‘Als plastisch chirurg moet je je specialiseren’
Met al zo’n twintig jaar ervaring in het vak weet plastisch chirurg David Schiettecatte waar hij over praat. En dat praten doet hij met veel passie en enthousiasme. ‘Wij maken mensen altijd blij. Het is zó mooi om te zien wat een enorme impact een vaak kleine ingreep op de patiënt heeft. Het is veel meer dan een verandering aan de buitenkant. Het is vooral een stuk zelfvertrouwen en levensvreugde.’
Plastisch chirurg
Nadat de plastisch chirurg zijn opleiding tot plastisch chirurg had afgerond, specialiseerde hij zich eerst in microchirurgie, handchirurgie en reconstructies. ‘Bij het beroep van plastisch chirurg denken de meeste mensen alleen maar aan de esthetische kant, maar dat is slechts een onderdeel van ons vak’, legt David uit. ‘Handchirurgie en reconstructies zijn de andere belangrijke pijlers van de plastische chirurgie. Ik heb dit zo’n elf jaar met veel toewijding gedaan, maar daarna ben ik me in de esthetische kant gaan specialiseren. Naarmate je ouder wordt, maak je soms andere keuzes.’
Esthetische chirurgie
‘Bij handchirurgie en reconstructies heb je vaak met trauma’s te maken en draai je weekend- en nachtdiensten. Omdat ik deels in Nederland en deels in België werk, was dat steeds lastiger om te realiseren. Esthetische chirurgie is eenvoudiger in te plannen. Mijn keus was dan ook vooral van praktische aard.’
Ervaring is zó belangrijk
‘Aan esthetische chirurgie besteedde ik sinds 2007 al een derde van mijn tijd, maar in 2011 heb ik me er volledig op toegelegd’, vervolgt de arts. ‘Ik heb me gespecialiseerd in borstchirurgie, dus de borstvergrotingen en de borstlifts, facelifts en ooglidcorrecties. Als plastisch chirurg moet je je echt in specifieke onderdelen specialiseren. Alleen dan krijg je de mooiste resultaten. Dat is eigenlijk wat je als patiënt ook aan een arts zou moeten vragen: ‘Hoeveel van deze operaties hebt u al uitgevoerd?’ Ervaring is heel belangrijk.’
‘Een goed resultaat staat of valt bij de juiste indicatiestelling’
Juiste indicatiestelling
‘Tijdens een intakegesprek bespreek ik de wens of klacht van de patiënt, beoordeel ik of de verwachtingen reëel zijn en geef ik eerlijke informatie over de mogelijke risico’s van een operatie. Een goed resultaat staat of valt bij de juiste indicatiestelling. Het resultaat van de meeste ingrepen kun je voor de spiegel al enigszins simuleren. Als een patiënt met dat verwachte resultaat al niet tevreden is, moet je je afvragen of je wel moet opereren. Dat is dan ook de reden dat ik soms weiger om iemand te helpen. Als een jonge vrouw met kleine borsten een heel grote cupmaat verwacht, ga ik daar niet in mee. Maar over het algemeen is dat niet het soort patiënten dat ik hier zie. Meestal zijn de mensen heel blij met het resultaat.’
Persoonlijke touch
‘Sommige mensen zijn zelfs zó blij dat ze bij de controleafspraak chocola of wijn voor me meebrengen. Dat hoeft natuurlijk niet, maar dat maakt het wel heel leuk. Die persoonlijke touch straalt iets heel menselijks uit. Je kunt in dit vak zóveel voor een ander betekenen. Dat is wat ikzelf ervaar, maar dat geldt ook voor mijn collega’s bij de CosMed Kliniek. We werken hier met een leuke ploeg van allemaal verschillende, goede plastisch chirurgen, ieder met zijn eigen expertise.’
Behandelingen op het hoogste niveau
De CosMed Klinieken bieden cosmetische behandelingen op het hoogste kwaliteitsniveau met een persoonlijke en laagdrempelige benadering waarbij de puurheid van de cliënt voorop staat. Je kunt er terecht voor plastische chirurgie (borstcorrectie, gelaatsbehandelingen, lichaamscorrecties en huidbehandelingen), hand- en polschirurgie en gespecialiseerde huidzorg.
-
Scheren, epileren, waxen en ontharingscrème: er zijn verschillende manieren om van ongewenste haargroei af te komen.
-
Bij het ouder worden verandert je huid. Ze wordt dunner en begint haar elasticiteit te verliezen.
-
Vroeger maakte je je druk om puistjes, nu wens je dat dat je grootste probleem was. Want als je nu in de spiegel kijkt, zie je niets anders dan rimpels. Het verschil tussen deze plooien en puistjes is dat die laatste tijdelijk zijn. Met een goede huidverzorging en een flinke portie geduld gaan die vanzelf weer weg.
-
Ouder worden we allemaal. Het is een cliché, afijn, maar als je foto’s van jezelf ziet, zie je het er toch ook echt wel aan af: die fijne lijntjes, rimpeltjes en kraaienpootjes.
-
Bauwien van der Zwaag is pas 26 jaar, maar heeft al twee volledige opleidingen afgerond én al bijna drie jaar haar eigen huidtherapiepraktijk. Huidproblemen verminderen en verhelpen, en daarmee vaak ook een stuk onzekerheid en schaamte bij mensen wegnemen, is wat zij het liefste doet.
-
Daniëlle: ‘Ik ben altijd al dol op make-up geweest en ik had al wel eens nagedacht over permanente make-up. Dat leek me vooral erg handig tijdens het sporten, op vakanties en ‘s ochtends bij het opstaan, want dan zie je er gelijk verzorgd uit.
-
Aleida: ‘‘Wat zie je er goed uit!’ Dat hoor ik vaak tegenwoordig en ik zie het zelf ook als ik in de spiegel kijk. Ik zie niet meer die afgetobde vrouw met die vermoeide en treurige blik, maar een open gezicht dat weer blij de wereld inkijkt. Eigenlijk is het een heel subtiele verandering, maar het effect is enorm.
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Kun je je er ook zo op verheugen? ’s Ochtends je zomerkledij aantrekken, je spulletjes verzamelen en je tas inpakken om een heerlijke dag in de zon te vertoeven; of je nou in het park gaat liggen, naar het strand vertrekt of de hele dag mensen gaat kijken op het terras. Je checkt je tas.