Als je huid je lief is
Je huid is je grootste orgaan en dus is het belangrijk dat die gezond en vitaal is. Door allerlei factoren, zoals stress, voeding, allergieën en ziekten, kun je last krijgen van huidaandoeningen, zoals acne rosacea. Waarschijnlijk probeer je eerst zelf je huid te verbeteren met zalfjes van de drogist. Maar wat doe je als deze aanpak geen effect heeft?
Rosacea
Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht. Je herkent deze aandoening aan felrode verkleuringen op de wangen en de neus. Bij ernstige vormen ontstaan er rode bultjes en roodgelige puistjes. Acne rosacea kan lijken op acne vulgaris, maar is niet hetzelfde; de huidtherapeut kan de juiste diagnose stellen. Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal tussen de 30ste en 50ste jaar en met name dan bij vrouwen.
Oorzaken
De oorzaken van rosacea:
- stress
- hormonen
- overgevoeligheid voor verzorgingsproducten
- voeding en alcohol
- geneesmiddelen
- temperatuur en klimaat
Je huid is een kostbaar bezit
Herstelbare schade
Al zodra de eerste tekenen van acne rosacea verschijnen, doe je er verstandig aan om samen met de huidtherapeut een oplossing te vinden. Onbehandelde of verwaarloosde huidproblemen kunnen namelijk zorgen voor onherstelbare schade aan de huid. Bovendien kijk je door je huidprobleem met een negatief gevoel in de spiegel en dat is ontzettend zonde. Want jij mag blij zijn met jezelf!
Behandeling
De huidarts kan jouw aandoening behandelen met onder andere inwendige behandelingen met antibiotica in tabletvorm, of uitwendige behandelingen in de vorm van medicinale crèmes. Afhankelijkheid van de ernst van de acne rosacea, er bestaat namelijk een milde en een heftige variant, stelt de huidarts een passend behandelplan op.
Terugkeer voorkomen
Het uiteindelijke doel is dat jouw huid weer rustig wordt en jij ook zelf weet hoe je de huid het beste kunt verzorgen om terugkeer van rosacea te voorkomen. Daarbij kun je vertrouwen op de jarenlange kennis en ervaring van de huidarts en huidtherapeut. Wil je af van rosacea? Ga dan langs bij Huid- en Oedeemtherapie Kempers.
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.