
Welk voedingspatroon is geschikt voor jou?
Alle verandering begint bij bewustwording. Bewustwording is weten wie je bent, beseffen wat er in jezelf omgaat, hoe je op anderen reageert en weten waarom je dit zo doet. Veel mensen laten hun leven, al dan niet bewust, leiden door hun gedachten, emoties, angsten en gebeurtenissen om hen heen. Op deze manier heb je niet de regie over je eigen leven zelf in handen. Veel mensen zijn zich niet of nauwelijks bewust van hun interne belevingswereld. Ze leven op de automatische piloot en doen dingen omdat die nou eenmaal zo horen, omdat het ze zo geleerd is of omdat ze denken dat het de enige manier is waarop het kan.
Voeding
Schaf jij jouw voedingsproducten bijvoorbeeld ‘uit gewoonte’ aan? Wanneer jij je boodschappentas uitpakt, kom je altijd met dezelfde soort producten thuis. Het kan zijn dat je niet alle regie hebt over jouw voeding. Je lijf gaat je hele leven mee, dus daar wil je zo goed mogelijk voor zorgen. Bewustwording is de eerste stap naar een verandering of aanpassing van jouw voedingspatroon. Het kan zijn dat je hier nog zoekende in bent. Het is belangrijk om jezelf deze dingen af te vragen: wanneer eet je, wat eet je en waarom eet je wat je eet?
Dagboek
Ik zal je dan ook vragen om een uitgebreid dagboek bij te houden. Dit dagboek word ingevuld in (mijn) programma en daar komt uit wat je te weinig of juist teveel uit. Het dagboek geeft je een beeld van jouw eetgedrag wat direct zorgt voor bewustwording. Na een week maak ik een analyse en stel ik een eerste voedingsadvies op. Samen stellen we een plan op om met dit advies aan de slag te gaan.
Voedingspatroon
Dit advies kan betrekking hebben op bepaalde producten die je, wellicht uit gewoonte, aanschaft. Het is vaak lastig om in te schatten wat nou echt gezonde producten zijn. Veel mensen krijgen genoeg eiwitten en koolhydraten binnen, maar eten bijvoorbeeld te weinig vitamines en mineralen. Ik kan je dan ook in veel dingen ondersteunen. Heb je moeite met etiketten lezen? Hier kunnen wij samen voor gaan zitten, zodat je zelf de juiste producten kunt aanschaffen. Heb je een maaltijd gekookt, maar weet je niet zeker of deze gezond is? Maak er een foto van en stuur deze naar mij door en ik geef je feedback. Door middel van intensief mailcontact èn regelmatig één-op-één contact komen wij stapje voor stapje dichterbij jouw ideale voedingspatroon. Het is wel belangrijk om te beseffen dat ik ondersteunend werk, en dat jij zelf aan de slag moet gaan.
Meten is weten!
Als je voor het eerst bij mij komt, voer ik verschillende lichaamsmetingen bij jou uit. Op die manier kunnen we zo goed en nauwkeurig mogelijk het resultaat bijhouden. Je zult zien dat het extra motiverend werkt als je merkt hoeveel progressie je tussentijds boekt. We meten gewicht, 8 huidplooien, meerdere omvangmetingen en botmetingen. Deze gegevens zullen we elke zes weken herhalen. Houd dit in je achterhoofd: kleine veranderingen en aanpassingen leiden vaak al tot het gewenste resultaat. De kunst is om de kleine stappen te waarderen.
Kleine veranderingen leiden vaak al tot het gewenste resultaat
Een tip
Ga eens naar de supermarkt en kijk eens om je heen. Wat zie je? Wat is er allemaal te krijgen? Pak je op de automatische piloot altijd dat type brood? Verruim je blik eens, en kijk welke producten links en rechts hiervan liggen en leg deze vervolgens in je mandje.
Nieuwe leefstijlstudio!
Deze maand is het zover: ik open mijn nieuwe Leefstijlstudio aan de Zomerhofstraat 71. Hier organiseer ik van alles op het gebied van leefstijlprogramma’s, workshops, trainingsdagen en persoonlijke trainingen. Ook op het gebied van ontspanning is er genoeg te doen, met Power Pilates, Stretch & Relax On Friday en nog veel meer. Omdat ik in kleine groepen werk, is het nu al mogelijk om je aan te melden voor de verschillende opties.
Workshop
Met betrekking tot voeding is bijvoorbeeld de workshop ‘Sportvoeding richting de marathon’ interessant. Voeding en een marathon lopen gaan namelijk hand in hand. Tijdens de workshop kom je alles te weten over wat je nodig hebt om goed voorbereid te zijn, zodat je straks een goede prestatie kunt leveren. Je krijgt onder andere een analyse van je huidige voedingspatroon en persoonlijke voedingstips en informatie, aan de hand van een berekening van jouw persoonlijke energiebehoefte.
Scholing
Ik coach niet ‘zomaar’. Ik heb daar een erkende beroepsopleiding voor gevolgd. Zo heb ik de papieren van de erkende opleidingen tot Personal Trainer, gewichtsconsulent en voedingscoach en mental coach in mijn bezit. En op de hoogte te blijven van alles wat er zich afspeelt in mijn vakgebied, doe ik regelmatig nascholingscursussen. Verder ben ik aangesloten bij de beroepsverenigingen Ereps, BGN, NOBCO en Stir.
– Leefstijlcoach Nathalie Barkmeijer
-
Gezond koken klinkt eenvoudig, maar zodra je dagelijks moet bedenken wat er op tafel komt, blijkt het vaak lastiger dan gedacht. De vraag wat eten we vanavond verandert al snel in een zoektocht naar iets dat snel, lekker én voedzaam is. Maar wat betekent ‘gezond koken’ nu eigenlijk?
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt. Dat proces begint niet pas op hoge leeftijd, maar al rond de leeftijd van 30-35 jaar.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.