bekkenbodem

Ken jij je bekkenbodem?

Problemen rond het bekken en de bekkenbodem komen veel voor, bij mannen, vrouwen en kinderen. Klachten kunnen zich uiten in pijn rond het bekken, de vagina of de anus, problemen bij het plassen en ontlasten, verzakkingen of klachten bij het vrijen.

Klachten aanpakken

Onderwerpen als deze bespreek je minder makkelijk met een ander dan hoofdpijn of een zere knie. Nog lang niet iedereen weet dat er iets aan deze klachten te doen is. Tijd om daar verandering in te brengen.

Bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap ontstaan er veranderingen in de banden en spieren rondom het bekken. Het weefsel wordt als het ware ‘soepeler’. Dit is normaal tijdens de zwangerschap en is nodig om ruimte te maken voor de baby en om het lichaam voor te bereiden op de bevalling. Je wordt minder stabiel en je waggelt soms. Men noemt het ‘bekkeninstabiliteit’, maar dat klopt niet. Dat verweken van de banden gebeurt namelijk bij iedere zwangere, maar niet iedereen krijgt last. De officiële naam is dan ook ‘zwangerschap gerelateerde bekkenpijn’: pijn in je bekken in de periode rond je zwangerschap.

Advies

Als zwangere of pas bevallen vrouw moet je op zoek naar een nieuw evenwicht tussen wat je lichaam kan en wat jij doet of wilt doen. Dit vraagt dus om aanpassing. Adviezen over hoe te bewegen, hoe je met sportoefeningen om kan gaan, werkhervatting en instructie over bepaalde oefeningen dragen bij aan het verminderen van de klachten.

Bekkenbodemklachten

Tijdens de zwangerschap of na de bevalling kunnen vrouwen ook last hebben van bekkenbodemklachten, zoals urineverlies, moeite om ontlasting op te houden, een verzakkingsgevoel of pijn bij het vrijen. Een combinatie van klachten komt vaak voor, waarbij het één de oorzaak kan zijn van het ander. Deze klachten vragen daarom om een goede analyse. In het eerste intakegesprek worden veel vragen gesteld over plasgewoontes, het ontlastingspatroon en seksualiteit. Geen gemakkelijke gespreksonderwerpen, maar voor de bekkenfysiotherapeut onderwerpen van alledag.

Bekkenfysiotherapie: onbekend en onbemind?

Veilig

Door de tijd die we voor dit eerste bezoek nemen, merken patiënten dat ze serieus worden genomen en dat ze zich veilig voelen. Problemen in de zindelijkheid, natte en vieze broekjes, blaasontsteking en verkeerde gewoontes kunnen duiden op bekkenbodemproblemen bij kinderen. Zij worden altijd gezien door onze kinderbekkenfysiotherapeut.

Klachten

Mannen hebben ook een bekken(bodem)! Voorbeelden van klachten die de bekkenfysiotherapeut behandelt, zijn:

  • plasklachten
  • de behandeling van urinecontinentie na bijvoorbeeld een prostaatoperatie

Voor jou

Heb jij last van bekkenbodemklachten? Ga langs bij het Centrum Bekken- en Bekkenbodemzorg Hageman in het Spaarne Gasthuis in Heemstede of in het Dienstencentrum Elsbroek in Hillegom. Twijfel je over je klachten, neem dan gerust contact op. In een eerste gesprek kan er al veel worden verhelderd.

Datum: 08 maart 2018