
Geef iedereen de tijd om te wennen
Ik kom ze steeds meer tegen: de succesvolle, werkende vrouwen met 1 of meerdere (jonge) kinderen. Ze hebben een bewuste keuze gemaakt rond hun studie, een mooie carrière, super bruiloft, kinderen en zelfs de scheiding verliep netjes. Goede afspraken, een vlot contact met de andere ouder; kortom: het perfecte plaatje.
Patries Baijer-Jakubka
mediator & stiefplancoach bij Baijer Mediation
Een nieuwe liefde
Dan komt er een nieuwe liefde: roze bril, vlinders in de buik… En dan de tegendraadse kinderen, een onwelwillende ex, de ongewenste commentaren van ouders en familie. Hoezo? De kinderen zijn niet verliefd en zitten niet te wachten op deze indringer, de ex ziet allerlei beren op de weg, de ouders zijn bezorgd.
Tijd nodig om te wennen
Geef iedereen de tijd om te wennen aan het idee. Laat je kinderen kennismaken op een gezellige, ontspannen manier. Wees dan niet te ‘klef’. Geef aan je ex de duidelijke boodschap af: geef het tijd. ‘Er verandert niets in onze afspraken Wij blijven de ouders.’ Ouders en familieleden zullen ook tijd nodig hebben. Als ze die tijd krijgen, leren zij jouw nieuwe partner kennen, zodat ze blij kunnen zijn met jouw geluk.
De sleutel
Deze 3 werkwoorden vormen de sleutel:
- wennen
- tijd geven
- leren kennen
Praktijkvoorbeeld
Mieke (35 jaar, 2 kids van 7 en 9 jaar, 2 jaar gescheiden, haar leven op orde) ontmoette Ed (39 jaar, geen kids). Na de derde ontmoeting en het gevoel ‘dit is blijvend’ werd Ed voorgesteld aan de kinderen. De eerste afspraken verliepen super. Ed (heel sportief, onderwijzer in groep 5) had een klik en ging de jongens leren surfen. Na 3 maanden vertelden ze aan de kinderen dat ze gingen samenwonen. De hemel veranderde in een hel.
Geef aan je ex een duidelijke boodschap af
Nieuwe situatie
Via een collega van Ed kwamen ze bij mij terecht. Ze wilden begrijpen waarom de jongens als een blad aan de boom waren omgedraaid, haar ex zich verzette tegen de nieuwe sport en bovenal de vraag ‘Wat kunnen wij hieraan doen?’ In het gesprek gingen we aan de slag met de 3 werkwoorden: was er wel genoeg tijd geweest voor de kinderen en de ex om te wennen aan de nieuwe situatie? De jongens vonden het heel gaaf dat mama zo blij was, dat ze leerden surfen, maar dat Ed er elke dag zou zijn en zich ging bemoeien met hun huiswerk: neen! Mama altijd moeten delen als ze bij haar zijn: neen!
Gelukkig samengesteld gezin
Aan Mieke de taak om haar zonen tijd te geven, de boodschap dat zij nummer 1 blijven en dat Ed niet hun papa wordt maar een bonus is. De ex, een boekenwurm, zag een bedreiging in de sportiviteit. Zij hebben alle drie het boek ‘Hoe maak ik een succes van mijn nieuwe gezin?’ gelezen en de informatie daaruit ter harte genomen. Een gelukkig samengesteld gezin is het mooie gevolg.
De MfN-registermediator
De MfN-registermediator in het kort:
- Jaarlijkse bijscholing. Als de mediator is aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand, dan worden er specifieke eisen gesteld aan deze bijscholing.
- Verplichte intervisie: reflecteren met vakgenoten over casussen en dilemma’s.
- Klacht- en tuchtrecht.
-
Arbeidsmediation kan op vele fronten ingezet worden, namelijk bij conflicten tussen een werkgever en werknemer, bij conflicten tussen een eigenaar en het management, en bij conflicten tussen werknemers onderling.
-
Nu de vakantie ten einde is, kijkt menigeen terug op een niet-geslaagde vakantie. De verwachte liefdesvonk bleef uit: de relatie is echt over.
-
Een scheiding kan een chaotische periode in je leven zijn. Of je nu samen met je partner hebt besloten dat jullie uit elkaar gaan of dat één van jullie deze wens heeft uitgesproken: er komt vanaf dat moment veel op je af. Je krijgt te maken met vraagstukken en processen waar je misschien nog niet eerder over hebt nagedacht.
-
Jullie huwelijk leek lange tijd een sprookje. Jullie waren dat stel waar iedereen stiekem een beetje jaloers op was, maar je voelt al tijden dat er iets niet goed zit. Jullie hebben geprobeerd eraan te werken, maar er is iets kapot gegaan dat niet meer te redden lijkt. Al tijden speel je daarom met die ene vraag: uit elkaar gaan of niet?
-
Het besluit tot een scheiding zorgt voor allerlei emoties. Teleurstelling, frustratie, verwarring, verdriet, onzekerheid en misschien ook boosheid. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
‘Vanaf 12 jaar mag mijn kind kiezen!’ Deze uitspraak hoor ik vaak, maar het is een wijdverbreid misverstand.
-
De knoop is doorgehakt: jullie gaan scheiden. Er komt dan een heleboel op je af en je weet niet goed waar je moet beginnen. Je vindt het in ieder geval belangrijk dat jullie in goed overleg uit elkaar gaan. Niet alleen voor jullie zelf, maar vooral voor jullie kinderen.
-
Wanneer je gaat scheiden, is dat een heftige periode voor alle betrokkenen. Er spelen veel emoties en het is waarschijnlijk erg moeilijk om deze niet te laten meespelen wanneer jullie afspraken maken over de verdeling van de zorg over de kinderen, het huis en de financiën. Toch is het ook belangrijk om dan al rekening te houden met de toekomst.
-
De meeste ouders kiezen gelukkig voor mediation als ze gaan scheiden. Dit leidt meestal tot goede, werkbare afspraken rondom de kinderen.
-
Hoe vaak lees je niet in de media over vechtscheidingen en de schadelijke invloed die deze hebben op de kinderen? Dat is het laatste wat jullie willen!