Zwanger? Zorg voor de juiste voedingsstoffen
Tijdens je zwangerschap zul je in gewicht aankomen. Dat is onvermijdelijk. Maar waar de ene vrouw gedurende die 9 maanden slechts 5 kilo aankomt, ziet de ander de wijzer van de weegschaal langzaam maar zeker 25 kilo opschuiven. Waar ligt dat aan en wat ‘mag’ je eigenlijk aankomen tijdens een zwangerschap?
Het is onvermijdelijk
Het hoort erbij dat je tijdens de zwangerschap groeit. Dit extra gewicht wordt onder andere bepaald door je baby, het vruchtwater, de placenta en je baarmoeder. Ook wordt er extra vetweefsel aangemaakt. Dit fungeert als reserve om borstvoeding te geven. Het gewicht dat je zult aankomen tijdens de zwangerschap verschilt per vrouw, en hangt ook af van je gewicht vóór de geboorte.
10 tot 15 kilo is normaal
Gemiddeld is het ‘normaal’ dat je in je zwangerschap in totaal 10 tot 15 kilo aankomt. Maar uiteraard is dat een gemiddelde en zitten er altijd uitschieters naar boven of onderen tussen. Wanneer je gezond eet, zorgt dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt en genoeg beweging krijgt, maakt het eigenlijk niet uit hoeveel je groeit. Die extra kilo’s zijn dan gewoon functioneel. Blijkbaar heeft je lichaam dat nodig. Zolang jij zorgt dat jij je voedingsstoffen binnenkrijgt, is het gewicht daaraan ondergeschikt.
Zorg voor goede bouwstoffen
Een heel ander verhaal is het wanneer je veel in gewicht aankomt, doordat je ongezond eet. Dat is niet alleen slecht voor jezelf, maar ook voor je baby. Je kindje heeft bouwstoffen nodig om te groeien en zich te kunnen ontwikkelen. Die bouwstoffen krijgt hij binnen via jouw voeding.
Meer risico’s bij overgewicht
Mogelijk had je al overgewicht voordat je zwanger raakte en in dat geval loop je extra risico’s. Je maakt meer kans op een miskraam, zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging, een hoog geboortegewicht en een kunstverlossing. Wanneer je al voor je zwangerschap te zwaar was, is het verstandig om je tijdens je zwangerschap door een diëtist te laten begeleiden. Je krijgt advies over hoe je zo weinig mogelijk aankomt, zodat je risico’s mogelijk kunt beperken.
Je kindje heeft bouwstoffen nodig om te groeien
Zorg goed voor jezelf
Dat wil overigens niet zeggen dat je moet gaan ‘lijnen’ tijdens je zwangerschap. Dat zou zeer onverstandig zijn. Als je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en je te veel energie verbruikt, zal je lichaam spiermassa gaan afbreken. Met een bevalling en mogelijk het geven van borstvoeding in het vooruitzicht is dat geen goed plan. Wanneer je het gevoel hebt dat je het sneller koud hebt, gauw moe bent en je conditie achteruitgaat, bestaat de kans dat je jezelf aan het ‘opeten’ bent. Vraag in zo’n geval altijd raad aan de diëtist.
Nieuwe inzichten
Terwijl je moeder het misschien onzin vindt dat je geen filet americain, carpaccio of brie mag eten, zij heeft dat tijdens haar zwangerschap immers ook gewoon gedaan, zou het zeer onverstandig zijn om dat wél te doen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar voeding. In feite is het nog een vrij jong beroep. Door al die onderzoeken zijn de ideeën over voeding de laatste decennia erg veranderd en weten we inmiddels dat sommige ziektebeelden of afwijkingen voorkomen kunnen worden als je bepaalde voedingsmiddelen niet eet. Van andere bouwstoffen is juist de toegevoegde waarde ontdekt. Zo is het verstandig om de eerste 10 weken van je zwangerschap foliumzuur te slikken om een open ruggetje bij je kind te voorkomen en helpt vitamine D bij de opbouw van de botten en de ontwikkeling van de hersenen van je baby.
Niet gebruiken!
Niet gebruiken wanneer je zwanger bent:
- alcohol
- meer dan 1 kopje koffie per dag
- rauwe producten zoals vlees, kip, vis of eieren
- rauwmelkse kazen
- roofvissen, paling, schaal- en schelpdieren
- zout
- lever
Inloopspreekuur
Heb je vragen over je gewicht of twijfel je of je wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? Ik houd onder meer een inloopspreekuur bij Verloskundige praktijk Pia. Je mag gewoon even binnenlopen voor een eerlijk advies. Maar je kunt natuurlijk ook bellen voor informatie of wanneer je door mij begeleid wilt worden.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.