BSR: alles wat je altijd al wilde weten
Veel mensen kampen met algemene klachten die maar niet over lijken te willen gaan. In het medische circuit is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak voor te vinden en vaak blijft het daar dan ook bij. Met uitspraken als ‘het kan vanzelf weer overgaan’ of ‘je zult ermee moeten leren leven’ kun je niet zoveel. Toch kunnen er in veel van die gevallen wel mooie en bijzondere resultaten worden behaald met Body Stress Release (BSR). Judith van der Knaap beantwoordt vragen over wat BSR nu precies inhoudt.
Wat is BSR nu eigenlijk precies?
BSR staat voor Body Stress Release. Heel letterlijk betekent dat: lichaamsspanning loslaten. En dat is dus ook precies wat het is. Niets meer en niets minder. Door allerlei oorzaken – zowel fysiek als mentaal, maar ook door irriterende stoffen of allergieën – kan spanning ontstaan. Deze zet zich vast in je spieren en het bindweefsel. Dat is een automatische reflex. Je lichaam bouwt spanning op, waardoor zenuwbanen onder druk komen te staan en signalen je hersenen niet (voldoende) kunnen bereiken. Hierdoor kunnen je hersenen niet adequaat reageren en ontstaan er blokkades. Met BSR zorg ik ervoor dat die lichaamsspanning wordt losgelaten, waardoor de blokkades weer worden opgeheven en de balans zich kan herstellen.
Is dat niet zweverig?
Nee hoor, er is niets zweverigs aan. Het kan wel voorkomen dat de blokkade op een heel andere plek zit dan waar je de pijn voelt. Dat komt omdat BSR het lichaam als geheel bekijkt. Alles staat met elkaar in verbinding. Klachten in je benen of met de spijsvertering kunnen bijvoorbeeld hun oorsprong vinden in je onderrug. BSR is een puur fysieke techniek die je lichaam activeert en ondersteunt om zichzelf weer te herstellen.
Voor wie is het geschikt?
Het mooie van BSR is dat het voor iedereen geschikt is. Ik behandel zelfs baby’s, maar ook mensen van hoge leeftijd. Het is dus voor jong en oud.
Zijn de behandelingen pijnlijk?
Nee, en daarom is BSR zelfs geschikt voor baby’s en jonge kinderen. Ik geef met mijn duimen of handen kleine, lichte impulsen. Ik doe het gewoon terwijl je je kleding nog aan hebt. De behandeling is dus absoluut niet pijnlijk of vervelend.
Het mooie van BSR is dat het voor iedereen geschikt is
Bij wat welke klachten kun je met BSR iets betekenen?
Dat is heel breed. Hierbij kun je onder meer denken aan:
- hoofdpijn
- rugklachten
- nekklachten
- schouderproblemen
- menstruatie- en overgangsklachten
- burn-out
- whiplash
- tintelingen of gevoelloosheid
- bekkeninstabiliteit
- brandend maagzuur
- darmklachten
- groeipijnen
- huilbaby’s
- bedplassen
- en nog veel meer
Hoeveel behandelingen zijn er gemiddeld nodig?
Dat hangt van de klacht af en hoelang iemand er al mee rondloopt. Of anders gezegd: hoe lang die lichaamsspanning er al zit. Jonge kinderen, bijvoorbeeld een huilbaby of een kindje met slaapproblemen, hebben soms al aan één sessie genoeg, terwijl er bij iemand die al jaren pijn ervaart, vaak meerdere behandelingen nodig zijn.
Wordt het vergoed door de zorgverzekeraar?
BSR wordt door verschillende zorgverzekeraars (deels) vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent. Informeer, om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen, bij je zorgverzekeraar of jij ook voor een vergoeding in aanmerking komt.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.