Kraak de problemen met je kraakbeen
Kraakbeen is een raar weefsel. We bestaan er voor een groot deel uit wanneer we een foetus zijn. Naarmate we ouder worden, verandert kraakbeen in bot en blijven alleen de uiteinden op de botten over. Kraakbeen heeft geen zenuwen en ook geen bloedvaten, wat betekent dat we met drukkracht de voedingsstoffen erin en de afvalstoffen eruit moeten krijgen. Kraakbeen kan in de loop van de tijd wat problemen met zich meebrengen die je algehele gezondheid kunnen beïnvloeden. Er kunnen ruwweg drie soorten problemen ontstaan met kraakbeen: slijtage, verzuring en een ontsteking.
Slijtage
De geneeskundige term voor slijtage is ‘artrose’. Bij ‘slijtage’ denk we vaak aan te veel gebruik. In sommige gevallen klopt dit, maar onvoldoende belasten is minstens net zo schadelijk. Je hebt drukbelasting nodig, anders slijt het kraakbeen. Hetzelfde geldt voor onvoldoende drinken. Vergelijk kraakbeen met een spons: het moet water opzuigen om de klappen op te kunnen vangen tijdens beweging. In verreweg de meeste artrosegevallen is er sprake van onvoldoende voedingsstoffen, een vochttekort en/of onvoldoende beweging.
Kraakbeen wordt gemaakt van glucosamine, een suikereiwit. Glucosamine kun je nemen als supplement: vooral nuttig als je intensief beweegt, zoals bij badminton of voetballen. Het is een middel om kraakbeen op peil te houden zonder dat er sprake is van een ontsteking.
Ontsteking
Een ontsteking van kraakbeen wordt ‘artritis’ genoemd. Het immuunsysteem is dan actief en kraakbeen wordt door de ontsteking afgebroken. Als je er langere tijd last van hebt, is het remmen van de ontsteking de eerste stap. Dit kun je doen door omega-3 binnen te krijgen, via vis of visolie. Ook geelwortelextract, oftewel curcumine, heeft een ontstekingsremmend effect. Kom maar op met die kerrie, dus! Belangrijk: als je geelwortel in je voeding gebruikt, neem er dan olie en zwarte peper bij, omdat je de stof anders nauwelijks opneemt. De extracten uit supplementen zijn vele malen sterker dan in voeding, dus samen gebruiken kan zeker.
Kruiden kunnen helpen jouw botten te ondersteunen!
Verzuring
Onder een microscoop ziet kraakbeen er een beetje uit als een rij tandenborstels. De haartjes trekken water als een magneet aan. Heb je weleens steekjes gevoeld in je kraakbeen? Dat kan een scheurtje zijn wanneer het kraakbeen onvoldoende water aantrekt. Veel zure afvalstoffen van suikers, hormonen, medicatie en voeding gaan op de plek van water zitten in het kraakbeen. Hierdoor kan het kraakbeen geen water meer aantrekken en droogt het uit. Wanneer je het daarna belast, is de kans op breken vele malen groter.
Iedereen maakt zure afvalstoffen aan en het is belangrijk om deze zoveel mogelijk kwijt te raken. Vermijd daarom:
- Fructose (in vruchtensap en frisdrank)
- Stress
- Te weinig water drinken
Je kunt zuren kwijtraken door minder vaak te eten, minder suiker te gebruiken, Alka-thee te drinken en je nieren af en toe te vertroetelen met guldenroede. Dit kruid ondersteunt de nieren en kan binden aan de zuren.
-
Je ziet het in steeds meer huidverzorgingsmiddelen terugkomen: tea tree oil. En terecht, want deze essentiële olie, afkomstig uit Australië, heeft verschillende krachtige eigenschappen. Zo kan het gebruikt worden voor de huishouding van mens en dier.
-
Het kan best een uitdaging zijn om een cadeau te vinden waar de ontvanger echt blij mee is. Of het nu gaat om een verjaardag, jubileum, feestdag of gewoon als blijk van waardering, je wilt een cadeau geven dat echt in de smaak valt.
-
Wanneer je te maken krijgt met letselschade, kan het vinden van het juiste juridisch advies bij letselschade cruciaal zijn voor je herstel en compensatie. Maar met zoveel opties beschikbaar, hoe weet je welk advies betrouwbaar is?
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Personal training klinkt misschien vooral relevant voor mensen in revalidatie, of met overgewicht. Maar een personal trainer kan iedereen die een fitter leven wil leiden een voordeel opleveren!
-
Wil je graag een gezonde leefstijl omarmen, maar vind je het moeilijk om dit vol te houden, of weet je niet waar je moet beginnen? Logisch, iedereen wil zich fit voelen en lekker in hun vel zitten.
-
Hoofdpijn die wel drie dagen kan duren. Misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor felle kleuren. Migraine is een vorm van hoofdpijn en komt voor bij zo’n 2,5% van de vrouwen, voornamelijk in de vruchtbare leeftijd.
-
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid.
-
Een bonkend of heftig bonzend gevoel in je hoofd. Alle gordijnen dicht, want ieder straaltje licht veroorzaakt een hevige pijn. Misschien zelfs misselijkheid en braken. Komen deze klachten jou bekend voor?
-
Zit je niet lekker in je vel? Ben je het zat om steeds te horen dat je ermee moet leren leven?