Een carrièreswitch: een spannende, maar ook goede keuze?
Heb je al een tijdje het gevoel dat je niet helemaal op de juiste werkplek zit? Dan heeft dat vervelende consequenties. De meeste mensen voelen zich dan verloren. Er is geen verbinding (meer) met het bedrijf waar je werkt. Of de functie past niet meer goed bij je. De vraag is wat je dan wil gaan doen. Die keuze lijkt lastig als je al een tijdje het werk doet wat je nu doet. Toch kan een carrièreswitch je zoveel opleveren.
Veel vragen
Voorafgaand aan een carrièreswitch krijg je te maken met veel vragen. Denk bijvoorbeeld aan vragen als:
- wanneer het toch echt tijd is voor een carrièreswitch
- wat jou helpt om die leuke nieuwe baan te vinden
- hoe je weet of je de juiste keuze maakt
Wanneer weet je dat het tijd is voor een carrièreswitch?
Als je niet op je plek zit voel je je ongelukkig. Je bent overprikkeld, snel moe en chagrijnig. Ook op fysiek niveau kun je dit soms merken. Denk hierbij aan klachten in de schouders, rug en nek. Dit heeft te maken met het gevoel van vastzitten. Als je hier te lang mee blijft rondlopen, heeft het nog meer vervelende gevolgen.
Stress en burn-out
Je hoeft niet alle stress te vermijden. Een beetje stress kan juist goed zijn voor het leveren van sportieve prestaties of spannende gebeurtenissen. Bedenk voor jezelf wat een optimaal stressniveau is voor jou. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Alleen langdurige stress is ongezond. Als de stress te lang aanhoudt, raak je uiteindelijk opgebrand. Dit is dus een burn-out. Je vuur en passie om weer aan een nieuwe dag te beginnen, zijn letterlijk gedoofd. Hoe merk je dat je een burn-out hebt? Dan heb je last van de volgende klachten:
- blijvend gevoel van vermoeidheid
- concentratieproblemen
- slecht slapen
- voortdurend onrust ervaren
- niks meer kunnen en het liefste alleen maar slapen
- emotionele buien
Oorzaken van burn-out zijn onder andere verkeerd energiemanagement of slecht timemanagement. Het kan ook komen door emotionele belasting in je baan of privésfeer.
Bore-out
Het duurt soms jaren voordat je last hebt van een bore-out. Vaak ben je je er niet bewust van dat je last hebt van verveling op je werk. Bij een bore-out heb je geen uitdaging en krijg je niet genoeg prikkels om je grenzen te verleggen. Hierdoor valt je ontwikkeling stil en haal je niet langer voldoening en energie uit de dingen die je doet, zowel op het werk als in je vrije tijd. Bij een bore-out zijn de klachten hetzelfde als bij een burn-out. Je herstelt pas als je de vicieuze cirkel van verveling doorbreekt. Therapie of coaching is vaak de beste manier om hulp te vinden.
Wat kan je helpen om die leuke nieuwe baan te vinden?
Voel je dat je niet lekker op je plek zit? Tijd om stappen te ondernemen en een nieuwe baan te vinden. Hoe kun je dat doen?
Zit je niet meer goed op je werkplek en denk je na over een carrièreswitch?
Loopbaancoaching
Om te voorkomen dat je weer een burn-out of een bore-out krijgt, wil je werk vinden dat jou inspireert. Loopbaancoaching is dan een goede oplossing. Je krijgt een spiegel voorgehouden en dit geeft je inzicht in wie je bent, wat goed gaat en wat je kan verbeteren. Elk persoon is natuurlijk uniek en dat geldt ook voor trajecten van loopbaancoaching. In een traject op maat wordt er naar jou gekeken als mens, wat je wilt, waar je interesses liggen en op welke plek je past.
Imagocoaching
Imagocoaching kan je ook zeker helpen om de juiste baan te vinden. In een traject wordt gekeken naar wie je bent en wat je wilt uitstralen. Als deze twee zaken bij elkaar passen, kom je congruent over. De kans is groot dat je de baan vindt die bij je past. Een opvallend goedgeklede man of vrouw straalt levenslust en zelfvertrouwen uit. Zakelijk succes heeft ook te maken met een goede presentatie. Hoe presenteer jij jezelf op een manier die past bij jou en de functie waarop solliciteert? Daar kom je achter met imagocoaching.
Hoe weet je of je de juiste keuze hebt gemaakt?
Of je de juiste keuze maakt, voel je al snel. Het voelt intuïtief gewoon heel goed, alsof je iets waardevols terug vindt wat je al lang kwijt was. Elke dag ga je fluitend weer aan het werk en het maakt soms echt niet uit om een stapje harder te lopen. De energie komt gewoon vanzelf.
Over Marianne Kremer Coaching
Loop jij vast in je werk, of overweeg je een carrièreswitch? Ik help graag mensen als:
- loopbaancoach
- burn-out en bore-out coach
- imagocoach
- persoonlijke ontwikkelingscoach
Wil je aan de slag met jezelf en vind je graag snel de baan die bij jou past? Neem dan contact op.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?