
Alles wat je wilt weten voordat je overstapt van zorgverzekering
Wie denkt dat hij een zorgverzekering voor het leven afsluit, heeft het mis. Je kunt namelijk ieder jaar weer overstappen naar een andere zorgverzekering. Dit kun je bijvoorbeeld doen omdat je elders een lagere premie betaalt, maar ook omdat jouw huidige verzekeraar de voorwaarden heeft aangepast. Als je nog niet eerder bent overgestapt, weet je mogelijk niet wat je te wachten staat. Daarom vertellen wij je in deze tekst alles wat je wilt weten voordat je overstapt van zorgverzekering.
Hoe stap je over?
Als je niet meer tevreden bent over jouw huidige zorgverzekering, kun je overstappen. Wanneer je dit wenst, moet je zorgen dat je dit uiterlijk 31 december gedaan hebt. De makkelijkste manier om over te stappen is door een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Als je dit voor de jaarwisseling doet, zegt je nieuwe zorgverzekeraar automatisch jouw oude zorgverzekering op. Je hebt hier zelf dus geen omkijken naar. Heb je nog geen geschikte zorgverzekering gevonden, maar weet je al wel dat je niet bij jouw huidige verzekeraar wilt blijven? Zeg jouw huidige zorgverzekering dan ook voor 31 december op. Je hebt vervolgens tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
Bepaal welke zorg je nodig hebt
Bij het overstappen naar een andere zorgverzekering moet je bepalen op welke manier jij je wilt verzekeren. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuze(s) maakt, raden wij je aan voor jezelf te bepalen welke zorg je aankomend jaar verwacht nodig te hebben. Heb je de laatste jaren eigenlijk nooit zorg nodig gehad? Dan is de basisverzekering mogelijk voldoende. Je bent dan onder meer verzekerd voor de huisarts, medisch specialisten en voorgeschreven geneesmiddelen.
Zoek uit of collectief verzekeren mogelijk is
De meeste Nederlanders verzekeren zich individueel, maar bij veel zorgverzekeraars kun je ook een zorgverzekering collectief afsluiten. Je sluit in dat geval een verzekering af samen met andere mensen, zoals collega’s. Het voordeel van een collectieve zorgverzekering is dat je bespaart op de premie. Bovendien krijg je bij veel verzekeraars korting op aanvullende verzekeringen.
Maak altijd een vergelijking voordat je overstapt
Wie op zoek gaat naar een andere zorgverzekeraar, ontdekt snel genoeg dat er nogal wat van deze partijen zijn. Overstappen wordt er hierdoor niet bepaald makkelijker op. Je kunt lukraak een andere zorgverzekeraar uitkiezen, maar dit heeft niet de voorkeur. De kans dat je de beste zorgverzekering afsluit, is dan immers minimaal. Maak daarom altijd eerst een vergelijking voordat je overstapt. Door zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, wordt het een stuk makkelijker om de beste verzekering te vinden. Voor het vergelijken kun je het beste een vergelijkingssite gebruiken. Zorgverzekeringen vergelijken kost je dan weinig tijd en moeite. Bovendien zie je in één oogopslag wat de goedkoopste zorgverzekering is.
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Na twee jaren waarin we minder in gezelschappen waren en dus minder in rumoerige situaties moesten verstaan, hebben we afgelopen jaar gelukkig weer kunnen afsluiten met gezellige kerstdrukte. Plotseling is het weer gewoon om met veel mensen tijdens gezellige feesten en partijen bij elkaar te komen.
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
Ben had al jaren last van eczeem. De plekken bevonden zich vooral op zijn voeten en de binnenkant van zijn knieën. Plekken die voor de buitenwereld niet zichtbaar waren. Veel mensen wisten niet eens dat hij er last van had.
-
Als een baby een te strakke tongriem en/of lipband heeft, kan dit voor functionele problemen zorgen. Bij de baby kan zich dit uiten in bijvoorbeeld problemen met eten en drinken, en bij de moeder in problemen rond het geven van borstvoeding.
-
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en vermindering van de beweeglijkheid van het gewricht. Hoewel er geen remedie is voor artrose, kan revalidatie wel helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de pijn.
-
Zo aan het eind van een mooie zomer hebben we vaak weer een mooie gebruinde huid. En als we de voorspellingen van klimaatdeskundigen mogen geloven, zullen de zomers in de toekomst alleen maar warmer worden. Maar dat de zon ook negatieve effecten op de huid kan hebben, is inmiddels ook ruimschoots bekend.