
Kraak de problemen met je kraakbeen
Kraakbeen is een raar weefsel. We bestaan er voor een groot deel uit wanneer we een foetus zijn. Naarmate we ouder worden, verandert kraakbeen in bot en blijven alleen de uiteinden op de botten over. Kraakbeen heeft geen zenuwen en ook geen bloedvaten, wat betekent dat we met drukkracht de voedingsstoffen erin en de afvalstoffen eruit moeten krijgen. Kraakbeen kan in de loop van de tijd wat problemen met zich meebrengen die je algehele gezondheid kunnen beïnvloeden. Er kunnen ruwweg drie soorten problemen ontstaan met kraakbeen: slijtage, verzuring en een ontsteking.
Slijtage
De geneeskundige term voor slijtage is ‘artrose’. Bij ‘slijtage’ denk we vaak aan te veel gebruik. In sommige gevallen klopt dit, maar onvoldoende belasten is minstens net zo schadelijk. Je hebt drukbelasting nodig, anders slijt het kraakbeen. Hetzelfde geldt voor onvoldoende drinken. Vergelijk kraakbeen met een spons: het moet water opzuigen om de klappen op te kunnen vangen tijdens beweging. In verreweg de meeste artrosegevallen is er sprake van onvoldoende voedingsstoffen, een vochttekort en/of onvoldoende beweging.
Kraakbeen wordt gemaakt van glucosamine, een suikereiwit. Glucosamine kun je nemen als supplement: vooral nuttig als je intensief beweegt, zoals bij badminton of voetballen. Het is een middel om kraakbeen op peil te houden zonder dat er sprake is van een ontsteking.
Ontsteking
Een ontsteking van kraakbeen wordt ‘artritis’ genoemd. Het immuunsysteem is dan actief en kraakbeen wordt door de ontsteking afgebroken. Als je er langere tijd last van hebt, is het remmen van de ontsteking de eerste stap. Dit kun je doen door omega-3 binnen te krijgen, via vis of visolie. Ook geelwortelextract, oftewel curcumine, heeft een ontstekingsremmend effect. Kom maar op met die kerrie, dus! Belangrijk: als je geelwortel in je voeding gebruikt, neem er dan olie en zwarte peper bij, omdat je de stof anders nauwelijks opneemt. De extracten uit supplementen zijn vele malen sterker dan in voeding, dus samen gebruiken kan zeker.
Kruiden kunnen helpen jouw botten te ondersteunen!
Verzuring
Onder een microscoop ziet kraakbeen er een beetje uit als een rij tandenborstels. De haartjes trekken water als een magneet aan. Heb je weleens steekjes gevoeld in je kraakbeen? Dat kan een scheurtje zijn wanneer het kraakbeen onvoldoende water aantrekt. Veel zure afvalstoffen van suikers, hormonen, medicatie en voeding gaan op de plek van water zitten in het kraakbeen. Hierdoor kan het kraakbeen geen water meer aantrekken en droogt het uit. Wanneer je het daarna belast, is de kans op breken vele malen groter.
Iedereen maakt zure afvalstoffen aan en het is belangrijk om deze zoveel mogelijk kwijt te raken. Vermijd daarom:
- Fructose (in vruchtensap en frisdrank)
- Stress
- Te weinig water drinken
Je kunt zuren kwijtraken door minder vaak te eten, minder suiker te gebruiken, Alka-thee te drinken en je nieren af en toe te vertroetelen met guldenroede. Dit kruid ondersteunt de nieren en kan binden aan de zuren.
-
De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt: zo’n miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Bij artrose wordt het kraakbeen een beetje dunner en er komen wat scheurtjes in, maar daar heb je nog niet zoveel last van. De last komt door de manier waarop het gewricht erop reageert. Soms door wat kleine ontstekingen en door oedeem.
-
Logopedische zorg kan geboden worden op elk moment in de levensloop, op elke leeftijd. Logopedie is de zorg voor problemen die er zijn op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De doelgroep die de logopedist het meest ziet, is de groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar.
-
Als een molletje lig je daar dan. Ogen dicht en opgerold, met de deken om je heen gevouwen in een donkere, stille kamer. Door de dag heen voel je het erger worden. Het begint vooraan je hoofd en verspreidt zich met de uren naar je hele hoofd en nek.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.
-
Diëten zijn voor jou helaas bekend terrein. Je hebt in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar het resultaat bleef uit. Nog steeds vergezellen de overtollige kilo’s jou overal waar je gaat.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
Druk, druk, druk. Het leven van een werkende moeder bestaat uit veel verschillende taken: de kinderen naar school brengen, snel doorcrossen naar het werk en bij thuiskomst meteen eten klaarmaken. Het is erg moeilijk om momenten van rust te vinden tussen de vele dagelijkse taken door.
-
Mineralen: de aarde zit er vol mee. Wij ook.