Waarom krijgen vrouwen vaker een blaasontsteking dan mannen?
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft. Jonge meiden hebben twintig keer meer kans op een blaasontsteking dan jongens, en bij volwassen vrouwen is het risico zelfs vijftig keer zo groot als bij mannen. Hoe kan dat toch dat vrouwen zoveel vaker een blaasontsteking krijgen dan mannen?
Verschil in anatomie
De oorzaak van deze opvallende discrepantie ligt in de anatomie van het vrouwelijk lichaam. Een blaasontsteking komt in feite voort uit de darmen, omdat het veroorzaakt wordt door de E.coli bacterie die in de darmen zit. Dat is bij mannen ook het geval, maar bij vrouwen zit de anus relatief dicht bij de uitgang van de urinebuis. Ook is de afstand van die opening tot de blaas zelf een stuk kleiner dan bij mannen. Bacteriën vanuit de darmen bereiken zo gemakkelijker de urinebuis, waar ze het slijmvlies van de urinewegen kunnen besmetten en de bacteriën snel de blaas kunnen bereiken. Bij mannen zit de uitgang van de urinebuis natuurlijk in de eikel van penis. Die afstand is voor bacteriën uit de darmen aanzienlijk minder goed te overbruggen.
Seksuele handelingen
Bacteriën uit je darmen kunnen natuurlijk als gevolg van de stoelgang hun weg naar buiten vinden. Tijdens het toiletbezoek is het risico op het overspringen naar de urinebuis aanwezig en moeilijk te vermijden. Daarnaast kunnen seksuele handelingen natuurlijk ook rol spelen in het overspringen van bacteriën. Bij anale seks, maar ook bij het aanraken van de anus en vervolgens weer de vulva. Het is lastig om dat effectief te voorkomen tijdens de seks.
Vaak plassen
Natuurlijk zijn er wel dingen die je kunt doen om een blaasontsteking te voorkomen. Daarbij speelt urine een belangrijke rol. Wanneer je plast, spoel je in feite ook de urinebuis. Voldoende drinken zorgt ervoor dat je regelmatig moet plassen, waardoor je dus vaker bacteriën uit de urinebuis spoelt. Bacteriën houden wel suikers, dus zoete dranken zijn niet aan te raden voor het voorkomen van een blaasontsteking. Ga ook plassen meteen nadat je seks hebt gehad en vlak voordat je gaat slapen. Is het leed al geschied en heb je toch een blaasontsteking opgelopen? Dan kun je in samenspraak met de huisarts het antibioticum Amoxicilline Dumex gebruiken.
Aan je anatomie kun je weinig veranderen, dus het lijkt erop dat je als vrouw altijd bewust moet zijn van het risico op blaasontstekingen. En ironisch genoeg is veel plassen dus wel een manier om het risico op een ontsteking die ervoor zorgt dat je constant naar het toilet te voorkomen.
-
Dat bijen bijzonder zijn, dat is je ongetwijfeld bekend. En dat hun honing ontzettend veel voordelen heeft, dat blijkt ook keer op keer. Het is niet voor niks dat we bijvoorbeeld honing in de thee doen wanneer we keelpijn hebben.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Je ziet het in steeds meer huidverzorgingsmiddelen terugkomen: tea tree oil. En terecht, want deze essentiële olie, afkomstig uit Australië, heeft verschillende krachtige eigenschappen. Zo kan het gebruikt worden voor de huishouding van mens en dier.
-
Het kan best een uitdaging zijn om een cadeau te vinden waar de ontvanger echt blij mee is. Of het nu gaat om een verjaardag, jubileum, feestdag of gewoon als blijk van waardering, je wilt een cadeau geven dat echt in de smaak valt.
-
Wanneer je te maken krijgt met letselschade, kan het vinden van het juiste juridisch advies bij letselschade cruciaal zijn voor je herstel en compensatie. Maar met zoveel opties beschikbaar, hoe weet je welk advies betrouwbaar is?
-
Personal training klinkt misschien vooral relevant voor mensen in revalidatie, of met overgewicht. Maar een personal trainer kan iedereen die een fitter leven wil leiden een voordeel opleveren!
-
Wil je graag een gezonde leefstijl omarmen, maar vind je het moeilijk om dit vol te houden, of weet je niet waar je moet beginnen? Logisch, iedereen wil zich fit voelen en lekker in hun vel zitten.
-
Hoofdpijn die wel drie dagen kan duren. Misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor felle kleuren. Migraine is een vorm van hoofdpijn en komt voor bij zo’n 2,5% van de vrouwen, voornamelijk in de vruchtbare leeftijd.
-
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid.
-
Een bonkend of heftig bonzend gevoel in je hoofd. Alle gordijnen dicht, want ieder straaltje licht veroorzaakt een hevige pijn. Misschien zelfs misselijkheid en braken. Komen deze klachten jou bekend voor?