Opgezwollen enkels bij zwangerschap
Zwanger: een hele verandering voor je lichaam. Naast die immens dikke buik aan de buitenkant, gieren ook de hormonen door je lichaam heen. Je kunt in die welbekende emotionele achtbaan terechtkomen door de hormoonwisselingen, en óók je enkels doen mee.
Opgezwollen enkels
Wanneer je naar beneden kijkt, zie je naast je ronde buik ook immens dikke enkels! ‘Zucht, nee hè…’ Je partner rent naar de winkel voor die begeerde reep chocolade om jouw stemmingswisselingen in bedwang te houden. Maar hoe voorkom of behandel je jouw opgezwollen enkels?
Oedeem
Tijdens zwangerschappen komt het vaak voor dat je enkels dikker worden. De toename van de hormonen oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat de vaatwanden slapper worden. Hierdoor kan vocht makkelijker vanuit de bloedvaten het weefsel in lopen. Daardoor kan een zwelling ontstaan. Daarnaast wordt de baarmoeder groter, waardoor de bloedtoevoer vanuit de benen naar het hart wordt belemmerd. Dit heet ‘zwangerschapsoedeem’. Het oedeem heeft als gevolg dat de huid strak gaat staan, en creëert daarmee een onaangenaam gevoel.
Spataderen
Spataderen ontstaan vaak in de eerste maanden van de zwangerschap, en kunnen ontstaan in je benen, liezen en schaamstreek. Ze ontstaan door extra druk op de aders van je benen, waardoor deze zwaar en vermoeid kunnen aanvoelen.
Tijdens zwangerschappen komt het vaak voor dat je enkels dikker worden
Beschadigd
Na de bevalling verdwijnen de meeste spataderen gelukkig weer, maar in sommige gevallen blijven ze aanwezig. Zelfs wanneer de spataderen verdwijnen, kan de ader wél beschadigd zijn. Als je voor de tweede keer zwanger wordt, kunnen deze spataderen (soms erger) terugkeren.
Steun
Door een steunpanty te gebruiken, worden zowel je buik als je benen extra ondersteund. Dit stimuleert de doorbloeding, én de afvoer van vocht vanuit de benen. Dit zorgt er voor dat je minder snel opgezwollen enkels krijgt. Ook spataderen kunnen grotendeels voorkomen worden door het dragen van een steunpanty. Het preventief dragen hiervan wordt dan ook zeer aangeraden!
Tips & Tricks!
Wat kun je zelf ondernemen om te voorkomen dat je oedeem krijgt?
- Drink voldoende water! Als je voldoende drinkt, is het lichaam beter in staat om vocht af te voeren. Het meeste vocht verdwijnt over het algemeen ‘s nachts wanneer je in bed ligt.
- Zet het voeteneind van je bed iets omhoog, of gebruik hier een kussen voor. Je benen liggen zo hoger, en het vocht wordt daardoor gemakkelijker afgevoerd.
- Beweeg voldoende. Hierdoor stimuleer je de bloedsomloop, wat helpt bij het afvoeren van vocht.
- Probeer verkoeling te zoeken met een voetenbadje als je zwanger bent tijdens warme dagen. Dit voorkomt dat jouw enkels nóg meer gaan opzwellen door de warmte.
Hulp
Als bovenstaande tips niet helpen, bijvoorbeeld aan het einde van je zwangerschap, dan kan Huid- en Oedeemtherapie Kempers de klachten ook verlichten met oedeemtherapie door middel van manuele lymfdrainage (een zachte massagetechniek) en/of massage met een speciale lymfepomp met behulp van een beenmanchet of zelfs zwachtelen.
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. En dat voel je. Rugklachten, ochtendmisselijkheid, weinig slaap… Soms wil je al dat vervelende even achter je laten en op en top genieten van je zwangerschap.
-
Je zwangerschap en daarna de geboorte van jouw baby zijn bijzondere momenten in je leven. Natuurlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent het allerbeste voor jouw kindje.
-
Als je zwanger bent, is alleen het beste goed genoeg voor je baby, je gezin en jezelf. Elke baby is uniek en ieder gezin is bijzonder.
-
Je hebt zojuist een kindje op de wereld gezet. Voorbij zijn die maanden van een dikker wordende buik, zwangerschapskwaaltjes en misschien wel het opzien tegen die bevalling.
-
Een zwangerschap duurt negen maanden. In die periode verandert er van alles in en aan je lichaam. Het lijkt misschien alsof het een lange periode is, maar die maanden gaan sneller voorbij dan je denkt.
-
Je zwangerschap en vervolgens de geboorte van je baby zijn bijzondere momenten in je leven. Natuurlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent het allerbeste voor je kindje.
-
Zowel mannen als vrouwen kampen steeds vaker met vruchtbaarheidsproblemen. Soms zijn er medische redenen waarom het niet lukt om zwanger te raken. Maar als dat niet het geval is en je door dokters gezond wordt verklaard, is het van belang om dieper te kijken naar je eigen leefstijl en mogelijk andere factoren.
-
Joëlle (33) was eindelijk zwanger na een lang onvervulde kinderwens. Dolblij was ze. Ze kon niet wachten om haar kind te ontmoeten en moeder te zijn.
-
Een kind krijgen is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in iemands leven. Of je nu vader of moeder wordt, je leven staat op zijn kop. Toen Floris vader zou worden was dat natuurlijk ook het geval. Maar ook merkte hij dat hij als man anders benaderd werd dan zijn vrouw. ‘Dat begon vrij snel.