
Arbeidsconflicten op de werkvloer
Arbeidsmediation kan op vele fronten ingezet worden, namelijk bij conflicten tussen een werkgever en werknemer, bij conflicten tussen een eigenaar en het management, en bij conflicten tussen werknemers onderling.
Patries Baijer-Jakubka
Arbeidsconlicten
Er zijn 3 typen conflicten in organisaties:
- Zakelijke: taakverdeling, verantwoordelijkheden, missie, procedures, protocollen enzovoort.
- Relationele: hoe gaan medewerkers met elkaar om binnen de samenwerking?
- Intrapersoonlijke: de individuele factoren die leiden tot botsing. De thuissituatie, werk-privébalans, ambitie, conflictstijl.
In de praktijk blijkt het meestal een mix van deze 3 typen te zijn.
Arbeidsmediation
De inzet van mediation bij arbeidsgeschillen is vaak een advies vanuit een andere professional die betrokken is bij het conflict, zoals de arbo- of bedrijfsarts, de casemanager, de HR-adviseur, de advocaat en de leidinggevende of manager, en heel soms de medewerker zelf.
Intimidatie of ongewenst gedrag
De meeste arbeidsconflicten ontstaan uit een vorm van intimidatie of ongewenst gedrag, zowel door externen (1,7 miljoen werknemers) als internen (1,1 miljoen werknemers). Dit brengt grote kosten met zich mee:
- Verzuim als gevolg van gedrag door internen: 1,7 miljard per jaar *
- Verzuim als gevolg van gedrag door externen: 600 miljoen per jaar *
De meeste arbeidsconflicten ontstaan uit een vorm van intimidatie
Hoge prijs
De prijs van een arbeidsconflict kan snel oplopen, en niet alleen in tijd, energie en geld. De reputatie van het bedrijf of de eigen reputatie kan een flinke knauw krijgen. Slechte pers is vaak moeilijk recht te zetten. En laten we hierbij de omgeving niet vergeten: de (vaak zwijgende) groep collega’s, het andere team of de afdeling heeft mede last van het conflict. Het bepaalt de sfeer en beïnvloedt de toekomst.
Mediation
De winst van het inzetten van mediation:
- Zelf de regie in handen nemen. Niet afhankelijk zijn van een derde die de knoop doorhakt.
- Zelf de oplossing aandragen. Door met hulp van een neutrale derde de oplossing vorm te geven, is deze duurzamer (sterker).
- Kostenbesparend. In gemiddeld 3 sessies kom je tot een oplossing. Geen proceskosten, geen tot lage advocaatkosten.
- Relatiebehoud. Als het conflict naar tevredenheid van beide partijen afgerond wordt, heeft dat niet alleen een positieve weerslag op de partijen zelf, maar ook op de omgeving.
-
Nu de vakantie ten einde is, kijkt menigeen terug op een niet-geslaagde vakantie. De verwachte liefdesvonk bleef uit: de relatie is echt over.
-
Een scheiding kan een chaotische periode in je leven zijn. Of je nu samen met je partner hebt besloten dat jullie uit elkaar gaan of dat één van jullie deze wens heeft uitgesproken: er komt vanaf dat moment veel op je af. Je krijgt te maken met vraagstukken en processen waar je misschien nog niet eerder over hebt nagedacht.
-
Jullie huwelijk leek lange tijd een sprookje. Jullie waren dat stel waar iedereen stiekem een beetje jaloers op was, maar je voelt al tijden dat er iets niet goed zit. Jullie hebben geprobeerd eraan te werken, maar er is iets kapot gegaan dat niet meer te redden lijkt. Al tijden speel je daarom met die ene vraag: uit elkaar gaan of niet?
-
Het besluit tot een scheiding zorgt voor allerlei emoties. Teleurstelling, frustratie, verwarring, verdriet, onzekerheid en misschien ook boosheid. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
‘Vanaf 12 jaar mag mijn kind kiezen!’ Deze uitspraak hoor ik vaak, maar het is een wijdverbreid misverstand.
-
De knoop is doorgehakt: jullie gaan scheiden. Er komt dan een heleboel op je af en je weet niet goed waar je moet beginnen. Je vindt het in ieder geval belangrijk dat jullie in goed overleg uit elkaar gaan. Niet alleen voor jullie zelf, maar vooral voor jullie kinderen.
-
Wanneer je gaat scheiden, is dat een heftige periode voor alle betrokkenen. Er spelen veel emoties en het is waarschijnlijk erg moeilijk om deze niet te laten meespelen wanneer jullie afspraken maken over de verdeling van de zorg over de kinderen, het huis en de financiën. Toch is het ook belangrijk om dan al rekening te houden met de toekomst.
-
De meeste ouders kiezen gelukkig voor mediation als ze gaan scheiden. Dit leidt meestal tot goede, werkbare afspraken rondom de kinderen.
-
Hoe vaak lees je niet in de media over vechtscheidingen en de schadelijke invloed die deze hebben op de kinderen? Dat is het laatste wat jullie willen!
-
In mijn praktijk komt het steeds vaker voorbij: de invloed van een ernstige ziekte op je relatie, op de familieverhoudingen’, aldus Patries Baijer-Jakubka, mediator & stiefplancoach bij Baijer Mediation. Bij conflicten binnen een familie is familiemediation een goede oplossing!