eczeem

Heftig eczeem: blijf er niet mee rondlopen!

Saskia had al zo lang ze zich kon herinneren last van eczeem. De rode, schilferige plekken kon ze over het algemeen goed onder haar kleding verbergen, zodat het niet zichtbaar was voor de buitenwereld. Maar de jeuk die het veroorzaakte, was af en toe om gek van te worden. Helaas waren haar huidklachten ineens veel erger geworden. Ze zat er helemaal onder. Bepaalde zalven onderdrukten het enigszins, maar zodra ze deze afbouwde, kwam het meteen weer terug. Was er dan écht niks aan te doen?

Neurodermitis

Eczeem kent verschillende vormen. Contacteczeem en constitutioneel eczeem zijn de meest bekende. Contacteczeem is een allergische reactie van de huid als deze in contact komt met een lichaamsvreemde stof, het zogenoemde ‘antigeen’. Het wegnemen van het antigeen is meestal genoeg om de huid weer tot rust te laten komen. Bij Saskia was er sprake van constitutioneel eczeem. Dit wordt ook wel ‘atopisch eczeem’ of ‘neurodermitis’ genoemd. Deze vorm komt zowel bij (jonge) kinderen als bij volwassenen voor. Terwijl het bij kinderen vaak voor het tweede levensjaar verdwijnt, zijn de klachten bij volwassenen meestal chronisch van aard.

Triggers voor eczeem

Doordat de huidbarrière is verstoord, kan vocht minder goed worden vastgehouden, droogt je huid sneller uit en beschermt het je minder goed tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Neurodermitis kan ontstaan door verschillende factoren:

 • genetische aanleg
 • het dragen van kleding van wol of synthetische materialen
 • geparfumeerde huidverzorgingsproducten of wasmiddelen
 • pollen
 • huisstofmijt
 • dierenharen
 • koemelk
 • citrusvruchten
 • scherpe kruiden
 • alcohol
 • vochtig weer of kou
 • hormonen
 • stress

Goede samenwerking

Toen Saskia voor het eerst bij me kwam, zat ze echt onder rode, schilferige en jeukende plekken. Tijdens het intakegesprek vertelde ik haar dat haar klachten goed behandeld konden worden en teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau, maar dat dit een traject is waar zijzelf ook actief aan mee moet willen meewerken. Dat zag zij niet als een probleem: ze had er alles voor over om van de jeuk en nare huidklachten af te komen.

Ze zit nu letterlijk én figuurlijk weer lekker in haar vel

Behandeling ondersteunen

Ik ben eerst haar wervelkolom bij langs gegaan. Daaraan kan ik veel aflezen. Zo kwam ik tot de conclusie dat haar immuunsysteem erg zwak was. Met elektroacupunctuur bracht ik Saskia’s lichaam weer in rust en ontspanning, zodat de energiebanen in het bewuste gebied weer in balans werden gebracht. Verder stelde ik homeopathie samen, speciaal gericht op wat Saskia nodig had, om de behandeling en vooral de lever en nieren te ondersteunen. Deze organen zorgen er onder meer voor dat afvalstoffen uit je bloedbaan verwijderd worden en via de natuurlijke weg je lichaam verlaten.

Aangepast voedingspatroon

Om de huidklachten echt goed aan te pakken, kwam Saskia elke maand terug voor een behandeling. Soms was het nodig om de homeopathie wat aan te passen en op een gegeven moment heb ik Saskia ook geadviseerd om bepaalde voedingsmiddelen niet meer te gebruiken. Wanneer ze voor een deel haar eetpatroon niet blijvend zou aanpassen, liep ze kans om weer dezelfde klachten te ontwikkelen.

Lekker in haar vel

Saskia zit nu letterlijk én figuurlijk weer lekker in haar vel. Dankzij de behandelingen, homeopathie en haar veranderde eetpatroon zijn haar huidklachten gereduceerd tot een paar hardnekkige plekjes op haar voeten en de binnenkant van haar knieën. Daar kan ze, zoals ze het zelf zegt, ‘prima mee leven’. Haar huidklachten zullen mogelijk nooit volledig verdwijnen, maar haar huid is rustiger, sterker en gezonder. Heb jij ook last van eczeem? Blijf er niet mee rondlopen, maar neem eens contact met me op. Wie weet kan ik ook voor jou iets betekenen.

Datum: 20 februari 2023