krachttraining

Spierfalen is de sleutel van krachttraining

Bij het woord ‘krachttraining’ denken mensen vaak aan bodybuilders of aan die stevige kleerkasten met bollende bicepsen in een krachthonk. Veel vrouwen mijden daarom deze vorm van fitness. En dat is jammer! Want steeds meer nieuwe onderzoeken tonen aan dat het doen van krachttraining misschien wel de beste manier is om fit en gezond te blijven.

Krachttraining

De voordelen van krachttraining:

  • Versterking van je spieren
  • Je voelt je sterker
  • Je kan gemakkelijker dingen tillen
  • Je krijgt een mooie, rechte houding
  • Positief effect op botten, pezen en banden

Osteoporose voorkomen

Omdat botten naarmate we ouder worden verzwakken, vooral als we een zittend leven leiden en tijdens en na de menopauze, is dat goed nieuws: krachttraining is de beste manier om je botten sterk te houden en osteoporose op latere leeftijd buiten de deur te houden.

Metaboolsyndroom bestrijden

Krachttraining doet nog meer. Iets wat veel voorkomt is het ‘metaboolsyndroom’, dat gekenmerkt wordt door diabetes type 2, hoge bloeddruk en ongezonde cholesterolwaardes. Het verlaagt de levensverwachting aanzienlijk. Krachttraining is één van de beste manieren om het metaboolsyndroom te bestrijden.

Stille ontstekingen voorkomen

Ook is krachttraining dé manier om een andere sluipmoordenaar te slim af te zijn: laaggradige ontstekingen. Bij veel voorkomende ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker of depressie spelen zogenaamde ‘chronische stille ontstekingen’ een belangrijke rol. Deze vorm van ontsteking put het immuunsysteem uit en beschadigt de weefsels. Onderzoek in de Verenigde Staten heeft uitgewezen dat vrouwen met overgewicht die krachttraining deden een opmerkelijke daling lieten zien van de stille ontstekingswaarden in hun bloed.

Krachttraining is tegenwoordig niet allemaal maar voor mannen.

Innerlijke balans

Ook mentaal heeft krachttraining veel effect. Onderzoek toont een verband aan tussen het doen van krachttraining en het hebben van meer focus, betere cognitieve vaardigheden, betere innerlijke balans, minder bezorgdheid en meer welzijn. En dat kun jij als vrouw van de wereld goed gebruiken!

Spierfalen

Vooral het trainen tot het zogenaamde ‘spierfalen’ lijkt het grootste effect te hebben. Spierfalen omschrijft het moment wanneer je het gewicht van het apparaat waarop je traint echt niet meer kunt verplaatsen. Dat moment van falen is juist de sleutel tot een succesvolle training. Het is dus veel belangrijker dat je echt goed traint ‘tot het gaatje’ dan om vele uren krachttraining te doen. Wel moet het trainen tot aan spierfalen veilig en beheerst gebeuren om blessures te voorkomen.

Trainen zonder zweten

Een sterk lichaam verbetert bijna alle aspecten van onze gezondheid. Hoeveel kracht je hebt, lijkt dan ook één van de betrouwbaarste voorspellers te zijn van je overlevingskans van wat dan ook. Als je kracht toevoegt, verbetert alles. Krachttraining is essentieel. Een veilige en zeer effectieve manier van krachttraining waarbij je tot spierfalen gaat zonder zweten, maar mét een personal trainer, doe je bij fit20.

Datum: 05 juni 2018