
Massagetherapie zorgt voor verbinding tussen lijf, hoofd en hart
Heb je last van vermoeidheid? Ben je somber? Zit je vooral in je hoofd? Ervaar je veel stress? Kom je maar niet af van die pijn in je rug? Zoek je ondersteuning in een moeilijke periode in je leven?
Melanique Bruggink, massagetherapeut
Massagetherapie
Massagetherapie gaat voor mij over echt contact (durven) maken met wat er in je leeft. We zijn vaak zó geneigd om weg te gaan van wat niet fijn is. Of om direct naar een oplossing te zoeken voor een klacht. Ik nodig jou juist uit om aanwezig te zijn bij de ervaring, zonder dat er iets hoeft te veranderen. Wat voel je in je lijf? Komen er misschien emoties op? Of heb je er gedachten over? Mijn overtuiging is dat er pas stroming en verandering kan komen, als je eerst kunt toelaten wat er nu is. Massagetherapie helpt je de verbinding tussen je lijf, hoofd en hart weer te vinden.
Dichter bij mijzelf
Hiervoor was ik 25 jaar lang als orthopedagoog / GZ-psycholoog werkzaam in de jeugdzorg. Dit deed vooral een beroep op mijn mentale kant: het analyseren van complexe gezinssituaties en het bedenken van passende oplossingen. Toen in een paar jaar tijd mijn man en mijn moeder overleden, verschoof mijn aandacht van mijn hoofd naar mijn lichaam en mijn gevoel. Ik kwam door het verdriet en de pijn uiteindelijk dichter bij mezelf. Ik besloot mijn hart te volgen en van mijn liefde voor aanraken én het plezier in het begeleiden van mensen mijn vak te maken. Zo begon ik in 2014 bij HOLOS aan de opleiding tot massagetherapeut.
Je moet altijd goed naar je eigen lichaam luisteren, maar soms zit je in een moeilijke periode.
Rouw en verlies
Op dit moment ben ik me bij Corinne de Graaf van Rouwen met Compassie in Amsterdam aan het specialiseren in lichaamsgerichte therapie bij rouw en verlies. Vanuit mijn persoonlijke ervaring voel ik me namelijk sterk betrokken bij mensen in verliessituaties. Ze komen nu al regelmatig in mijn praktijk.
Luisteren naar de taal van je lichaam
Rouw laat zich altijd voelen in je lichaam. Waar kun jij je verlies voelen? Heb je pijn in je hartstreek van het verdriet? Of span je juist voortdurend je kaken door de woede over wat er is gebeurd? Het kan ook zijn dat je zo geschrokken bent, dat al je spieren pijnlijk zijn aangespannen. Misschien ben je juist het contact met je lichaam wel kwijt, puur om het vol te kunnen houden. Massagetherapie helpt je te luisteren naar deze taal van je lichaam. Het is troostend om je in alle rust aan te laten raken en ruimte te kunnen geven aan wat je voelt.
‘Meer uit mijn hoofd en terug in mijn lijf’
Anneke: Ik kwam bij Melanique een jaar nadat mijn partner was overleden na een langdurig ziekbed. Ik was doodmoe, voelde me alleen en was boos op alles en iedereen. Mijn lichaam was hard, maar ik kon dat in het begin nauwelijks voelen. Ik had sombere, nare gedachten die ik niet kon stoppen. Melanique liet me tijdens de massages en met oefeningen hier steeds gewoon maar contact mee maken. Ik kwam gaandeweg de sessies meer uit mijn hoofd en terug in mijn lijf. Er kwam toen pas echt ruimte voor het grote verdriet. Ik werd letterlijk en figuurlijk zachter
-
Wist je dat maar liefst 57% van alle mensen ooit met voetproblemen te maken krijgt? Grote kans dat jij dus ook weleens pijnlijke voeten hebt gehad.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Scopie-onderzoeken zijn voor niemand prettig. Veel patiënten zijn zenuwachtig en zien op tegen de behandeling.
-
Alhoewel de aantallen van coronagevallen op dit moment weer dalen, hebben sommige patiënten na het doormaken van corona langdurig aanhoudende klachten. Extreme vermoeidheid, benauwd zijn en concentratieproblemen zijn voorbeelden van deze klachten.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines en worden we eigenlijk niets wijzer.
-
Momenteel bevinden we ons in een periode waarin vertrouwde dingen ineens minder vanzelfsprekend zijn.
-
Met een blessure of aandoening ken je de vier muren van de huisarts waarschijnlijk als je eigen woonkamer. Je huisarts stelt een operatie voor, maar eigenlijk voel je je daar helemaal niet zo prettig bij.
-
Je voeten zijn de basis van je lichaam.
-
Te veel mensen lopen lang door met pijntjes of klachten die ze niet laten behandelen.