wennen

Geef iedereen de tijd om te wennen

Ik kom ze steeds meer tegen: de succesvolle, werkende vrouwen met 1 of meerdere (jonge) kinderen. Ze hebben een bewuste keuze gemaakt rond hun studie, een mooie carrière, super bruiloft, kinderen en zelfs de scheiding verliep netjes. Goede afspraken, een vlot contact met de andere ouder; kortom: het perfecte plaatje.

Patries Baijer-Jakubka
mediator & stiefplancoach bij Baijer Mediation

Een nieuwe liefde

Dan komt er een nieuwe liefde: roze bril, vlinders in de buik… En dan de tegendraadse kinderen, een onwelwillende ex, de ongewenste commentaren van ouders en familie. Hoezo? De kinderen zijn niet verliefd en zitten niet te wachten op deze indringer, de ex ziet allerlei beren op de weg, de ouders zijn bezorgd.

Tijd nodig om te wennen

Geef iedereen de tijd om te wennen aan het idee. Laat je kinderen kennismaken op een gezellige, ontspannen manier. Wees dan niet te ‘klef’. Geef aan je ex de duidelijke boodschap af: geef het tijd. ‘Er verandert niets in onze afspraken Wij blijven de ouders.’ Ouders en familieleden zullen ook tijd nodig hebben. Als ze die tijd krijgen, leren zij jouw nieuwe partner kennen, zodat ze blij kunnen zijn met jouw geluk.

De sleutel

Deze 3 werkwoorden vormen de sleutel:

  • wennen
  • tijd geven
  • leren kennen

Praktijkvoorbeeld

Mieke (35 jaar, 2 kids van 7 en 9 jaar, 2 jaar gescheiden, haar leven op orde) ontmoette Ed (39 jaar, geen kids). Na de derde ontmoeting en het gevoel ‘dit is blijvend’ werd Ed voorgesteld aan de kinderen. De eerste afspraken verliepen super. Ed (heel sportief, onderwijzer in groep 5) had een klik en ging de jongens leren surfen. Na 3 maanden vertelden ze aan de kinderen dat ze gingen samenwonen. De hemel veranderde in een hel.

Geef aan je ex een duidelijke boodschap af

Nieuwe situatie

Via een collega van Ed kwamen ze bij mij terecht. Ze wilden begrijpen waarom de jongens als een blad aan de boom waren omgedraaid, haar ex zich verzette tegen de nieuwe sport en bovenal de vraag ‘Wat kunnen wij hieraan doen?’ In het gesprek gingen we aan de slag met de 3 werkwoorden: was er wel genoeg tijd geweest voor de kinderen en de ex om te wennen aan de nieuwe situatie? De jongens vonden het heel gaaf dat mama zo blij was, dat ze leerden surfen, maar dat Ed er elke dag zou zijn en zich ging bemoeien met hun huiswerk: neen! Mama altijd moeten delen als ze bij haar zijn: neen!

Gelukkig samengesteld gezin

Aan Mieke de taak om haar zonen tijd te geven, de boodschap dat zij nummer 1 blijven en dat Ed niet hun papa wordt maar een bonus is. De ex, een boekenwurm, zag een bedreiging in de sportiviteit. Zij hebben alle drie het boek ‘Hoe maak ik een succes van mijn nieuwe gezin?’ gelezen en de informatie daaruit ter harte genomen. Een gelukkig samengesteld gezin is het mooie gevolg.

De MfN-registermediator

De MfN-registermediator in het kort:

  • Jaarlijkse bijscholing. Als de mediator is aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand, dan worden er specifieke eisen gesteld aan deze bijscholing.
  • Verplichte intervisie: reflecteren met vakgenoten over casussen en dilemma’s.
  • Klacht- en tuchtrecht.
Datum: 13 november 2018