
Waarom krijgen vrouwen vaker een blaasontsteking dan mannen?
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft. Jonge meiden hebben twintig keer meer kans op een blaasontsteking dan jongens, en bij volwassen vrouwen is het risico zelfs vijftig keer zo groot als bij mannen. Hoe kan dat toch dat vrouwen zoveel vaker een blaasontsteking krijgen dan mannen?
Verschil in anatomie
De oorzaak van deze opvallende discrepantie ligt in de anatomie van het vrouwelijk lichaam. Een blaasontsteking komt in feite voort uit de darmen, omdat het veroorzaakt wordt door de E.coli bacterie die in de darmen zit. Dat is bij mannen ook het geval, maar bij vrouwen zit de anus relatief dicht bij de uitgang van de urinebuis. Ook is de afstand van die opening tot de blaas zelf een stuk kleiner dan bij mannen. Bacteriën vanuit de darmen bereiken zo gemakkelijker de urinebuis, waar ze het slijmvlies van de urinewegen kunnen besmetten en de bacteriën snel de blaas kunnen bereiken. Bij mannen zit de uitgang van de urinebuis natuurlijk in de eikel van penis. Die afstand is voor bacteriën uit de darmen aanzienlijk minder goed te overbruggen.
Seksuele handelingen
Bacteriën uit je darmen kunnen natuurlijk als gevolg van de stoelgang hun weg naar buiten vinden. Tijdens het toiletbezoek is het risico op het overspringen naar de urinebuis aanwezig en moeilijk te vermijden. Daarnaast kunnen seksuele handelingen natuurlijk ook rol spelen in het overspringen van bacteriën. Bij anale seks, maar ook bij het aanraken van de anus en vervolgens weer de vulva. Het is lastig om dat effectief te voorkomen tijdens de seks.
Vaak plassen
Natuurlijk zijn er wel dingen die je kunt doen om een blaasontsteking te voorkomen. Daarbij speelt urine een belangrijke rol. Wanneer je plast, spoel je in feite ook de urinebuis. Voldoende drinken zorgt ervoor dat je regelmatig moet plassen, waardoor je dus vaker bacteriën uit de urinebuis spoelt. Bacteriën houden wel suikers, dus zoete dranken zijn niet aan te raden voor het voorkomen van een blaasontsteking. Ga ook plassen meteen nadat je seks hebt gehad en vlak voordat je gaat slapen. Is het leed al geschied en heb je toch een blaasontsteking opgelopen? Dan kun je in samenspraak met de huisarts het antibioticum Amoxicilline Dumex gebruiken.
Aan je anatomie kun je weinig veranderen, dus het lijkt erop dat je als vrouw altijd bewust moet zijn van het risico op blaasontstekingen. En ironisch genoeg is veel plassen dus wel een manier om het risico op een ontsteking die ervoor zorgt dat je constant naar het toilet te voorkomen.
-
De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt: zo’n miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Bij artrose wordt het kraakbeen een beetje dunner en er komen wat scheurtjes in, maar daar heb je nog niet zoveel last van. De last komt door de manier waarop het gewricht erop reageert. Soms door wat kleine ontstekingen en door oedeem.
-
Logopedische zorg kan geboden worden op elk moment in de levensloop, op elke leeftijd. Logopedie is de zorg voor problemen die er zijn op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De doelgroep die de logopedist het meest ziet, is de groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar.
-
Als een molletje lig je daar dan. Ogen dicht en opgerold, met de deken om je heen gevouwen in een donkere, stille kamer. Door de dag heen voel je het erger worden. Het begint vooraan je hoofd en verspreidt zich met de uren naar je hele hoofd en nek.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.
-
Diëten zijn voor jou helaas bekend terrein. Je hebt in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar het resultaat bleef uit. Nog steeds vergezellen de overtollige kilo’s jou overal waar je gaat.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
Druk, druk, druk. Het leven van een werkende moeder bestaat uit veel verschillende taken: de kinderen naar school brengen, snel doorcrossen naar het werk en bij thuiskomst meteen eten klaarmaken. Het is erg moeilijk om momenten van rust te vinden tussen de vele dagelijkse taken door.
-
Mineralen: de aarde zit er vol mee. Wij ook.