
Huidklachten? Ga voor ‘Positieve Gezondheid’!
Veel mensen hebben last van huidproblemen of andere lichamelijke klachten. Vaak wacht je even af of je klachten verdwijnen. Zo niet, dan is de stap naar de huisarts ook zo gezet. Maar wat doe je als je daar geen oplossing vindt?
Medische oplossing
Ons gezondheidssysteem gaat vaak uit van één klacht en een bijpassende medische oplossing. Een voorbeeld: als je last hebt van eczeem, krijg je van de huisarts een huidzalf mee. Veel verder dan het oppervlak, in dit geval de huid, wordt in eerste instantie niet gekeken. Dat werkt helaas niet altijd. In zulke gevallen is het belangrijk dat er overgeschakeld kan worden naar een andere denk- en werkwijze.
Positieve gezondheid
Mensen met vragen over hun gezondheid en hun leven moeten beter in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Het zelf voeren van de regie over jouw gezondheid en welzijn is hierbij een belangrijk begrip. Het is van groot belang dat patiënt én zorgverlener samen optrekken om deze eigen regie te versterken. Door deze samenwerking kunnen huisartsen en andere zorgverleners de patiënten beter ondersteunen.
Een holistische kijk op het lichaam
Ondersteuning
De zorg- of hulpverlener moet dan ook zijn eigen domein durven verlaten. Door te kijken waar in het leven van cliënten problemen of klachten met elkaar samenhangen, kan de zorgprofessional, samen met de cliënt, de beste mogelijkheden voor ondersteuning aanreiken. De grondlegger van dit concept is Machteld Huber, en is genaamd ‘Positieve Gezondheid’. Ze introduceerde het concept in 2011.
Huidtherapie
Deze holistische kijk van Machteld Huber op het lichaam staat ook centraal bij Huid- en oedeemtherapie Salland. Wanneer je dus met je acneprobleem aanklopt bij de praktijk, kijken de huidtherapeuten verder dan alleen de behandeling zelf. De praktijk werkt veel samen met andere zorgverleners. En dit allemaal in een multidisciplinaire setting, om de zorg rondom jou optimaal te maken. De huidtherapeuten bieden een volledig pakket aan behandelingen voor alle facetten van de huid, van de medische aanpak van een probleemhuid tot aan cosmetische behandelingen en anti-agingbehandelingen.
Advies
Aan welke huidaandoeningen moet je verder denken? Enkele voorbeelden zijn overbeharing, couperose, littekens en pigmentafwijkingen. Voor persoonlijk advies en behandelingen op maat kun je terecht bij de locaties in Zwolle, Ommen en Raalte.
Vergoedingen
Huidtherapeutische behandelingen worden veelal geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Kijk voor de voorwaarden in je polis. De huidtherapeut kan bezocht worden zonder verwijzing van een arts. Het eerste gesprek is informatief van aard en is altijd vrijblijvend. Afhankelijk van de aard van de aandoening of wens van de klant zijn meerdere behandelingen noodzakelijk.
Behandelingen
Een overzicht van alle huidtherapeutische behandelingen:
- microneedling
- peelings
- littekentherapie
- behandeling van ongewenste haargroei
- depigmentatie
- behandeling van acne
- micro-coagulatie
- camouflagetherapie
- huidanalyse
- huidtherapie bij chirurgische ingrepen
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
Het stijgen der jaren, zonschade en de invloed van hormonale veranderingen doen wat met je huid. Langzaam maar zeker zie je pigmentvlekjes verschijnen. En zitten daar ook ineens haartjes op je bovenlip?
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.
-
Na een dag flink zonnen, bekijk je je huid eens goed in de badkamer. Er is zeker een gezond tintje tevoorschijn gekomen. Maar wat is dat daar op je arm en rug? Het lijken wel rode bultjes en ze beginnen ook nog eens te jeuken.
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
Geheel ten onrechte wordt nog steeds vaak gedacht dat een onzuivere huid te maken heeft met een slechte hygiëne. Dat is een hardnekkig misverstand, want dat is vrijwel nooit de oorzaak. Die moet eerder worden gezocht in een overproductie van talg. Door die overproductie, in combinatie met dode huidcellen, raken je poriën verstopt en mogelijk ontstoken.
-
Rode wangen krijgen is meestal een teken van emotie. Je wordt verlegen of schaamt je voor een bepaalde gebeurtenis of opmerking. Zodra de emotie weer afzwakt, verdwijnt de rode kleur ook weer uit je gezicht.
-
Je merkt ’t misschien niet, maar je huid heeft het tijdens de winter zwaar te verduren.
-
We worden allemaal ouder en waar de één rimpelloos oud lijkt te worden of er niets om lijkt te geven heeft de ander meer problemen met de staat waarin de huid verkeert. Natuurlijk zijn daar oplossingen voor, maar hoe zit dat precies.
-
Je huid kan behoorlijk te lijden hebben onder de behandeling tegen kanker. Een goede huidverzorging voor, tijdens en na deze ziekteperiode is dan ook extra belangrijk.