Kraak de problemen met je kraakbeen
Kraakbeen is een raar weefsel. We bestaan er voor een groot deel uit wanneer we een foetus zijn. Naarmate we ouder worden, verandert kraakbeen in bot en blijven alleen de uiteinden op de botten over. Kraakbeen heeft geen zenuwen en ook geen bloedvaten, wat betekent dat we met drukkracht de voedingsstoffen erin en de afvalstoffen eruit moeten krijgen. Kraakbeen kan in de loop van de tijd wat problemen met zich meebrengen die je algehele gezondheid kunnen beïnvloeden. Er kunnen ruwweg drie soorten problemen ontstaan met kraakbeen: slijtage, verzuring en een ontsteking.
Slijtage
De geneeskundige term voor slijtage is ‘artrose’. Bij ‘slijtage’ denk we vaak aan te veel gebruik. In sommige gevallen klopt dit, maar onvoldoende belasten is minstens net zo schadelijk. Je hebt drukbelasting nodig, anders slijt het kraakbeen. Hetzelfde geldt voor onvoldoende drinken. Vergelijk kraakbeen met een spons: het moet water opzuigen om de klappen op te kunnen vangen tijdens beweging. In verreweg de meeste artrosegevallen is er sprake van onvoldoende voedingsstoffen, een vochttekort en/of onvoldoende beweging.
Kraakbeen wordt gemaakt van glucosamine, een suikereiwit. Glucosamine kun je nemen als supplement: vooral nuttig als je intensief beweegt, zoals bij badminton of voetballen. Het is een middel om kraakbeen op peil te houden zonder dat er sprake is van een ontsteking.
Ontsteking
Een ontsteking van kraakbeen wordt ‘artritis’ genoemd. Het immuunsysteem is dan actief en kraakbeen wordt door de ontsteking afgebroken. Als je er langere tijd last van hebt, is het remmen van de ontsteking de eerste stap. Dit kun je doen door omega-3 binnen te krijgen, via vis of visolie. Ook geelwortelextract, oftewel curcumine, heeft een ontstekingsremmend effect. Kom maar op met die kerrie, dus! Belangrijk: als je geelwortel in je voeding gebruikt, neem er dan olie en zwarte peper bij, omdat je de stof anders nauwelijks opneemt. De extracten uit supplementen zijn vele malen sterker dan in voeding, dus samen gebruiken kan zeker.
Kruiden kunnen helpen jouw botten te ondersteunen!
Verzuring
Onder een microscoop ziet kraakbeen er een beetje uit als een rij tandenborstels. De haartjes trekken water als een magneet aan. Heb je weleens steekjes gevoeld in je kraakbeen? Dat kan een scheurtje zijn wanneer het kraakbeen onvoldoende water aantrekt. Veel zure afvalstoffen van suikers, hormonen, medicatie en voeding gaan op de plek van water zitten in het kraakbeen. Hierdoor kan het kraakbeen geen water meer aantrekken en droogt het uit. Wanneer je het daarna belast, is de kans op breken vele malen groter.
Iedereen maakt zure afvalstoffen aan en het is belangrijk om deze zoveel mogelijk kwijt te raken. Vermijd daarom:
- Fructose (in vruchtensap en frisdrank)
- Stress
- Te weinig water drinken
Je kunt zuren kwijtraken door minder vaak te eten, minder suiker te gebruiken, Alka-thee te drinken en je nieren af en toe te vertroetelen met guldenroede. Dit kruid ondersteunt de nieren en kan binden aan de zuren.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.