
‘Connected’ zorg: het ziekenhuis bij je thuis
Online consulten, ‘connected’ zorg met telemonitoring en gespecialiseerde zorg en begeleiding bij de patiënt thuis. Ziekenhuiszorg thuis is niet nieuw, maar wel iets wat wij in de toekomst steeds vaker gaan zien, voorspelt Isala’s bestuursvoorzitter Rob Dillmann.
‘Connected’ zorg
Hartfalen en longpatiënten die thuis worden opgenomen en iedere dag bezoek krijgen van een verpleegkundige. Zwangere vrouwen die dagelijks zelf een hartfilmpje van hun baby naar het ziekenhuis kunnen sturen. Hartrevalidatie thuis met behulp van een app of als COPD-patiënt een vragenlijst aan de keukentafel invullen, zodat de longverpleegkundige meteen kan zien hoe het met je gaat. Een kleine greep uit de voorbeelden van ‘connected’ zorg die Isala zijn patiënten biedt. Dillmann: ‘Patiënten kunnen steeds vaker thuisblijven in hun vertrouwde omgeving. Een voordeel is dat de begeleiding en het bewaken hoe het met de patiënt gaat dan vaak intensiever is dan bij een klassiek ritme van controles in het ziekenhuis.’
Keukentafel
Naast kwaliteit noemt Dillmann ook de beschikbaarheid van goede zorg een belangrijke reden om zorg anders en op afstand te regelen. ‘De gezondheidszorg in Nederland behoort bij de top. Dat is iets om trots op te zijn en wat wij ook zo willen houden. Omdat iedereen steeds ouder wordt en ouderdom met gebreken komt, moeten wij slimmer met zorg omgaan. Zorg op afstand en via moderne meet-, monitor- en communicatietechniek is daarvoor één van de manieren.’
Wat wil de patiënt?
Maar ziet die oudere patiënt dat wel zitten, ‘connected’ zorg? Controle thuis aan de keukentafel via een tablet in plaats van aan het bureau van de specialist? ‘Je kijkt altijd naar wat een patiënt wil’, antwoordt Dillmann. ‘Niets moet, maar er is meer mogelijk. En ik merk dat veel zeventigplussers steeds digitaler ontwikkeld zijn en geen moeite hebben met virtueel contact en de moderne techniek. We hebben ook aan ons klantenpanel gevraagd hoe zij over ‘patiëntgerichte zorg in de toekomst’ denken. De meerderheid is enthousiast over ‘connected’ zorg, zoals (beeld)bellen met de arts, thuismonitoring en zorg thuis met begeleiding vanuit het ziekenhuis.’
‘Niets moet, maar er is meer mogelijk’
Zelf regie willen nemen
‘Nu de groei van ziekenhuiszorg buiten het ziekenhuis op gang komt, kennen steeds meer mensen ervaringsdeskundigen in hun privéomgeving. Zo raken zij zelf ook meer overtuigd van de voordelen. En onze cultuur van zelf regie nemen en betrokken zijn bij je gezondheid en behandeling groeit. Dus de voedingsbodem voor connected care-zorg is goed.’
Specifiek ingericht gebouw
Ook al kan steeds meer ziekenhuiszorg thuis gegeven worden: ziekenhuizen blijven altijd bestaan. Dillmann: ‘Je hebt altijd een specifiek ingericht gebouw nodig voor acute zorg, complexe behandelingen en operaties. Wij komen straks echt niet thuis een tumor verwijderen of een heup of hartklep vervangen. Zorg op afstand gaat meestal om zorg waarvoor je eerder naar de polikliniek kwam of revalidatietrajecten. Isala Hartcentrum, uniek in Nederland, heeft overigens al jarenlang ervaring met het thuis opnemen van patiënten met hartfalen.’
-
Blessures kunnen behoorlijk frustrerend zijn, zeker als je graag regelmatig sport. Toch hoeft een blessure niet te betekenen dat je helemaal niet meer kan bewegen voor een bepaalde periode. Een loopband kan namelijk uitkomst bieden om op een veilige en gecontroleerde manier je conditie op te bouwen tijdens je periode van herstel.
-
Wil je niet alleen wat gewicht kwijt, maar echt fit en energiek door het leven gaan? Met een goede aanpak kun je sneller resultaat boeken dan je denkt.
-
Stress op het werk is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het kan leiden tot burn-out, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te houden. Dat komt vaak doordat ze zich laten leiden door de verwachtingen van hun omgeving of de eisen van de maatschappij. Dat gold in ieder geval voor Susan (39). Ze had het gevoel de perfecte werknemer, partner en ouder te moeten zijn.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.