Spierfalen is de sleutel van krachttraining
Bij het woord ‘krachttraining’ denken mensen vaak aan bodybuilders of aan die stevige kleerkasten met bollende bicepsen in een krachthonk. Veel vrouwen mijden daarom deze vorm van fitness. En dat is jammer! Want steeds meer nieuwe onderzoeken tonen aan dat het doen van krachttraining misschien wel de beste manier is om fit en gezond te blijven.
Krachttraining
De voordelen van krachttraining:
- Versterking van je spieren
- Je voelt je sterker
- Je kan gemakkelijker dingen tillen
- Je krijgt een mooie, rechte houding
- Positief effect op botten, pezen en banden
Osteoporose voorkomen
Omdat botten naarmate we ouder worden verzwakken, vooral als we een zittend leven leiden en tijdens en na de menopauze, is dat goed nieuws: krachttraining is de beste manier om je botten sterk te houden en osteoporose op latere leeftijd buiten de deur te houden.
Metaboolsyndroom bestrijden
Krachttraining doet nog meer. Iets wat veel voorkomt is het ‘metaboolsyndroom’, dat gekenmerkt wordt door diabetes type 2, hoge bloeddruk en ongezonde cholesterolwaardes. Het verlaagt de levensverwachting aanzienlijk. Krachttraining is één van de beste manieren om het metaboolsyndroom te bestrijden.
Stille ontstekingen voorkomen
Ook is krachttraining dé manier om een andere sluipmoordenaar te slim af te zijn: laaggradige ontstekingen. Bij veel voorkomende ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker of depressie spelen zogenaamde ‘chronische stille ontstekingen’ een belangrijke rol. Deze vorm van ontsteking put het immuunsysteem uit en beschadigt de weefsels. Onderzoek in de Verenigde Staten heeft uitgewezen dat vrouwen met overgewicht die krachttraining deden een opmerkelijke daling lieten zien van de stille ontstekingswaarden in hun bloed.
Krachttraining is tegenwoordig niet allemaal maar voor mannen.
Innerlijke balans
Ook mentaal heeft krachttraining veel effect. Onderzoek toont een verband aan tussen het doen van krachttraining en het hebben van meer focus, betere cognitieve vaardigheden, betere innerlijke balans, minder bezorgdheid en meer welzijn. En dat kun jij als vrouw van de wereld goed gebruiken!
Spierfalen
Vooral het trainen tot het zogenaamde ‘spierfalen’ lijkt het grootste effect te hebben. Spierfalen omschrijft het moment wanneer je het gewicht van het apparaat waarop je traint echt niet meer kunt verplaatsen. Dat moment van falen is juist de sleutel tot een succesvolle training. Het is dus veel belangrijker dat je echt goed traint ‘tot het gaatje’ dan om vele uren krachttraining te doen. Wel moet het trainen tot aan spierfalen veilig en beheerst gebeuren om blessures te voorkomen.
Trainen zonder zweten
Een sterk lichaam verbetert bijna alle aspecten van onze gezondheid. Hoeveel kracht je hebt, lijkt dan ook één van de betrouwbaarste voorspellers te zijn van je overlevingskans van wat dan ook. Als je kracht toevoegt, verbetert alles. Krachttraining is essentieel. Een veilige en zeer effectieve manier van krachttraining waarbij je tot spierfalen gaat zonder zweten, maar mét een personal trainer, doe je bij fit20.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.