Jouw haat/liefde-verhouding met suiker
‘Ik hou van hem, ik hou niet van hem.’ Zo zou je de relatie tussen jou en suiker kunnen noemen. Aan de ene kant geven die koekjes, chips, chocolade en vruchtensap jou een korte boost. Je voelt je vrolijker en energieker. Maar dit is slechts van korte duur. Want op langere termijn merk je dat jouw grote liefde een negatieve invloed op je heeft. Je gewicht kruipt omhoog en je kleren gaan strakker zitten. Ook wordt je huid onrustig en krijg je te maken met energiedips. Maar omdat het zoete goedje zo verslavend is, is het lastig om uit deze relatie te stappen. Jij en suiker zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Is het tijd om het uit te maken? En zo ja, hoe doe je dat?
De specialist aan het woord
Voor een antwoord op deze vragen ben je bij voedingsdeskundige en leefstijlcoach Mirjam Veltman aan het goede adres. Zij vertelt: ‘Om maar met de deur in huis te vallen: je hebt suiker nodig om te kunnen functioneren. Om te kunnen denken en te kunnen bewegen bijvoorbeeld. Maar je hoeft deze suikers niet te halen uit ongezonde producten als chips, chocolade of koekjes. Producten als melk, fruit en brood bevatten namelijk ook suiker. In tegenstelling tot de ongezonde snacks zijn deze gezonde producten, met de aanwezige vitamines, mineralen en vezels, wél goed voor je.’
Suiker: niet alleen slecht voor je gewicht
‘Suiker is vaak ook aanwezig in producten waar je het niet van verwacht,’ vervolgt Mirjam. ‘Dat geldt bijvoorbeeld voor producten die als ‘light’ en ‘verantwoord’ worden aangeprezen. Denk aan light-chips, tomatenketchup, ontbijtkoek, muesli, gedroogde cranberries en Liga’s. Check tijdens het boodschappen doen daarom altijd goed de etiketten op de hoeveelheid suiker. Let op: ook voedingsmiddelen met honing, glucosestroop, fructrosestroop, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker kun je beschouwen als ‘suikerrijke’ producten. En ja, het is écht belangrijk dat je hierop let. Niet alleen heeft een teveel aan suiker namelijk een negatief effect op je lichaamsgewicht. Ook loop je een risico op het krijgen van ziektes als obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes.’
Waarom is het zo lastig om te stoppen?
Mirjam weet: ‘Het is helemaal niet raar dat jij grote moeite hebt met minder suiker eten. Als je iets met suiker eet, zoals een blokje chocolade, dan wordt het beloningscentrum van je hersenen geactiveerd. Dat jij een prettig gevoel krijgt tijdens het eten, komt omdat het stofje ‘dopamine’ wordt afgegeven. Je kunt niet officieel verslaafd raken aan suiker. Vanwege het prettige gevoel dat je krijgt, is minderen met suiker echter wel erg lastig. Eet je iets met suiker, dan word je juist gemotiveerd om er nog meer van te eten. Het houden bij één dropje of snoepje is dus bijna onmogelijk. En zeker in een omgeving waar je 24 uur per dag op élke hoek van de straat aan suikerrijk voedsel kunt komen – met al die supermarkten, fastfoodketens en thuisbezorg-services – is dat een hele uitdaging.’
‘Kies bijvoorbeeld voor havermout of een bakje magere kwark of yoghurt’
Alvast wat tips!
‘Ben jij klaar om de stap te zetten naar een leven met zo min mogelijk suiker, dan heb ik alvast wat tips voor je,’ vertelt Mirjam verder. ‘Het begint al bij het ontbijt. Vermijd producten met toegevoegd suiker, zoals gesuikerde muesli of cornflakes, en kies bijvoorbeeld voor havermout of een bakje magere kwark of yoghurt. Dit kun je aankleden met bijvoorbeeld wat stukjes appel of banaan, en kaneel. Heb je tussendoor trek, neem dan geen koekje, blokje chocolade of chips, maar rauwkost (worteltjes, komkommer, paprika) of een stuk fruit. Ban frisdrank uit je leven, en drink zwarte koffie, water en thee. Ook is het tijd om afscheid te nemen van koken met kant-en-klaarpakjes. Bereid alles zoveel mogelijk zelf, en maak hierbij gebruik van onbewerkte producten. En zin een toetje? Neem dan iets zonder toegevoegde suikers, zoals de yoghurt die je ook bij het ontbijt neemt.’
Hulp en handvatten
‘Wist je dat het 21 dagen, dus drie hele weken, duurt voordat je jezelf een nieuwe gewoonte hebt eigen gemaakt?’ weet Mirjam. ‘En daarna kan het nog steeds lastig zijn om van die chocolade en chips af te blijven. Minderen met suiker gaat dus niet vanzelf. Ik kan me voorstellen dat jij graag meer hulp en handvatten wilt bij het oppakken van een nieuwe, gezonde leefstijl. Ik ben er voor jou. Samen nemen we je leefstijl onder de loep: wat gaat er al goed en wat kan er al beter? Op basis van een uitgebreid intakegesprek en lichamelijke controles kom ik tot een persoonlijk leefstijladvies. Ik laat je zien dat een gezond voedingspatroon ook heel lekker kan zijn! Onmisbaar is een gezonde leefstijl zijn ook voldoende beweging en ontspanning. Deze aspecten zijn dus ook onderdeel van het advies. Al met al is het implementeren van een nieuwe leefstijl moeilijk, maar niet onmogelijk. Je hebt er wel wat zelfdiscipline voor nodig. En daar help ik je graag bij!’
Over Praktijk voor Leefstijl
Mirjam biedt meerdere trajecten aan die je helpen bij het oppakken van een gezonde voeding. Haar praktijk in Drachten helpt bijvoorbeeld bij overgewicht, ondervoeding, ondergewicht, emotie-eten, beweging, en voedingsproblemen door indicaties als ADHD en diabetes. Tijdens het intakegesprek worden de kosten van het traject met je besproken. Goed om te weten: vanuit de aanvullende verzekering zijn er vergoedingen. Je wordt hierbij niet gekort op je eigen bijdrage. Sinds 2019 wordt leefstijlcoaching ook vergoed bij ernstig overgewicht vanuit het basispakket.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.