zonschade

Verdacht plekje op de huid?

Zo rond de zomer hebben we vaak weer een mooi gebruinde huid. En als we de voorspellingen van klimaatdeskundigen mogen geloven, zullen de zomers in de toekomst alleen maar warmer worden. Maar dat de zon ook negatieve effecten op de huid kan hebben, is inmiddels ook ruimschoots bekend. Vaak verbranden en je niet goed beschermen met zonnebrandcrème maken dat de huid op latere leeftijd beschadigd kan raken. En omdat we de laatste decennia massaal op vakantie gaan naar de zon, wordt de leeftijd waarop dit gebeurt ook steeds lager.

De zonbeschadigingen die de huid kan treffen, variëren van simpele pigmentvlekken, via het veel voorkomende basaalcelcarcinoom (BCC) tot aan melanomen aan toe. Met name het BCC komt tegenwoordig zeer vaak voor; vooral bij mensen met een van nature licht huidtype. Het is een vorm van huidkanker die eigenlijk alleen plaatselijk groeit en dus ook in principe niet uitzaait. Vaak zijn het plekjes die vanzelf ontstaan en niet meer weggaan, die soms jeuken en korstjes maken die af en toe bloeden. Als ze vroeg ontdekt worden, zijn BCC’s goed en relatief eenvoudig te behandelen, en daar komt de expertise van de plastisch chirurg om de hoek kijken.

De meest geschikte behandeling

Kliniek Voorne Putten NCPC (Nederlands Centrum voor Plastische Chirurgie) heeft expertise in het herkennen en behandelen van door de zon veroorzaakte huidafwijkingen. De korte wachttijd voor een eerste consult rond plastische chirurgie is ook uniek te noemen. Zo zijn de patiënten altijd verzekerd van een snel en goed advies en kan de meest geschikte behandeling worden gestart. Dat hoeft namelijk niet altijd meteen een operatie te zijn. Ook behandeling met laser is vaak mogelijk en voor de patiënt veel minder ingrijpend. Om die reden kijken de huidtherapeute en plastisch chirurg soms samen naar de patiënt om meteen de juiste diagnose te kunnen stellen en een hinderlijke wachttijd zoveel mogelijk te voorkomen.

Laat ernaar kijken en er wat aan doen

Lage drempel

Nu is gelukkig niet elke verandering van de huid ook meteen huidkanker. Het gros van de afwijkingen zal goedaardig zijn. Toch is het verstandig om er bij twijfel door een ervaren specialist naar te laten kijken. De kliniek heeft daar een zeer lage drempel voor en de specialisten kunnen de patiënt vaak ook geruststellen. Ook de huisarts is trouwens vaak goed toegerust om naar huidafwijkingen te kijken. Bij twijfel zal deze waarschijnlijk ook gemakkelijk naar een specialist verwijzen. En als eenmaal toch de diagnose ‘BCC’ is gesteld, zullen de specialisten van de kliniek snel handelen en de behandeling, die vaak een kleine operatie inhoudt, uitvoeren. De plastisch chirurgen zijn hierin opgeleid en hebben jarenlange ervaring op dit gebied, zodat er ook een cosmetisch fraai resultaat kan worden behaald en de patiënt niet achterblijft met ontsierende littekens; een veilig en geruststellend gevoel.

De specialisten van Kliniek Voorne Putten NCPC staan graag voor je klaar!

Datum: 28 juni 2022