
Ken jij je bekkenbodem?
Problemen rond het bekken en de bekkenbodem komen veel voor, bij mannen, vrouwen en kinderen. Klachten kunnen zich uiten in pijn rond het bekken, de vagina of de anus, problemen bij het plassen en ontlasten, verzakkingen of klachten bij het vrijen.
Klachten aanpakken
Onderwerpen als deze bespreek je minder makkelijk met een ander dan hoofdpijn of een zere knie. Nog lang niet iedereen weet dat er iets aan deze klachten te doen is. Tijd om daar verandering in te brengen.
Bekkenpijn
Tijdens de zwangerschap ontstaan er veranderingen in de banden en spieren rondom het bekken. Het weefsel wordt als het ware ‘soepeler’. Dit is normaal tijdens de zwangerschap en is nodig om ruimte te maken voor de baby en om het lichaam voor te bereiden op de bevalling. Je wordt minder stabiel en je waggelt soms. Men noemt het ‘bekkeninstabiliteit’, maar dat klopt niet. Dat verweken van de banden gebeurt namelijk bij iedere zwangere, maar niet iedereen krijgt last. De officiële naam is dan ook ‘zwangerschap gerelateerde bekkenpijn’: pijn in je bekken in de periode rond je zwangerschap.
Advies
Als zwangere of pas bevallen vrouw moet je op zoek naar een nieuw evenwicht tussen wat je lichaam kan en wat jij doet of wilt doen. Dit vraagt dus om aanpassing. Adviezen over hoe te bewegen, hoe je met sportoefeningen om kan gaan, werkhervatting en instructie over bepaalde oefeningen dragen bij aan het verminderen van de klachten.
Bekkenbodemklachten
Tijdens de zwangerschap of na de bevalling kunnen vrouwen ook last hebben van bekkenbodemklachten, zoals urineverlies, moeite om ontlasting op te houden, een verzakkingsgevoel of pijn bij het vrijen. Een combinatie van klachten komt vaak voor, waarbij het één de oorzaak kan zijn van het ander. Deze klachten vragen daarom om een goede analyse. In het eerste intakegesprek worden veel vragen gesteld over plasgewoontes, het ontlastingspatroon en seksualiteit. Geen gemakkelijke gespreksonderwerpen, maar voor de bekkenfysiotherapeut onderwerpen van alledag.
Bekkenfysiotherapie: onbekend en onbemind?
Veilig
Door de tijd die we voor dit eerste bezoek nemen, merken patiënten dat ze serieus worden genomen en dat ze zich veilig voelen. Problemen in de zindelijkheid, natte en vieze broekjes, blaasontsteking en verkeerde gewoontes kunnen duiden op bekkenbodemproblemen bij kinderen. Zij worden altijd gezien door onze kinderbekkenfysiotherapeut.
Klachten
Mannen hebben ook een bekken(bodem)! Voorbeelden van klachten die de bekkenfysiotherapeut behandelt, zijn:
- plasklachten
- de behandeling van urinecontinentie na bijvoorbeeld een prostaatoperatie
Voor jou
Heb jij last van bekkenbodemklachten? Ga langs bij het Centrum Bekken- en Bekkenbodemzorg Hageman in het Spaarne Gasthuis in Heemstede of in het Dienstencentrum Elsbroek in Hillegom. Twijfel je over je klachten, neem dan gerust contact op. In een eerste gesprek kan er al veel worden verhelderd.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.