chronische-pijn

Eindelijk verlost van chronische pijn

Als chronische pijn ondanks uitgebreide behandeling niet over gaat, kan dit grote persoonlijke en maatschappelijke gevolgen hebben. Je hebt moeite om je dagelijkse werkzaamheden vol te houden, je raakt gefrustreerd, wordt minder blij en je kwaliteit van leven neemt af.

Minder pijn

Vanwege jouw chronische pijn heb je al een lange weg afgelegd langs artsen, fysiotherapeuten, specialisten en andere zorgverleners. Helaas heeft dit niet het gewenste resultaat opgeleverd. Heliomare heeft twee gespecialiseerde behandelteams voor mensen met langdurige pijn: het team Chronische Pijn en Arbeid en het team Chronische pijn en Revalidatie. Doelstelling van de behandeling bij beide teams is om de pijn te verminderen, de kwaliteit van leven te vergroten en het persoonlijk en maatschappelijk functioneren te verbeteren.

Behandelprogramma

Aan het begin van de behandeling onderzoeken de revalidatiearts, fysiotherapeut, psycholoog en maatschappelijk werker de mogelijke factoren die jouw pijnklachten in stand houden. Aan de hand van deze factoren bepaal je samen met het onderzoeksteam welke behandeling het beste bij jou past. Uiteraard bepaal je zelf jouw behandeldoelen, want jij weet zelf het beste wat voor jou waardevol is om te bereiken.

Zelf keuzes maken

Voor een succesvolle behandeling is het belangrijk dat je samen met het behandelteam keuzes maakt om jouw situatie te verbeteren. Openstaan voor de overeengekomen behandeling en bereidheid om jouw doen en laten aan te passen is ook zeer bevorderlijk voor jouw herstel. Daarbij is steun van je partner of naasten ook van groot belang.

Samenwerking Heliomare en RKZ

‘Veertig jaar pijn breekt je’, vertelt Mirjam Wardenaar die kampt met reuma en chronische pijn. ‘Je vertrouwt je eigen lichaam niet meer, want het laat je toch altijd weer in de steek. Intussen ontzie je je lijf, en dat brengt nóg meer ellende met zich mee. En dan heb je ook nog het idee dat niemand je gelooft.’

Revalidatiearts

Op het moment dat Mirjam het écht niet meer zag zitten, maakte ze kennis met het behandelprogramma voor chronische pijn van Heliomare Wijk aan Zee. Het werd haar aangereikt door de revalidatiearts Jelsma, door Heliomare gedetacheerd in het Rode Kruis Ziekenhuis. Vier maanden later is de kwaliteit van Mirjams leven meer dan verdubbeld.

‘Gaf ik mijn kwaliteit van leven voorheen een drie, nu is dat toch echt een zeventje’

Reuma en chronische pijn

Mirjam valt op vijftienjarige leeftijd op haar elleboog en houdt drie jaar pijn. Ze krijgt de diagnose reuma waarbij de pijn continu opkomt en afzakt. ‘Dat is te verdragen, dat went’, zegt de inmiddels 56-jarige Mirjam. ‘Totdat er een nieuwe pijnsteek bij komt, dan verlies je alle moed…’

Conditie opbouwen

Voor de pijn in haar voet ondergaat Mirjam een beenmergtransplantatie vanuit haar heup. Het is het begin van anderhalf jaar ellende met ontstekingen, een zoekgeraakte botsplinter en een flinke heupwond die maar niet wil genezen. ‘Na vele operaties moest ik thuis mijn conditie weer opbouwen. Dat was enorm zwaar en het lukte me dan ook niet zelfstandig.’

Direct doorverwezen

Mirjam zoekt opnieuw hulp bij het RKZ die haar aan revalidatiearts Jelsma koppelt. Vanaf die tijd gaat het snel. ‘Doordat dokter Jelsma aan Heliomare is verbonden, weet zij exact wat dit revalidatiecentrum te bieden heeft. De specialisten doen hun werk met bijzonder veel liefde. Ik ben zo blij dat ik direct werd doorverwezen.’

Doorzettingsvermogen

‘Het programma is absoluut niet makkelijk en vraagt om veel doorzettingsvermogen. Maar dankzij het Heliomareteam beschik ik over de tools om weer op mijn lichaam te vertrouwen. Gaf ik mijn kwaliteit van leven voorheen een drie, nu is dat toch echt een zeventje. Mijn doel was om met mijn kleinkinderen op de grond te kunnen spelen, iets wat ik met m’n eigen kinderen niet kon. Dat is gelukt! Ik heb zelfs weer een hobby opgepakt!’, besluit Mirjam.

Datum: 27 juli 2018