Een kijkje achter de schermen van de oogpolikliniek
Je ogen zijn een kostbaar bezit. En als er serieus iets mis is met je ogen, zoek je de beste zorg. Dr. Gans, oogarts in Spijkenisse Medisch Centrum, vertelt over oogbehandelingen: ‘We zijn met drie oogartsen en wij kunnen helpen bij de diagnose en behandeling van veel oogklachten, zoals glaucoom, macula degeneratie, staar of diabeteszorg.’
Nieuwste apparatuur
De oogartsen werken met de nieuwste apparatuur op gebied van oogzorg. Daar zijn ze trots op. Dr. Gans licht toe: ‘Het oog is een kwetsbaar orgaan, waarbij precisie en stabiliteit uitermate belangrijk zijn. Daarvoor gebruiken we hulpmiddelen die van hoge kwaliteit moeten zijn, bijvoorbeeld om bij een staaroperatie de natuurlijke lens te verwijderen, zodat daarna een kunstlens geplaatst kan worden.’
Testen
‘Of voor het testen van het gezichtsveld. Dat is het beeld dat je ziet zonder je hoofd of ogen te bewegen. Patiënten voeren deze test zelf uit op een meetapparaat. Bijvoorbeeld bij (een vermoeden van) glaucoom, waarbij het gezichtsveld door hoge oogdruk vernauwd. Wij beoordelen die test waarna eventueel behandeling volgt.’
Het oog is een kwetsbaar orgaan, waarbij precisie en stabiliteit uitermate belangrijk zijn
Optometrist
In Spijkenisse Medisch Centrum werken ook een aantal optometristen. Een optometrist zit qua kennis en kunde tussen de opticien en de oogarts in. Optometristen voeren zelfstandig onderzoeken en tests uit om te bepalen of een oog gezond is en of het zicht goed is, maar kunnen bijvoorbeeld ook de zorg na een staaroperatie overnemen van de oogarts.
Belangrijke schakel
Door taken over te nemen, heeft de oogarts meer tijd voor behandelingen en operaties. Gezien de lange wachttijden voor oogzorg in de regio is de optometrist een belangrijke schakel in het proces. ‘We zijn hier erg blij mee. Ze maken ons team compleet en zorgen ervoor dat we patiënten beter van dienst kunnen zijn. Denk aan de jaarlijkse controle van patiënten met suikerziekte of glaucoom, maar ook ingewikkelde oogmetingen. Dat zijn allemaal zaken die onze optometristen onder supervisie van de arts uitvoeren’, aldus dr. Gans.
Oogletsel door vuurwerk
Met oud en nieuw voor de deur is er weer veel aandacht voor de preventie van oogletsel. Dr. Gans: ‘Slachtoffers met oogletsel door vuurwerk komen binnen op de SpoedEisendeHulp, dus de eerste behandeling wordt niet door de oogarts gedaan. Maar uiteraard zien wij oogartsen een rol voor ons weggelegd in onder andere de preventie. Want voorkomen is altijd beter dan genezen, en zeker bij vuurwerkletsel zie je dat het vaak de omstanders, ook kinderen, zijn die gewond raken.
Opletten!
‘Goed opletten is het devies. Omdat vuurwerk veel verschillende schade kan aanrichten, is het lastig om richtlijnen te geven hoe je ermee moet omgaan. Wel geldt dat bij vuurwerk in het oog, als het oog intact is en de pupil rond, het raadzaam is om het oog direct te spoelen. Is er veel schade, is het oog beschadigd en de pupil vervormd, zoek dan zo snel mogelijk medische hulp.’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.