Wat is een goede bloeddruk per leeftijd?
Het is belangrijk om een gezonde bloeddruk te hebben. Maar hoe weet je of dit het geval is? Om hierachter te komen, is het nodig om te weten welke bloeddrukwaarden goed zijn. Aan de hand van gemiddelde bloeddrukwaarden kun je bepalen of jouw bloedruk normaal, te laag of te hoog is. Maar hoe zit het eigenlijk met een goede bloeddruk per leeftijd? Als je benieuwd bent of jij een gezonde bloeddruk hebt en meer over een te hoge bloeddruk te weten wilt komen, ben je hier aan het juiste adres. Lees dus vooral verder!
Welke bloeddrukwaarden zijn belangrijk?
Om erachter te komen hoe het met jouw bloeddruk zit, is het goed om te weten wat de gemiddelde bloeddrukwaarden zijn. De bloeddruk bestaat uit de bovendruk en onderdruk. Het hoogste getal betreft de bovendruk en het laagste getal staat voor de onderdruk. Maar wat is nou de ideale bloeddruk? Een gezonde bloeddruk is 120/80. 140/90 is een hoge bloeddruk en 180/110 of hoger is een ernstig verhoogde bloeddruk.
Hoe kun je jouw bloeddruk meten?
Om erachter te komen hoe hoog jouw bloeddruk is, is het verstandig om dit zo nu en dan te meten. Dit kun je laten doen bij de huisarts, maar het is ook een optie om het gewoon thuis te doen. Hier heb je een betrouwbare bloeddrukmeter voor nodig. Om je bloedruk te meten thuis met een bloeddrukmeter, is het ten eerste verstandig om te ontspannen en een halfuur voor de meting geen koffie te drinken, niet te roken en niet te veel in te spannen.
Zodra je jouw bloeddruk wilt gaan meten, is het tijd om de bloeddrukband om te doen. Het is verstandig om te meten aan de arm die je het minst gebruikt. Stroop je mouwen op en zorg dat er voldoende ruimte zit tussen de band en je arm. Onthoud hierbij dat het goed is als je duim er nog tussen past. Het snoertje van de bloeddrukband zit aan de binnenkant van je elleboog. Om de bloeddruk goed te kunnen meten, is het van belang dat de band ter hoogte van je hart zit. Een goede houding is ook van belang om erachter te komen wat jouw bloeddruk daadwerkelijk is. Bij een goede houding bedoelen we hiermee dat het verstandig is om rechtop te zitten met jouw rug tegen een leuning en dat je beide voeten naast elkaar op de grond hebt. De arm waaraan je meet leg je in dit geval gewoon ontspannen neer op tafel of op bijvoorbeeld de stoelleuning. Heb je deze stappen doorlopen? Dan is het een kwestie van meten. Met een druk op de startknop zal de meting automatisch beginnen en ook weer vanzelf stoppen. Bewaar je waarden en bekijk in welke categorie jouw bloeddruk valt.
Speelt de leeftijd een rol?
Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je bloeddruk toeneemt. Vanaf je 40e jaar kan jouw bloeddruk al verhoogd zijn. Daarom is het verstandig om vanaf deze leeftijd zo nu en dan (bijvoorbeeld ieder jaar) de bloeddruk op te meten.
Wat gebeurt er bij een hoge bloeddruk?
Een hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn. Het verhoogt namelijk de kans op een beroerte, hartinfarct en hartfalen. Het is daarom belangrijk om de bloeddruk gezond te houden. Je kunt zelf aan de slag met het verlagen van je bloeddruk. Dit kun je doen door gezond te eten, af te vallen als je overgewicht hebt, elke dag te bewegen, niet te roken en minder alcohol te drinken. Een gezonde leefstijl is dus van groot belang.
Hierboven heb je meer kunnen lezen over een gezonde bloeddruk en te hoge bloeddruk. Het is belangrijk om je bloeddruk regelmatig te meten, zeker als je al wat ouder bent. Mocht je een te hoge bloeddruk hebben, dan kun je hier namelijk aan gaan werken. Probeer er alles aan te doen om jouw bloeddruk zo gezond mogelijk te houden!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.