zorgverzekering

Alles wat je wilt weten voordat je overstapt van zorgverzekering

Wie denkt dat hij een zorgverzekering voor het leven afsluit, heeft het mis. Je kunt namelijk ieder jaar weer overstappen naar een andere zorgverzekering. Dit kun je bijvoorbeeld doen omdat je elders een lagere premie betaalt, maar ook omdat jouw huidige verzekeraar de voorwaarden heeft aangepast. Als je nog niet eerder bent overgestapt, weet je mogelijk niet wat je te wachten staat. Daarom vertellen wij je in deze tekst alles wat je wilt weten voordat je overstapt van zorgverzekering.

Hoe stap je over?

Als je niet meer tevreden bent over jouw huidige zorgverzekering, kun je overstappen. Wanneer je dit wenst, moet je zorgen dat je dit uiterlijk 31 december gedaan hebt. De makkelijkste manier om over te stappen is door een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Als je dit voor de jaarwisseling doet, zegt je nieuwe zorgverzekeraar automatisch jouw oude zorgverzekering op. Je hebt hier zelf dus geen omkijken naar. Heb je nog geen geschikte zorgverzekering gevonden, maar weet je al wel dat je niet bij jouw huidige verzekeraar wilt blijven? Zeg jouw huidige zorgverzekering dan ook voor 31 december op. Je hebt vervolgens tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Bepaal welke zorg je nodig hebt

Bij het overstappen naar een andere zorgverzekering moet je bepalen op welke manier jij je wilt verzekeren. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuze(s) maakt, raden wij je aan voor jezelf te bepalen welke zorg je aankomend jaar verwacht nodig te hebben. Heb je de laatste jaren eigenlijk nooit zorg nodig gehad? Dan is de basisverzekering mogelijk voldoende. Je bent dan onder meer verzekerd voor de huisarts, medisch specialisten en voorgeschreven geneesmiddelen

Ga je regelmatig bij de fysio of tandarts langs? Dan worden de kosten niet vergoed als je alleen de basisverzekering afsluit. Jij kunt hiervoor wel aanvullende verzekeringen afsluiten. Om te bepalen of aanvullend verzekeren interessant is, bereken je hoeveel premie je betaalt en vergelijk je dit met de kosten wanneer je een behandeling zelf moet betalen.

Zoek uit of collectief verzekeren mogelijk is

De meeste Nederlanders verzekeren zich individueel, maar bij veel zorgverzekeraars kun je ook een zorgverzekering collectief afsluiten. Je sluit in dat geval een verzekering af samen met andere mensen, zoals collega’s. Het voordeel van een collectieve zorgverzekering is dat je bespaart op de premie. Bovendien krijg je bij veel verzekeraars korting op aanvullende verzekeringen.

Maak altijd een vergelijking voordat je overstapt

Wie op zoek gaat naar een andere zorgverzekeraar, ontdekt snel genoeg dat er nogal wat van deze partijen zijn. Overstappen wordt er hierdoor niet bepaald makkelijker op. Je kunt lukraak een andere zorgverzekeraar uitkiezen, maar dit heeft niet de voorkeur. De kans dat je de beste zorgverzekering afsluit, is dan immers minimaal. Maak daarom altijd eerst een vergelijking voordat je overstapt. Door zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, wordt het een stuk makkelijker om de beste verzekering te vinden. Voor het vergelijken kun je het beste een vergelijkingssite gebruiken. Zorgverzekeringen vergelijken kost je dan weinig tijd en moeite. Bovendien zie je in één oogopslag wat de goedkoopste zorgverzekering is.

Datum: 23 juni 2022