
We eten onszelf onbewust ziek
Je bent er al vaak voor bij de huisarts geweest. Het blijven vage klachten waarvoor geen oorzaak wordt gevonden. Of misschien is er wél een oorzaak voor gevonden, ben je chronisch ziek, en moet je de rest van je leven medicijnen gebruiken. Ze nemen alle pijn en ongemak niet weg, maar ‘daar moet je maar mee leren leven’. Is dat écht wat je wilt? Het is tijd om je eetpatroon aan te pakken.
Auto-immuunziekten
Veel van de chronische aandoeningen en ziektes vallen onder de auto-immuunziekten. Deze ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet en antistoffen tegen de eigen weefsels gaat vormen. Je lichaam reageert ongepast. ‘Maar eigenlijk reageert je lichaam helemaal niet ongepast’, weet orthomoleculair therapeut Frank Jonkers. ‘Je immuunsysteem reageert op oorzaken die nog niet in kaart zijn gebracht. En veel van die oorzaken komen voort uit ons voedingspatroon. Eigenlijk eten we onszelf, soms bewust maar meestal onbewust, ziek’, weet Frank.
Totaaloverzicht
Wij beginnen altijd met een totaaloverzicht van wat er speelt bij de patiënt. We nemen daarbij, naast de (medische) voorgeschiedenis, ook de voeding en leefstijl onder de loep en brengen eventuele infecties in kaart. Je kunt bij chronisch verhoogde ontstekingswaardes wel ontstekingsremmers geven, maar daarmee onderdruk je het vuur terwijl een onzichtbaar pyromaantje er brandstof op blijft gieten en blijft het ondergronds verder smeulen.’
‘Eigenlijk eten we onszelf, soms bewust maar meestal onbewust, ziek’
Het eten veranderd
Ons eten is niet meer van dezelfde kwaliteit als vroeger. Frank: ‘We zullen anders en bewuster moeten eten, meer puur en onbewerkt. Veel mensen zijn bijvoorbeeld intolerant voor gluten, zonder dat ze zich hier bewust van zijn. Daarnaast zijn veel zaden genetisch gemanipuleerd. Veel producten zitten vol pesticiden, waaronder glyfosaat, zoals soja, tarwe en mais. Het zit in ons hele ecosysteem. Ook zuivel is vaak een grote boosdoener. Logisch, want koeien die op stal staan, eten veel soja en mais. Hiernaast zijn er mensen die de lactose (melksuiker) uit zuivel niet kunnen verteren. Ook zien we veel dat mensen niet goed reageren op de caseïne (melkeiwit) in de zuivel. Pesticiden zitten dus niet alleen in de zuivel, maar ook in het vlees. Van ijs tot bier, bijna alles bevat hoge doseringen glyfosaat. Dat is gewoon meetbaar in je urine. De toxinestapeling in je lichaam wordt steeds hoger en daar gaat je immuunsysteem tegen vechten.
Puur en biologisch
Maar is er dan iets wat we nog wel kunnen eten? ‘Ja hoor’, glimlacht Frank. ‘Wanneer je biologische en pure producten kiest, krijg je veel minder glyfosfaten binnen. Een goed begin is het halve werk. Daarnaast maken we een stappenplan voor je en geven we je adviezen over voeding, eventueel aangevuld met voedingssupplementen. Wanneer je bereid bent om dat roer om te gooien, zul je zien dat je klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen, je meer energie krijgt en je gezondheid verbetert.’
Centrale behandelwijze
Frank Jonkers: ‘Vanuit de BodySwitch-praktijk in Heemskerk help ik mensen om hun gezondheid te verbeteren. Ook ben ik auteur van ‘Kerngezond – Leefstijl als medicijn’, oprichter van BodySwitch Nederland, schrijf ik diverse columns en geef ik lezingen. Sinds 2002 bestudeer ik de rol die beweging, voeding, omgevings- en leefstijlfactoren spelen in relatie tot onze gezondheid. Mijn fascinatie hiervoor is ontstaan doordat ik zelf te maken heb gehad met ernstig overgewicht en gezondheidsklachten. De unieke centrale behandelwijze die ik hanteer, is gebaseerd op vele opleidingen, wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring. In mijn praktijk help ik mensen op basis van een gerichte aanpak, waarbij ik géén symptomen bestrijd maar op zoek ga naar de achterliggende oorzaken van de klachten. Om deze oorzaken structureel te kunnen aanpakken, neem ik de tijd voor de cliënt en doe ik de noodzakelijke onderzoeken.’
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.