
Verdacht plekje op de huid?
Zo rond de zomer hebben we vaak weer een mooi gebruinde huid. En als we de voorspellingen van klimaatdeskundigen mogen geloven, zullen de zomers in de toekomst alleen maar warmer worden. Maar dat de zon ook negatieve effecten op de huid kan hebben, is inmiddels ook ruimschoots bekend. Vaak verbranden en je niet goed beschermen met zonnebrandcrème maken dat de huid op latere leeftijd beschadigd kan raken. En omdat we de laatste decennia massaal op vakantie gaan naar de zon, wordt de leeftijd waarop dit gebeurt ook steeds lager.
De zonbeschadigingen die de huid kan treffen, variëren van simpele pigmentvlekken, via het veel voorkomende basaalcelcarcinoom (BCC) tot aan melanomen aan toe. Met name het BCC komt tegenwoordig zeer vaak voor; vooral bij mensen met een van nature licht huidtype. Het is een vorm van huidkanker die eigenlijk alleen plaatselijk groeit en dus ook in principe niet uitzaait. Vaak zijn het plekjes die vanzelf ontstaan en niet meer weggaan, die soms jeuken en korstjes maken die af en toe bloeden. Als ze vroeg ontdekt worden, zijn BCC’s goed en relatief eenvoudig te behandelen, en daar komt de expertise van de plastisch chirurg om de hoek kijken.
De meest geschikte behandeling
Kliniek Voorne Putten NCPC (Nederlands Centrum voor Plastische Chirurgie) heeft expertise in het herkennen en behandelen van door de zon veroorzaakte huidafwijkingen. De korte wachttijd voor een eerste consult rond plastische chirurgie is ook uniek te noemen. Zo zijn de patiënten altijd verzekerd van een snel en goed advies en kan de meest geschikte behandeling worden gestart. Dat hoeft namelijk niet altijd meteen een operatie te zijn. Ook behandeling met laser is vaak mogelijk en voor de patiënt veel minder ingrijpend. Om die reden kijken de huidtherapeute en plastisch chirurg soms samen naar de patiënt om meteen de juiste diagnose te kunnen stellen en een hinderlijke wachttijd zoveel mogelijk te voorkomen.
Laat ernaar kijken en er wat aan doen
Lage drempel
Nu is gelukkig niet elke verandering van de huid ook meteen huidkanker. Het gros van de afwijkingen zal goedaardig zijn. Toch is het verstandig om er bij twijfel door een ervaren specialist naar te laten kijken. De kliniek heeft daar een zeer lage drempel voor en de specialisten kunnen de patiënt vaak ook geruststellen. Ook de huisarts is trouwens vaak goed toegerust om naar huidafwijkingen te kijken. Bij twijfel zal deze waarschijnlijk ook gemakkelijk naar een specialist verwijzen. En als eenmaal toch de diagnose ‘BCC’ is gesteld, zullen de specialisten van de kliniek snel handelen en de behandeling, die vaak een kleine operatie inhoudt, uitvoeren. De plastisch chirurgen zijn hierin opgeleid en hebben jarenlange ervaring op dit gebied, zodat er ook een cosmetisch fraai resultaat kan worden behaald en de patiënt niet achterblijft met ontsierende littekens; een veilig en geruststellend gevoel.
De specialisten van Kliniek Voorne Putten NCPC staan graag voor je klaar!
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
Geheel ten onrechte wordt nog steeds vaak gedacht dat een onzuivere huid te maken heeft met een slechte hygiëne. Dat is een hardnekkig misverstand, want dat is vrijwel nooit de oorzaak. Die moet eerder worden gezocht in een overproductie van talg. Door die overproductie, in combinatie met dode huidcellen, raken je poriën verstopt en mogelijk ontstoken.
-
Je merkt ’t misschien niet, maar je huid heeft het tijdens de winter zwaar te verduren.
-
Je huid kan behoorlijk te lijden hebben onder de behandeling tegen kanker. Een goede huidverzorging voor, tijdens en na deze ziekteperiode is dan ook extra belangrijk.
-
Je kijkt naar buiten en ziet regen, grauwe wolken en kale bomen. Des te lekkerder om warm binnen te blijven met een kop dampende thee of koffie.
-
Je huid kan zo nu en dan wat extra zorg gebruiken. Je huid ziet er bijvoorbeeld dof uit, is onzuiver of vertoont lijntjes en pigmentvlekjes.
-
Iedere huid is anders en vraagt om andere verzorgingsproducten. Overal lees je adviezen voor verschillende huidtypen, maar op elke site zijn die weer anders. In de drogist vind je honderden soorten crèmes, serums, maskers en peelings.
-
Je zou kunnen zeggen dat onze huid het grootste orgaan is, een rekbaar pantser dat zorgt dat vloeistoffen gecontroleerd ons lichaam kunnen verlaten. Of dat onze huid deel is van ons immuunsysteem door ziekteverwekkers buiten de deur te houden. Maar dan gaan we aan iets belangrijks voorbij.