
Waarom krijgen vrouwen vaker een blaasontsteking dan mannen?
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft. Jonge meiden hebben twintig keer meer kans op een blaasontsteking dan jongens, en bij volwassen vrouwen is het risico zelfs vijftig keer zo groot als bij mannen. Hoe kan dat toch dat vrouwen zoveel vaker een blaasontsteking krijgen dan mannen?
Verschil in anatomie
De oorzaak van deze opvallende discrepantie ligt in de anatomie van het vrouwelijk lichaam. Een blaasontsteking komt in feite voort uit de darmen, omdat het veroorzaakt wordt door de E.coli bacterie die in de darmen zit. Dat is bij mannen ook het geval, maar bij vrouwen zit de anus relatief dicht bij de uitgang van de urinebuis. Ook is de afstand van die opening tot de blaas zelf een stuk kleiner dan bij mannen. Bacteriën vanuit de darmen bereiken zo gemakkelijker de urinebuis, waar ze het slijmvlies van de urinewegen kunnen besmetten en de bacteriën snel de blaas kunnen bereiken. Bij mannen zit de uitgang van de urinebuis natuurlijk in de eikel van penis. Die afstand is voor bacteriën uit de darmen aanzienlijk minder goed te overbruggen.
Seksuele handelingen
Bacteriën uit je darmen kunnen natuurlijk als gevolg van de stoelgang hun weg naar buiten vinden. Tijdens het toiletbezoek is het risico op het overspringen naar de urinebuis aanwezig en moeilijk te vermijden. Daarnaast kunnen seksuele handelingen natuurlijk ook rol spelen in het overspringen van bacteriën. Bij anale seks, maar ook bij het aanraken van de anus en vervolgens weer de vulva. Het is lastig om dat effectief te voorkomen tijdens de seks.
Vaak plassen
Natuurlijk zijn er wel dingen die je kunt doen om een blaasontsteking te voorkomen. Daarbij speelt urine een belangrijke rol. Wanneer je plast, spoel je in feite ook de urinebuis. Voldoende drinken zorgt ervoor dat je regelmatig moet plassen, waardoor je dus vaker bacteriën uit de urinebuis spoelt. Bacteriën houden wel suikers, dus zoete dranken zijn niet aan te raden voor het voorkomen van een blaasontsteking. Ga ook plassen meteen nadat je seks hebt gehad en vlak voordat je gaat slapen. Is het leed al geschied en heb je toch een blaasontsteking opgelopen? Dan kun je in samenspraak met de huisarts het antibioticum Amoxicilline Dumex gebruiken.
Aan je anatomie kun je weinig veranderen, dus het lijkt erop dat je als vrouw altijd bewust moet zijn van het risico op blaasontstekingen. En ironisch genoeg is veel plassen dus wel een manier om het risico op een ontsteking die ervoor zorgt dat je constant naar het toilet te voorkomen.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.