
Help! Ik heb een kruisallergie!
Noten zijn supergezond, want ze zitten boordevol ijzer, vitamines, onverzadigde vetten en ze vormen een goede bescherming tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn walnoten, hazelnoten, amandelen en al die andere soorten ook nog eens ontzettend lekker. Toch kan niet iedereen hiervan genieten. Niet omdat ze de smaak niet waarderen, maar omdat ze er nogal heftig op reageren.
Jeuk en tintelingen
Tintelingen en jeuk in de mond en zwellingen van je lip, tong of keel na het eten van noten: het kan je zo maar gebeuren. De kans is groot dat je dergelijke klachten ook krijgt na het eten van fruitsoorten als appel, kers, peer en perzik of bepaalde rauwe groente, die op hun beurt een belangrijke bron zijn van vitamines, mineralen en voedingsvezels. Deze klachten kunnen direct na het eten van genoemde producten optreden. Het wordt ook wel OAS genoemd: het oraal allergiesyndroom. Gelukkig verdwijnen de klachten na een minuut of twintig weer.
Kruisallergie
Waarschijnlijk is er dan sprake van een kruisallergie die verband houdt met je hooikoortsklachten. Wist je dat bij 50 tot 90% van de mensen met hooikoorts reacties ontstaan op bepaalde voedingsmiddelen? Het eiwit van de pollen, het zogenoemde allergeen of allergie veroorzakende deeltje, waarop je immuunsysteem reageert, lijkt erg op de eiwitten in veel voedingsmiddelen, waaronder noten en diverse fruitsoorten. Je immuunsysteem kan nauwelijks onderscheid maken en reageert daarom met een milde voedselallergie. Dit wordt een kruisallergie genoemd.
Immuunsysteem
Eigenlijk is het dus een dom misverstand van je immuunsysteem. Door je primaire allergie voor bijvoorbeeld de berk, graspollen of zelfs huisstofmijt of latex, word je ook ‘zomaar’ allergisch voor diverse voedingsmiddelen. Dat is erg vervelend, want genoemde producten passen allemaal in een gezond eetpatroon. Door ze te schrappen uit je voedingspatroon loop je dus de kans dat er tekorten ontstaan. Met alle gevolgen van dien.
Eigenlijk is het een dom misverstand van je immuunsysteem
Diëtist
Daarom is een bezoek aan een diëtist die gespecialiseerd is in voedselallergieën en overgevoeligheden beslist geen overbodige luxe. Ik kan jouw klachten beoordelen en onderzoeken of er inderdaad sprake is van een kruisallergie. Aan de hand daarvan gaan we een plan maken hoe je hiermee om kunt gaan en op welke manier je de meeste voedingsmiddelen tóch kunt blijven eten zonder last te krijgen van de vervelende zwellingen en jeuk in je mond.
Vergoeding
Wist je trouwens dat de meeste zorgverzekeraars een aantal bezoeken aan een diëtist per jaar (deels) vergoeden? Informeer ernaar bij je zorgverzekeraar om onaangename verrassingen achteraf te voorkomen.
-
Gezond koken klinkt eenvoudig, maar zodra je dagelijks moet bedenken wat er op tafel komt, blijkt het vaak lastiger dan gedacht. De vraag wat eten we vanavond verandert al snel in een zoektocht naar iets dat snel, lekker én voedzaam is. Maar wat betekent ‘gezond koken’ nu eigenlijk?
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt. Dat proces begint niet pas op hoge leeftijd, maar al rond de leeftijd van 30-35 jaar.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.