Heftig eczeem: blijf er niet mee rondlopen!
Saskia had al zo lang ze zich kon herinneren last van eczeem. De rode, schilferige plekken kon ze over het algemeen goed onder haar kleding verbergen, zodat het niet zichtbaar was voor de buitenwereld. Maar de jeuk die het veroorzaakte, was af en toe om gek van te worden. Helaas waren haar huidklachten ineens veel erger geworden. Ze zat er helemaal onder. Bepaalde zalven onderdrukten het enigszins, maar zodra ze deze afbouwde, kwam het meteen weer terug. Was er dan écht niks aan te doen?
Neurodermitis
Eczeem kent verschillende vormen. Contacteczeem en constitutioneel eczeem zijn de meest bekende. Contacteczeem is een allergische reactie van de huid als deze in contact komt met een lichaamsvreemde stof, het zogenoemde ‘antigeen’. Het wegnemen van het antigeen is meestal genoeg om de huid weer tot rust te laten komen. Bij Saskia was er sprake van constitutioneel eczeem. Dit wordt ook wel ‘atopisch eczeem’ of ‘neurodermitis’ genoemd. Deze vorm komt zowel bij (jonge) kinderen als bij volwassenen voor. Terwijl het bij kinderen vaak voor het tweede levensjaar verdwijnt, zijn de klachten bij volwassenen meestal chronisch van aard.
Triggers voor eczeem
Doordat de huidbarrière is verstoord, kan vocht minder goed worden vastgehouden, droogt je huid sneller uit en beschermt het je minder goed tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Neurodermitis kan ontstaan door verschillende factoren:
- genetische aanleg
- het dragen van kleding van wol of synthetische materialen
- geparfumeerde huidverzorgingsproducten of wasmiddelen
- pollen
- huisstofmijt
- dierenharen
- koemelk
- citrusvruchten
- scherpe kruiden
- alcohol
- vochtig weer of kou
- hormonen
- stress
Goede samenwerking
Toen Saskia voor het eerst bij me kwam, zat ze echt onder rode, schilferige en jeukende plekken. Tijdens het intakegesprek vertelde ik haar dat haar klachten goed behandeld konden worden en teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau, maar dat dit een traject is waar zijzelf ook actief aan mee moet willen meewerken. Dat zag zij niet als een probleem: ze had er alles voor over om van de jeuk en nare huidklachten af te komen.
Ze zit nu letterlijk én figuurlijk weer lekker in haar vel
Behandeling ondersteunen
Ik ben eerst haar wervelkolom bij langs gegaan. Daaraan kan ik veel aflezen. Zo kwam ik tot de conclusie dat haar immuunsysteem erg zwak was. Met elektroacupunctuur bracht ik Saskia’s lichaam weer in rust en ontspanning, zodat de energiebanen in het bewuste gebied weer in balans werden gebracht. Verder stelde ik homeopathie samen, speciaal gericht op wat Saskia nodig had, om de behandeling en vooral de lever en nieren te ondersteunen. Deze organen zorgen er onder meer voor dat afvalstoffen uit je bloedbaan verwijderd worden en via de natuurlijke weg je lichaam verlaten.
Aangepast voedingspatroon
Om de huidklachten echt goed aan te pakken, kwam Saskia elke maand terug voor een behandeling. Soms was het nodig om de homeopathie wat aan te passen en op een gegeven moment heb ik Saskia ook geadviseerd om bepaalde voedingsmiddelen niet meer te gebruiken. Wanneer ze voor een deel haar eetpatroon niet blijvend zou aanpassen, liep ze kans om weer dezelfde klachten te ontwikkelen.
Lekker in haar vel
Saskia zit nu letterlijk én figuurlijk weer lekker in haar vel. Dankzij de behandelingen, homeopathie en haar veranderde eetpatroon zijn haar huidklachten gereduceerd tot een paar hardnekkige plekjes op haar voeten en de binnenkant van haar knieën. Daar kan ze, zoals ze het zelf zegt, ‘prima mee leven’. Haar huidklachten zullen mogelijk nooit volledig verdwijnen, maar haar huid is rustiger, sterker en gezonder. Heb jij ook last van eczeem? Blijf er niet mee rondlopen, maar neem eens contact met me op. Wie weet kan ik ook voor jou iets betekenen.
-
Jeuk, rode plekjes en zichtbare blaasjes kunnen wijzen op eczeem, een vervelend huidprobleem waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt.
-
Wéér loop je te krabben aan je huid. Er lijken ook rode plekjes en zichtbare blaasjes te ontstaan op je armen en je gezicht…Volgens mij heb je te maken met eczeem.
-
Een kriebelend gevoel dat je maar niet kunt stillen. Zelfs al krab je oneindig lang, de jeuk wil maar niet ophouden. Onaangenaam gekriebel kan even vervelend zijn als pijn. Daar weet Anouk alles van.
-
Je huid wordt ontsierd door kleine blaasjes, schilfertjes, zwellingen en korstjes en je wordt af en toe gek van de jeuk. Je hebt je huid regelmatig kapot gekrabd en daardoor werd het allemaal nog erger. Je wordt er ’s nachts zelfs wakker van!
-
Huidaandoeningen bestaan in veel verschillende vormen. Een daarvan is eczeem. Een vervelende aandoening die de huid rood, schilferig, droog en jeukerig maakt.
-
Lichaamsgeurtjes, je kent ze wel. Steek je neus maar eens om de deur van een kleedkamer in een sporthal. Die kenmerkende zweetgeur herken je uit duizenden. Het wil overigens niet zeggen dat wie last heeft van onaangename geuren onder de oksels tekortschiet in zijn of haar lichamelijke hygiëne. Andere factoren spelen daarin ook een rol.
-
Scheren, epileren, waxen en ontharingscrème: er zijn verschillende manieren om van ongewenste haargroei af te komen.
-
Bij het ouder worden verandert je huid. Ze wordt dunner en begint haar elasticiteit te verliezen.
-
Vroeger maakte je je druk om puistjes, nu wens je dat dat je grootste probleem was. Want als je nu in de spiegel kijkt, zie je niets anders dan rimpels. Het verschil tussen deze plooien en puistjes is dat die laatste tijdelijk zijn. Met een goede huidverzorging en een flinke portie geduld gaan die vanzelf weer weg.
-
Ouder worden we allemaal. Het is een cliché, afijn, maar als je foto’s van jezelf ziet, zie je het er toch ook echt wel aan af: die fijne lijntjes, rimpeltjes en kraaienpootjes.