Wat is osteopathie en wie kan het helpen?
Je kent dat wel: van die vage klachten waar je al zo lang mee rondloopt. Die zeurende pijn in je rug en je nek. Die steeds terugkerende buikpijn. Hoofdpijn, of zelfs migraine, waar je elke keer weer last van hebt. Meestal grijp je naar pijnstillers, masseer je met je handen over de pijnlijke plek of duik je met een warme kruik je bed in, in de hoop dat het de volgende dag over is. Soms is dat inderdaad het geval, maar vaak is dat maar van korte duur. Doodmoe word je ervan.
Symptomen bestrijden
Wat je dan eigenlijk aan het doen bent, is de symptomen bestrijden. Je bestrijdt de pijn met een pijnstiller of spierontspanner, je doet een poging de stijfheid weg te masseren of probeert je spieren met warmte te ontspannen. Maar als je de oorzaak niet wegneemt, zal de klacht steeds weer terugkomen. Wordt het niet eens tijd om het dit keer anders aan te pakken? Doe dat met osteopathie!
Ingenieus
Eigenlijk zit ons lichaam heel ingenieus in elkaar. Je spieren, botten en zenuwstelsel zorgen ervoor dat je kunt bewegen en voelen. Je vaat- en lymfestelsel zorgen voor de aan- en afvoer van respectievelijk voedingsstoffen, zuurstof en afvalstoffen. Dan heb je nog een hormoonstelsel, de spijsvertering, ademhaling, het voortplantingssysteem en ga zo maar door. Allerlei systemen en stelsels, elk met zijn eigen werking, die, als het goed is, feilloos op elkaar zijn afgestemd.
Osteopathie kan de natuurlijke lichaamsfuncties weer herstellen door hetzelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren
Uit balans
Maar juist dáár mankeert het bij jou aan. Ergens, in al die lichaamsfuncties, is iets uit balans geraakt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een trauma, slechte voeding of stress en veroorzaakt uiteindelijk klachten. Voorheen werkte ik als fysiotherapeut. In dit vak hield ik me bezig met het bewegingsapparaat, dus met de huid, spieren, botten en het zenuwstelsel. Maar in de loop der jaren wilde ik meer voor mijn patiënten kunnen betekenen en daarom begon ik in 1998 de opleiding voor osteopathie. Hierdoor kan ik veel meer een totaalconcept aanbieden. Naast het bewegingsapparaat behandel ik ook die andere processen in het lichaam, zoals alle vliezen en vloeistoffenstromen, waardoor ik de belastbaarheid van de patiënt enorm kan verbeteren.
Herstellen
Met osteopathie kan ik de natuurlijke lichaamsfuncties weer herstellen. Vastzittende weefsels die de klachten veroorzaken, en dat kunnen naast lichamelijke ook psychische klachten zijn, kan ik met mijn handen ontspannen, versoepelen en losmaken waardoor blokkades worden opgeheven en de doorbloeding en zenuwfuncties weer optimaal zijn. Ik ga op zoek naar de oorzaak van je klacht. Het lijkt soms vreemd, maar die zit niet altijd op de plek waar je je pijn voelt. Die pijn in jouw rug zou best weleens veroorzaakt kunnen worden door een darmstoornis. Pas wanneer ik die ga behandelen, zal je rugpijn verdwijnen.
Osteopathie
Soms merk ik dat mijn cliënten al jaren met bepaalde klachten rondlopen. Diverse onderzoeken en therapieën hebben geen opheldering of verlichting gebracht en ze hebben zich er al min of meer bij neergelegd dat ze hiermee moeten leren leven. Hoe mooi is het dan elke keer weer om te zien dat ze na enkele behandelingen van hun klachten af zijn! Omdat een osteopathiebehandeling uit hele ‘zachte’ technieken bestaat, ik werk uitsluitend met mijn handen, is het ook heel geschikt voor kinderen en zelfs baby’s. Ik maak los wat los moet zitten en herstel en activeer daarmee het zelfgenezend vermogen van het lichaam.
Uiteenlopende kwalen
Osteopathie kan helpen bij enorm veel klachten:
- rug- en nekklachten
- buikklachten
- hoofdpijn of migraine
- vermoeidheid
- slecht slapen
- onvervulde kinderwens
- bekkenklachten (tijdens of na de zwangerschap)
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.