Alles wat je moet weten over eczeem!
Rode schilfertjes op de huid, een jeukend gevoel, rode uitslag, een zeer droge huid… Komt jou dit bekend voor? Een grote kans dat je last hebt van eczeem. Mensen met een droge huid zijn vaak gevoelig voor het ontwikkelen van eczeem. De huidaandoening komt dan ook voor onder zo’n vijf procent van de Nederlanders, meldt het CBS. Toch is er nog veel onbekend over deze huidaandoening. Dat is jammer, want mensen met eczeem kunnen bij hun klachten worden geholpen.
Wat is eczeem?
Eczeem is eigenlijk een verzamelnaam van allerlei varianten van de huidaandoeningen die te herkennen zijn aan roodheid, jeuk en schilfertjes. Vaak is er sprake van een ontsteking van de bovenste huidlagen waardoor de huidbarrière verstoord raakt. Bij elke vorm van eczeem kan een verdikking en verharding van de huid ontstaan, verergerd door krabben of wrijven. Hoe eczeem ontstaat, is niet zo eenduidig te zeggen. Wel is het bekend dat er verschillende factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van deze ontsteking.
Verschillende factoren
Door de verstoring in de huidbarrière kan je huid zich minder goed beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, wat de vervelende klachten veroorzaakt en verergert. De factor die de grootste rol speelt in het ontstaan van eczeem is erfelijkheid. Wanneer je ouders last hebben van de huidaandoening, is er een grote kans dat jij er ook mee te maken krijgt. Maar ook stress en spanningen kunnen eczeem uitlokken. Daarnaast loopt de droge huid een groter risico op het ontwikkelen van eczeem. Bepaalde verzorging kan de droogheid verergeren en de huid verder irriteren. Denk hierbij aan heet water en (agressieve) zeep of cosmetica. Andere irriterende invloeden zijn bijvoorbeeld zweet, wol, klimaatfactoren en schoonmaakmiddelen.
Wat weet jij eigenlijk al over eczeem?
Soorten eczeem
Eczeem komt voor in verschillende verschijningsvormen. De meest voorkomende soorten zijn:
- Atopisch eczeem: wordt veroorzaakt door overgevoeligheid.
- Allergisch contacteczeem: ontstaat wanneer je in contact bent geweest met bepaalde planten, metalen, wol en chemische stoffen waar een allergische reactie op ontstaat.
- Dyshidrotisch eczeem: deze vorm van eczeem ontstaat vaak op de handen en soms aan de voetzolen.
- Seborrhoisch eczeem: duikt vooral op waar veel talgklieren zitten zoals je hoofdhuid, neusplooien, achter de oren. Vaak ziet dit eruit als dikke, vettige en gelige uitslag met roodheid en schilfers.
- Erytrodermie: dit is een ernstige vorm van eczeem. Je huid is rood, warm, strakgespannen, schilfert en jeukt.
Tips
De verschillende typen eczeem vragen om een verschillende verzorging. Vaak is het wenselijk om hier advies over in te winnen bij een huidspecialist. De basis van een goede huidverzorging bij eczeem schuilt in het goed hydrateren en verzorgen van de huid, en deze vooral niet irriteren. Gebruik daarvoor parfumvrije maar vochtinbrengende producten. Ook kun je overwegen om een zalf op oliebasis te proberen, zodat de huid soepeler blijft. Kijk tot slot uit met heet water. Hete en lange douches kunnen de huid namelijk verder uitdrogen met jeuk en een verergering van klachten tot gevolg.
Beauty & Skincare Spijkenisse
Heb je last van eczeem en weet je niet goed wat je daartegen kunt doen? Je bent van harte welkom bij Beauty & Skincare Spijkenisse. Samen bekijken we welke producten of behandeling het beste past bij jouw huid. Mijn doel is om jou weer een blij gevoel te geven over je huid en jezelf.
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.