
Waar is osteopathie nou eigenlijk goed voor?
Ondanks dat steeds meer mensen de weg weten te vinden naar een osteopaat, blijft het bij de meeste mensen toch onduidelijk wat osteopathie nou precies is en bij welke klachten een behandeling kan helpen. Tijd voor wat duidelijkheid!
Osteopathie: dit houdt het in
Een osteopaat benadert het lichaam als één geheel. Osteopathie richt zich op de beweeglijkheid van het lichaam. Als een deel van het lichaam niet naar behoren beweegt, kan dat tot klachten leiden. Wist je dat bewegingsverlies ergens in het lichaam niet alleen een negatief effect heeft op het functioneren van het betreffende weefsel?
Ook op andere plekken
Doordat de verschillende delen van het lichaam onderling verbonden zijn via bindweefsel, kunnen er ook symptomen optreden op andere plekken in het lichaam. Bewegingsbeperking kan bijvoorbeeld ontstaan door littekens na een operatie, door verkleving van weefsels ten gevolge van een ontsteking of stress.
Herstelproces activeren
De osteopaat herstelt de oorspronkelijk beweeglijkheid door middel van handgrepen. Vandaaruit doet het natuurlijke genezingsproces de rest. Het herstelproces door het eigen lichaam wordt daardoor geactiveerd.
Osteopathie richt zich op de beweeglijkheid van het lichaam
Bij welke klachten?
Osteopathie kan een grote diversiteit aan klachten behandelen, zoals migraine, problemen aan de rug, bekken, nek, schouder, enkel, heup, knie, darmen en buik. Ook voor topsporters of frequente sporters, waarbij er vaak veel gevraagd wordt van de rug, schouders, knieën en enkels, is het zinvol om bij blessures een osteopaat te bezoeken. Het behandelen van sporters is een vak apart, doordat het lichaam van een sporter een heel andere belasting ondergaat dan van niet-sporters.
Osteopathie ook voor baby’s
Baby’s kunnen al vroeg veel ongemakken en zelfs pijn ervaren zonder dat je dit als ouder kunt zien. Dit kan komen door de geboorte, waarbij de baby veel druk heeft gevoeld. Wat ouders wel terug zien in een onrustige, bovenmatig gespannen of zelfs ontroostbare baby. Klachten die goed behandeld kunnen worden, zijn overmatig spugen, darmkrampjes, een voorkeurshouding of een afgevlakt hoofdje. De osteopaat kan deze ongemakken verhelpen en zo kan een baby zich leren ontspannen en zal de stressrespons verminderen.
‘Balans in mijn lichaam en fitheid’
Kevin vertelt: ‘In mijn zoektocht naar een oplossing voor mijn wederkerende kuitklachten, waar ik de oorzaak niet van kon achterhalen, raadde de clubfysio van PEC Zwolle mij Ilona Laarman aan. Dankzij haar is er een balans in mijn lichaam en fitheid gekomen, waardoor ik mijn carrière verder kan voortzetten.’
Neem contact op
Het team van Osteopathie Laarman: ‘Mocht je twijfelen of jouw klacht behandeld kan worden door een osteopaat, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij hebben een praktijk in Zwolle en in Amsterdam. Al onze osteopaten hebben ruime ervaring en zijn zeer vakbekwaam. We werken nauw samen met huisartsen, fysiotherapeuten en andere disciplines.’
Optimaal van dienst!
‘Wij geloven dat we, door samenwerking met andere disciplines en de reguliere zorg, onze patiënten optimaal van dienst kunnen zijn. Een behandeling wordt deels vergoed door de aanvullende zorgverzekering. Osteopathie Laarman is in Zwolle gevestigd in Gezondheidscentrum De Fenix. Om een afspraak te maken, kun je bellen naar 020-2384982.’
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
Ben had al jaren last van eczeem. De plekken bevonden zich vooral op zijn voeten en de binnenkant van zijn knieën. Plekken die voor de buitenwereld niet zichtbaar waren. Veel mensen wisten niet eens dat hij er last van had.
-
Als een baby een te strakke tongriem en/of lipband heeft, kan dit voor functionele problemen zorgen. Bij de baby kan zich dit uiten in bijvoorbeeld problemen met eten en drinken, en bij de moeder in problemen rond het geven van borstvoeding.
-
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en vermindering van de beweeglijkheid van het gewricht. Hoewel er geen remedie is voor artrose, kan revalidatie wel helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de pijn.
-
Zo aan het eind van een mooie zomer hebben we vaak weer een mooie gebruinde huid. En als we de voorspellingen van klimaatdeskundigen mogen geloven, zullen de zomers in de toekomst alleen maar warmer worden. Maar dat de zon ook negatieve effecten op de huid kan hebben, is inmiddels ook ruimschoots bekend.
-
Je zult het maar te horen krijgen: ‘Je zult ermee moeten leren leven’. Daar zit je dan met je rugpijn of hoofdpijn, pijn in je knieën of voeten, je depressie of slaapproblemen. Je bent vastgelopen in het reguliere circuit en niemand schijnt je te kunnen helpen.
-
Wist je dat maar liefst 57% van alle mensen ooit met voetproblemen te maken krijgt? Grote kans dat jij dus ook weleens pijnlijke voeten hebt gehad.
-
Je voeten zijn de basis van je lichaam.