scheiden. Maar waar moet je beginnen? En hoe zorg je ervoor dat je alle gevolgen van de echtscheiding goed regelt? Niet alleen voor jullie, maar ook voor de kinderen. Je gaat immers scheiden van je partner, maar ouders blijven jullie altijd samen.
Impact scheiding
Een scheiding heeft een enorme impact op het hele gezin. Wanneer jij bereid bent om in die moeilijke periode te blijven overleggen met je (ex-)partner, kun je de hulp van een echtscheidingsmediator inschakelen. De mediator helpt jullie communiceren, geeft je de juiste informatie over alle juridische regels én voorziet jullie van praktische tips. Met behulp van deze informatie en de begeleiding van de mediator, kun je vervolgens afspraken en beslissingen maken over de onderwerpen die geregeld moeten worden. Daardoor zal de scheiding vlotter verlopen en minder belastend zijn voor jullie en voor de kinderen.
Afspraken maken
Scheidings- en familiemediator Lia Vermeulen van Mediation 2MoveForward vertelt: ‘Jullie moeten overeenstemming bereiken over onder andere het ouderlijk gezag, de woonplaats van de kinderen, de zorg- of omgangsregeling, de kinder- en partneralimentatie, de afwikkeling van de gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden en de verdeling van het opgebouwde pensioen. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan en een echtscheidingsconvenant.’
Goedkoper dan wanneer een advocaat erbij betrokken moet worden
Samen beslissen
‘Een groot voordeel van mediation is dat je samen beslist over jullie toekomst. Natuurlijk is er ook ruimte voor emoties wanneer jullie samen om tafel zitten. Door deze manier van scheiden ga je met een beter gevoel uit elkaar en vergroot je de kans dat jullie goed contact houden. Dat komt niet alleen jou en je (ex-)partner ten goede, maar ook vooral jullie kinderen. Want als jullie kinderen hebben, zijn jullie na de scheiding nu eenmaal niet van elkaar af!’
Zonder advocaat
Op het moment dat jullie tot overeenstemming zijn gekomen, worden de afspraken vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan. Hierna kan de rechtbank worden verzocht om een echtscheiding uit te spreken, zonder dat hiervoor een zitting nodig is. De procedure is dan snel en relatief goedkoop; in ieder geval goedkoper dan wanneer een advocaat erbij betrokken moet worden. Mediation 2MoveForward is aangesloten bij de Mediatorsfederatie Nederland (MfN en SKM Kwaliteitsregister).
-
Haastig veegt Merel een paar tranen weg. Het blijft toch elke keer lastig als ze de kinderen heeft weggebracht. Ook al weet ze dat ze de kinderen naar hun vertrouwde vader brengt, tóch doet het nog steeds zeer om de kinderen te moeten missen.
-
Arbeidsmediation kan op vele fronten ingezet worden, namelijk bij conflicten tussen een werkgever en werknemer, bij conflicten tussen een eigenaar en het management, en bij conflicten tussen werknemers onderling.
-
Vince zit vanaf een afstandje naar de voetballende kinderen te kijken. Ze hebben wel gevraagd of hij mee wilde doen, maar hij heeft geen zin. Hij heeft buikpijn. En soms, als hij ‘s avonds in bed ligt, moet hij huilen.
-
Nu de vakantie ten einde is, kijkt menigeen terug op een niet-geslaagde vakantie. De verwachte liefdesvonk bleef uit: de relatie is echt over.
-
Als jullie besloten hebben om te gaan scheiden, komen daar allerlei emoties bij kijken, zoals teleurstelling, frustratie, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid. Er moet van alles geregeld worden.
-
Een scheiding kan een chaotische periode in je leven zijn. Of je nu samen met je partner hebt besloten dat jullie uit elkaar gaan of dat één van jullie deze wens heeft uitgesproken: er komt vanaf dat moment veel op je af. Je krijgt te maken met vraagstukken en processen waar je misschien nog niet eerder over hebt nagedacht.
-
Het besluit tot een scheiding zorgt voor allerlei emoties. Teleurstelling, frustratie, verwarring, verdriet, onzekerheid en misschien ook boosheid. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Teleurstelling, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid: allemaal mogelijke emoties als het besluit tot een scheiding is genomen. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Een goede scheiding is van groot belang voor aanstaande ex-echtelieden; zeker als er (kleine) kinderen in het spel zijn. Vaak besteedt men veel tijd en geld aan de trouwdag en alles wat daarbij komt kijken.
-
‘Vanaf 12 jaar mag mijn kind kiezen!’ Deze uitspraak hoor ik vaak, maar het is een wijdverbreid misverstand.