Praten over gezondheid met de natuurgeneeskundige
Onze gezondheid vinden we, logischerwijs, heel belangrijk. Uit onderzoek blijkt dan ook dat een goede gezondheid bijdraagt aan geluk, omdat het ons in staat stelt te kunnen doen wat we willen zonder lichamelijke beperkingen. Gezondheid is een gevoel van lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn. Het betekent daarom meer dan alleen het ontbreken van ziektes. Want ook als je je redelijk fit voelt, kunnen er onmerkbaar zaken in je lichaam spelen. Elvira Zwanikken van Body-Pitstop weet hier alles van.
Meer dan niet ziek zijn
Elvira is al jaren bezig met gezondheid in de brede zin van het woord. ‘Een gezond leven is meer dan niet ziek zijn alleen. Het is ook belangrijk om goed voor je lichaam en brein te zorgen zodat je het later niet wordt. Vaak staan we onvoldoende stil bij onze lichaam en geest. Zolang alles het doet, geven we er weinig aandacht aan. Als je dan op een gegeven moment merkt dat je niet goed in je vel zit, is het lastig te achterhalen wat hier nu precies de bron van is.’
Een verkeerd voedingspatroon
Gezondheidsklachten kun je zien als een signaal dat je lichaam door een bepaalde oorzaak uit balans is. Elvira: ‘Zo kan een verkeerd voedingspatroon grote gevolgen hebben voor hoe jij je dagelijks voelt, zonder dat je het direct doorhebt. Neem bijvoorbeeld de omega 3-balans. Als dit niet goed zit, kun je last krijgen van klachten zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, astmatische klachten of gewrichtsklachten. Veelal wordt deze onbalans veroorzaakt door onze westerse voeding, en kan op de lange duur de oorzaak zijn van laaggradige ontsteking.’
Laaggradige ontsteking
Elvira spreekt gepassioneerd wanneer ze het onderwerp aansnijdt. Het is een weinig bekend probleem met grote gevolgen. Maar wat is nu precies laaggradige ontsteking? ‘Het woord zegt het al: het gaat hierbij om een ontsteking’, legt Elvira uit. ‘Meestal probeert ons lichaam ontstekingen snel op te ruimen. Dat merk je ook, je krijgt koorts waardoor je gaat zweten of je lichaam voert de ontsteking op een andere manier af. Maar soms wordt een ontsteking chronisch, je lichaam probeert niet langer van de ontsteking af te komen. Dit is destructief, je lichaamscellen raken beschadigd en je immuunsysteem wordt uitgeput. Deze laaggradige ontsteking heeft allerlei klachten als gevolg.’
Wat kun je doen?
Heel erg vervelend, zo’n laaggradige ontsteking. Maar wat kun je hier tegen doen? Elvira vertelt: ‘Wat je moet doen, is afhankelijk van de waardes in jouw lichaam. Meestal is hierbij sprake van een tekort aan omega 3 en een overschot aan omega 6. Door middel van de juiste voeding en eventuele supplementen kun je de balans herstellen en je weer stukken beter gaan voelen. Een tip hierbij is dat met name veel bewerkte voeding veel omega 6 bevat. Probeer dit dus te vermijden en zoveel mogelijk vers en puur te eten.’
Wat je moet doen, is afhankelijk van de waardes in jouw lichaam
Andere problemen
‘Maar ook andere problemen kunnen met voeding en supplementen sterk verbeterd worden’, benoemt Elvira. ‘Denk aan hormonale kwalen zoals stemmingswisselingen of depressie, en lichamelijke klachten gerelateerd aan je organen. Maar ook veelvoorkomende vitaminetekorten leiden tot vage klachten waar mensen vaak lang mee kampen. Een tekort aan vitamine B12 of vitamine D zorgt bijvoorbeeld voor vermoeidheid, weinig eetlust, botontkalking en een slap gevoel.’
De sleutel
De sleutel naar een gezonde en gebalanceerde leefstijl en bijbehorend eetpatroon, is dus kennis over hoe het ervoor staat met de waardes in het lichaam. Elvira vertelt dat dit inzicht ontzettend waardevol is. ‘Het geeft je alle informatie die je nodig hebt om beter voor jezelf te kunnen zorgen. Want je kunt natuurlijk wat gaan proberen, maar uiteindelijk is dat tasten in het duister als je niet weet waar de bron van je probleem zit. Middels het labonderzoek kunnen we echt gaan vaststellen waar de tekorten zitten en welke overschotten je hebt. Op basis daarvan maken we een plan waarmee je langzaam maar zeker weer beter in je vel komt te zitten. Je wist gewoon niet dat je je zo goed kon voelen!’
Effectieve behandelingen
Eén druppel bloed is voor het labonderzoek voldoende om te testen hoe het staat met je hormonen. De test kan ook eventuele verborgen ontstekingen tonen, of de supplementen die je neemt goed worden opgenomen en hoe de conditie van jouw cellen is. Naast testen biedt Elvira ook bio-resonantiebehandelingen aan en andere effectieve behandelmethoden op het gebied van gezonde voeding, homeopathie, natuurlijke supplementen en sport/beweging. ‘Mijn missie is om mensen inzicht te laten ervaren tussen lichaam, gedachten en emoties. Ik help jou graag beter in je vel te zitten en de meest gezonde jij te zijn!’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.