Last van eczeem? Ga voor een brede aanpak
Huidaandoeningen bestaan in veel verschillende vormen. Een daarvan is eczeem. Een vervelende aandoening die de huid rood, schilferig, droog en jeukerig maakt. Heel logisch dat je op zoek bent naar een oplossing voor deze klacht en naar de huisarts stapt. Een huisarts is echter niet gespecialiseerd in huidklachten, en zal dus snel oplossingen aanraden die de symptomen verhelpen. Maar wil je jouw eczeem bij de bron aanpakken, dan kun je bij een huidspecialist terecht.
Eczeemklachten
Ongeveer vijf procent van de Nederlanders kampt met eczeemklachten. Eigenlijk is eczeem een verzamelnaam voor de verschillende verschijningsvormen van de huidaandoening die je kunt herkennen aan roodheid, jeuk en schilfertjes. Vaak is er ook sprake van ontsteking van de bovenste huidlagen, door verstoring van de huidbarrière. De huid raakt verdikt en verhard, wat verder verergert door krabben of wrijven na jeuk. En zo wordt de huid steeds onrustiger.
Oorzaken van eczeem
Het is niet duidelijk hoe eczeem ontstaat, meestal spelen verschillende factoren een rol. Het is daarom zonde wanneer er alleen gefocust wordt op de zichtbare symptomen van de huidaandoening. Onderliggende zaken die een rol kunnen spelen, zijn bijvoorbeeld stress en spanningen. Dit heeft invloed op het immuunsysteem en daarmee ook op de huid. Maar ook bepaalde cosmetica kan droogheid of eczeem veroorzaken of verergeren.
Verschillende soorten
Verschillende soorten eczeem:
- Atopisch eczeem: ontstaat door overgevoeligheid
- Allergisch contacteczeem: ten gevolge van allergie voor bepaalde planten, (chemische) stoffen of metalen
- Dyshidrotisch eczeem: komt vooral voor op handen en voeten
- Seborrhoïsch eczeem: komt vooral voor op plaatsen met veel talgklieren, zoals hoofdhuid, neusplooien, achter de oren
- Erytrodermie: ernstige vorm van eczeem waarbij de huid strakgespannen is, rood, warm en jeukt.
De huid raakt verdikt en verhard
Huidanalyse
Bij Huidinstituut GAEA wordt altijd eerst een Environ Discovery treatment uitgevoerd. Tijdens deze huidanalyse kijkt de huidspecialist nauwkeurig naar de huid en brengt de problemen in kaart. Op die manier kan geconstateerd worden waar de klachten vandaan komen, wat de huid nodig heeft en welke behandeling de huid kan verbeteren. Op die manier kan er aan een brede en constructieve oplossing worden gewerkt.
Herstellen van de huidbarrière
In de meeste gevallen hebben mensen met eczeemklachten baat bij het herstellen van de huidbarrière. Hierdoor is de huid beter bestand tegen schadelijke invloeden van buitenaf, waardoor de huid kans krijgt te herstellen. Ook kan het zinvol zijn bepaalde aanpassingen in het dieet te doen, meer rust te nemen of de huidverzorgingsroutine aan te passen. Bij al deze zaken kan de expert bij Instituut GAEA je adviseren.
-
Jeuk, rode plekjes en zichtbare blaasjes kunnen wijzen op eczeem, een vervelend huidprobleem waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt.
-
Wéér loop je te krabben aan je huid. Er lijken ook rode plekjes en zichtbare blaasjes te ontstaan op je armen en je gezicht…Volgens mij heb je te maken met eczeem.
-
Een kriebelend gevoel dat je maar niet kunt stillen. Zelfs al krab je oneindig lang, de jeuk wil maar niet ophouden. Onaangenaam gekriebel kan even vervelend zijn als pijn. Daar weet Anouk alles van.
-
Saskia had al zo lang ze zich kon herinneren last van eczeem. De rode, schilferige plekken kon ze over het algemeen goed onder haar kleding verbergen, zodat het niet zichtbaar was voor de buitenwereld. Maar de jeuk die het veroorzaakte, was af en toe om gek van te worden. Helaas waren haar huidklachten ineens veel erger geworden.
-
Je huid wordt ontsierd door kleine blaasjes, schilfertjes, zwellingen en korstjes en je wordt af en toe gek van de jeuk. Je hebt je huid regelmatig kapot gekrabd en daardoor werd het allemaal nog erger. Je wordt er ’s nachts zelfs wakker van!
-
Scheren, epileren, waxen en ontharingscrème: er zijn verschillende manieren om van ongewenste haargroei af te komen.
-
Bij het ouder worden verandert je huid. Ze wordt dunner en begint haar elasticiteit te verliezen.
-
Vroeger maakte je je druk om puistjes, nu wens je dat dat je grootste probleem was. Want als je nu in de spiegel kijkt, zie je niets anders dan rimpels. Het verschil tussen deze plooien en puistjes is dat die laatste tijdelijk zijn. Met een goede huidverzorging en een flinke portie geduld gaan die vanzelf weer weg.
-
Ouder worden we allemaal. Het is een cliché, afijn, maar als je foto’s van jezelf ziet, zie je het er toch ook echt wel aan af: die fijne lijntjes, rimpeltjes en kraaienpootjes.
-
Bauwien van der Zwaag is pas 26 jaar, maar heeft al twee volledige opleidingen afgerond én al bijna drie jaar haar eigen huidtherapiepraktijk. Huidproblemen verminderen en verhelpen, en daarmee vaak ook een stuk onzekerheid en schaamte bij mensen wegnemen, is wat zij het liefste doet.