In elke fase helpt oncologiefysiotherapie
Wanneer je de diagnose ‘kanker’ krijgt, staat je wereld even stil. Vervolgens kom je terecht in een stroomversnelling van emoties en ziekenhuisbezoeken. Fysiotherapie is dan wel het laatste waar je aan wilt denken. Toch kan dit je helpen! Ontdek de voordelen van onocologiefysiotherapie.
Oncologiefysiotherapie
Je kunt voor, tijdens of na de medische behandeling starten met trainen bij de fysiotherapeut. Dit wordt ‘oncologische revalidatie’ genoemd. Deze training richt zich zowel op het verminderen van de fysieke beperkingen als op het verbeteren van het psychische en sociale welbevinden.
Inspanningsvermogen
De meest voorkomende klachten tijdens of na een behandeling middels chemotherapie, bestraling of een operatie zijn algehele vermoeidheid en een verminderde conditie. De therapie richt zich dan ook met name op het verbeteren van het inspanningsvermogen. Denk hierbij aan spieropbouw, verbetering van de coördinatie en het algeheel uithoudingsvermogen.
Functioneren
Of de training nu in groepsverband plaatsvindt of individueel: het hoofddoel is altijd terugkeren op het oude niveau van functioneren. Voor de een betekent dit een terugkeer naar de werksituatie, voor de ander weer vrijuit kunnen sporten. Door de training leer je je eigen grenzen weer kennen en krijg je je zelfvertrouwen terug. Je lichaam had je immers toch maar mooi in de steek gelaten… Op deze wijze kom je weer in een opwaartse spiraal terecht.
Oedeemtherapie
Elke revalidatie gaat gepaard met ‘ups’ en ‘downs’. Daarom is er altijd een fysiotherapeut aanwezig om jouw vooruitgang te monitoren. Wanneer de training stagneert (dit kan een mentale of fysieke oorzaak hebben), kan de fysiotherapeut je naar een therapeut met een ander specialisme verwijzen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontstaan van oedeem, wat een veel voorkomende klacht binnen de oncologie is.
Het hoofddoel is altijd terugkeren op het oude niveau van functioneren
Oedeem
Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel. Het evenwicht in de aan- en afvoer van vocht is verstoord. Dit is een symptoom dat kan optreden bij chemotherapie, bestraling en/of operatie. Het oedeem kan erg hinderlijk zijn en je belemmeren in het dagelijks leven en in de training. De oedeemtherapeut zal het oedeem middels drainagemethoden en/of zwachtelen doen laten afnemen. Eventueel kan een steunkous worden aangemeten.
Psychosomatische fysiotherapie
Het niet lekker meer in je vel zitten en moeite hebben met de verwerking van de diagnose ‘kanker’, komt vaak voor. Wanneer het niet afdoende meer is om hier met familie en vrienden over te praten, kan de psychosomatisch fysiotherapeut van hulp zijn. De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Ook de lichamelijke en mentale aspecten en de leef- en werkomstandigheden worden bekeken.
Maatwerk
Oncologische fysiotherapie is maatwerk. Door goed te luisteren naar de hulpvraag en door de training af te stemmen op de fysieke mogelijkheden van de patiënt wordt een optimaal behandelplan opgesteld. Wanneer het vertrouwen in het eigen lichaam er is en het uithoudingsvermogen is hersteld, kan er worden gewerkt aan het ‘weer jezelf worden’. Fysiotherapie helpt!
‘Sterker geworden én gebleven’
Maria (50 jaar): ‘Twee jaar geleden kreeg ik de diagnose ‘borstkanker’. Ik hoorde pas van oncologische revalidatie toen ik al midden in de chemo’s zat. Zo snel mogelijk ben ik begonnen met trainen. Dit heeft mij zóveel gegeven! Door de training ben ik niet alleen sterker geworden, maar ook gebleven. Inmiddels heb ik mijn werk weer volledig hervat. Ik kan het iedereen aanraden!’
-
Wanneer borstkanker wordt vastgesteld, staat je wereld op zijn kop. Er komt enorm veel op je af en je krijgt veel informatie.
-
De Franciscus Borstkliniek heeft in 2021 een topklinische erkenning gekregen van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).
-
Wanneer je behandeld wordt omdat je kanker hebt, kunnen daarbij ook hand- en voetproblemen ontstaan. De chemotherapie bestrijdt namelijk niet alleen de kwade cellen, maar ook de goede cellen krijgen een behoorlijke opdoffer.
-
Een kankerbehandeling heeft vaak gevolgen voor je hele lichaam. Er zijn daarom allerlei specialisten die zich bezig houden met alle aspecten van jouw gezondheid. Wat alleen vaak vergeten wordt, is het belang van een goede voetverzorging.
-
Wanneer je ziek bent, is je lichaam opeens van heel veel mensen. Medici raken het aan, onderzoeken het en opereren het wanneer nodig.
-
Jaarlijks krijgt 1 op de 7 vrouwen de nare diagnose ‘borstkanker’. Gelukkig zijn er steeds meer behandelmethoden en geneest 80% van deze ziekte.
-
Voor de laatste keer immunotherapie aan huis. Een mijlpaal om even bij stil te staan, want daarmee sluit Jenita van der Sluis haar behandeltraject voor borstkanker af. Dat bestond uit meer dan immunotherapie.
-
Het kan nog een hele opgave zijn om na het hele traject van behandelingen na borstkanker weer je ‘oude ik’ terug te vinden. Vooral wanneer je chemokuren hebt ondergaan, zul je daar nog lang de gevolgen van ondervinden. De heftige behandelingen hebben niet alleen je hele lichaam aangetast, ook mentaal hebben ze de nodige invloed gehad.
-
In de wachtkamer was er naast vrees ook ergens diep van binnen nog een hoopvol vertrouwen. En dan is er het er ineens: de diagnose ‘borstkanker’ is uitgesproken.
-
Schokkend maar waar: in Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Gelukkig bestaan er tegenwoordig steeds meer goede behandelingen om deze ziekte te bestrijden.