
Jouw haat/liefde-verhouding met suiker
‘Ik hou van hem, ik hou niet van hem.’ Zo zou je de relatie tussen jou en suiker kunnen noemen. Aan de ene kant geven die koekjes, chips, chocolade en vruchtensap jou een korte boost. Je voelt je vrolijker en energieker. Maar dit is slechts van korte duur. Want op langere termijn merk je dat jouw grote liefde een negatieve invloed op je heeft. Je gewicht kruipt omhoog en je kleren gaan strakker zitten. Ook wordt je huid onrustig en krijg je te maken met energiedips. Maar omdat het zoete goedje zo verslavend is, is het lastig om uit deze relatie te stappen. Jij en suiker zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Is het tijd om het uit te maken? En zo ja, hoe doe je dat?
De specialist aan het woord
Voor een antwoord op deze vragen ben je bij voedingsdeskundige en leefstijlcoach Mirjam Veltman aan het goede adres. Zij vertelt: ‘Om maar met de deur in huis te vallen: je hebt suiker nodig om te kunnen functioneren. Om te kunnen denken en te kunnen bewegen bijvoorbeeld. Maar je hoeft deze suikers niet te halen uit ongezonde producten als chips, chocolade of koekjes. Producten als melk, fruit en brood bevatten namelijk ook suiker. In tegenstelling tot de ongezonde snacks zijn deze gezonde producten, met de aanwezige vitamines, mineralen en vezels, wél goed voor je.’
Suiker: niet alleen slecht voor je gewicht
‘Suiker is vaak ook aanwezig in producten waar je het niet van verwacht,’ vervolgt Mirjam. ‘Dat geldt bijvoorbeeld voor producten die als ‘light’ en ‘verantwoord’ worden aangeprezen. Denk aan light-chips, tomatenketchup, ontbijtkoek, muesli, gedroogde cranberries en Liga’s. Check tijdens het boodschappen doen daarom altijd goed de etiketten op de hoeveelheid suiker. Let op: ook voedingsmiddelen met honing, glucosestroop, fructrosestroop, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker kun je beschouwen als ‘suikerrijke’ producten. En ja, het is écht belangrijk dat je hierop let. Niet alleen heeft een teveel aan suiker namelijk een negatief effect op je lichaamsgewicht. Ook loop je een risico op het krijgen van ziektes als obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes.’
Waarom is het zo lastig om te stoppen?
Mirjam weet: ‘Het is helemaal niet raar dat jij grote moeite hebt met minder suiker eten. Als je iets met suiker eet, zoals een blokje chocolade, dan wordt het beloningscentrum van je hersenen geactiveerd. Dat jij een prettig gevoel krijgt tijdens het eten, komt omdat het stofje ‘dopamine’ wordt afgegeven. Je kunt niet officieel verslaafd raken aan suiker. Vanwege het prettige gevoel dat je krijgt, is minderen met suiker echter wel erg lastig. Eet je iets met suiker, dan word je juist gemotiveerd om er nog meer van te eten. Het houden bij één dropje of snoepje is dus bijna onmogelijk. En zeker in een omgeving waar je 24 uur per dag op élke hoek van de straat aan suikerrijk voedsel kunt komen – met al die supermarkten, fastfoodketens en thuisbezorg-services – is dat een hele uitdaging.’
‘Kies bijvoorbeeld voor havermout of een bakje magere kwark of yoghurt’
Alvast wat tips!
‘Ben jij klaar om de stap te zetten naar een leven met zo min mogelijk suiker, dan heb ik alvast wat tips voor je,’ vertelt Mirjam verder. ‘Het begint al bij het ontbijt. Vermijd producten met toegevoegd suiker, zoals gesuikerde muesli of cornflakes, en kies bijvoorbeeld voor havermout of een bakje magere kwark of yoghurt. Dit kun je aankleden met bijvoorbeeld wat stukjes appel of banaan, en kaneel. Heb je tussendoor trek, neem dan geen koekje, blokje chocolade of chips, maar rauwkost (worteltjes, komkommer, paprika) of een stuk fruit. Ban frisdrank uit je leven, en drink zwarte koffie, water en thee. Ook is het tijd om afscheid te nemen van koken met kant-en-klaarpakjes. Bereid alles zoveel mogelijk zelf, en maak hierbij gebruik van onbewerkte producten. En zin een toetje? Neem dan iets zonder toegevoegde suikers, zoals de yoghurt die je ook bij het ontbijt neemt.’
Hulp en handvatten
‘Wist je dat het 21 dagen, dus drie hele weken, duurt voordat je jezelf een nieuwe gewoonte hebt eigen gemaakt?’ weet Mirjam. ‘En daarna kan het nog steeds lastig zijn om van die chocolade en chips af te blijven. Minderen met suiker gaat dus niet vanzelf. Ik kan me voorstellen dat jij graag meer hulp en handvatten wilt bij het oppakken van een nieuwe, gezonde leefstijl. Ik ben er voor jou. Samen nemen we je leefstijl onder de loep: wat gaat er al goed en wat kan er al beter? Op basis van een uitgebreid intakegesprek en lichamelijke controles kom ik tot een persoonlijk leefstijladvies. Ik laat je zien dat een gezond voedingspatroon ook heel lekker kan zijn! Onmisbaar is een gezonde leefstijl zijn ook voldoende beweging en ontspanning. Deze aspecten zijn dus ook onderdeel van het advies. Al met al is het implementeren van een nieuwe leefstijl moeilijk, maar niet onmogelijk. Je hebt er wel wat zelfdiscipline voor nodig. En daar help ik je graag bij!’
Over Praktijk voor Leefstijl
Mirjam biedt meerdere trajecten aan die je helpen bij het oppakken van een gezonde voeding. Haar praktijk in Drachten helpt bijvoorbeeld bij overgewicht, ondervoeding, ondergewicht, emotie-eten, beweging, en voedingsproblemen door indicaties als ADHD en diabetes. Tijdens het intakegesprek worden de kosten van het traject met je besproken. Goed om te weten: vanuit de aanvullende verzekering zijn er vergoedingen. Je wordt hierbij niet gekort op je eigen bijdrage. Sinds 2019 wordt leefstijlcoaching ook vergoed bij ernstig overgewicht vanuit het basispakket.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.