
‘Samen met de patiënt maak je de beste keuze’
De Franciscus Borstkliniek heeft in 2021 een topklinische erkenning gekregen van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Dit betekent dat de Borstkliniek een expertisecentrum is op het gebied van borstkanker en dat er focus is op onderzoek en opleiden.
Mirelle Bröker, mammachirurg in het ziekenhuis: ’In de Franciscus Borstkliniek staat het welzijn van de borstkankerpatiënt centraal en wordt de zorg rondom de patiënt zo goed mogelijk georganiseerd. Wij hebben niet alleen aandacht voor de borstkanker, maar juist ook voor de patiënt. De behandeling van borstkanker is natuurlijk het belangrijkste, maar wij besteden ook veel aandacht aan bijvoorbeeld seksualiteit. Als patiënten net de diagnose ‘borstkanker’ hebben gekregen, is er veel onzekerheid. Het is belangrijk dat zij het aangeven als zij het moeilijk hebben. Praat erover, zodat wij kunnen ondersteunen. Maar ook na de behandeling of genezing bieden wij de juiste nazorg.’
Behandelopties voor de patiënt
Iedere dag worden de patiënten in een multidisciplinair overleg besproken. Dit houdt in dat alle betrokken specialismen bij zo’n overleg betrokken zijn. De verschillende opties worden hier besproken en er wordt gekeken wat het beste is voor de individuele patiënt. Ook is er wekelijks overleg met het Erasmus MC. Mirelle: ‘De behandelopties worden daarna met de patiënt besproken. Wat past het beste bij haar? Als er een aanvullende behandeling nodig is met bijvoorbeeld de oncoloog, dan zijn de lijntjes kort. Het is fijn dat wij dicht bij elkaar zitten, waardoor ze altijd snel kunnen meedenken of meekijken. Ook kunnen wij de radiologen en radiotherapeuten bellen als we nog vragen hebben over scans. Wij zijn een goed team met elkaar en dat merkt de patiënt ook in haar behandeling.’
Samen Beslissen
Mirelle: ‘Wij leggen de opties voor behandeling uitgebreid uit aan de patiënt. Vaak teken ik ook een voorbeeld, zodat het duidelijker is. Daarnaast kunnen patiënten gebruik maken van een online keuzehulp waarbij de patiënt invult welke zaken belangrijk zijn. Ook krijgen ze nog een map met alle informatie mee om thuis alles rustig nog eens door te lezen. Een patiënt twijfelde tussen een borstsparende operatie en borstamputatie. Ik heb voor haar op dezelfde dag een afspraak bij de plastisch chirurg kunnen inplannen, zodat zij de voor- en nadelen van de operaties en de mogelijkheid voor een borstreconstructie kon bespreken. Daarna kon zij de keuzehulp nog invullen om te kijken wat het beste bij haar situatie past. We geven onze patiënten altijd even de tijd om alle informatie te laten bezinken en dit met naasten te bespreken. Maar denk ook na over wat je over 4 jaar denkt belangrijk te vinden en neem dit mee in je keuze. Samen met de patiënt maak je de keuze voor de behandeling die het beste bij haar past.’
Wij leggen de opties uitgebreid uit aan de patiënt
Topklinische erkenning
De Franciscus Borstkliniek heeft een topklinische erkenning gekregen van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Dit betekent dat de Borstkliniek een expertisecentrum is op het gebied van borstkanker en dat er focus is op onderzoek en opleiden.
Het verhaal van Liesbeth
Patiënt Liesbeth krijgt de diagnose ‘borstkanker’ en komt onder behandeling bij de Franciscus Borstkliniek. Tijdens het gesprek met de chirurg bespreken zij samen de opties. Zo kan Liesbeth daarna zelf een weloverwogen keuze maken. Liesbeth ervaart het als prettig dat de arts haar helpt bij het maken van die keuze. Bekijk haar ervaring door de QR-code te scannen.
Zorg van Generaties, de podcast!
Radiopresentator en verslaggever Peter van Drunen gaat in gesprek met collega’s die het topklinische opleidingsziekenhuis vormen. Luister naar het gesprek met mammachirurg Mirelle Bröker over de route die een borstkankerpatiënt aflegt en waarom hierin samen beslissen zo belangrijk is.
De podcasts van Franciscus Gasthuis & Vlietland zijn te beluisteren via Spotify en te bekijken via YouTube!
-
Wanneer borstkanker wordt vastgesteld, staat je wereld op zijn kop. Er komt enorm veel op je af en je krijgt veel informatie.
-
Wanneer je behandeld wordt omdat je kanker hebt, kunnen daarbij ook hand- en voetproblemen ontstaan. De chemotherapie bestrijdt namelijk niet alleen de kwade cellen, maar ook de goede cellen krijgen een behoorlijke opdoffer.
-
Wie kanker heeft, krijgt in of na het behandeltraject vaak te maken met allerlei vervelende bijeffecten: vermoeidheid, pijn, stijve spieren en gewrichten, een gevoelige huid, spanning en stress. Dit nodigt niet uit om intensief te bewegen en misschien durf je het niet eens.
-
Het is al 20 jaar geleden en het liep goed af, maar het raakt me nog altijd als ik eraan terugdenk.’ Het bijna 3-jarige zoontje van Astrid Rosendaal kreeg kanker.
-
Tijdens of na de behandeling van kanker kun je je vreselijk moe voelen. Niet alleen raak je lichamelijk uitgeput, ook heeft de ziekte grote impact op je mentale gestel.
-
Jeroen: ‘Ik liep al een tijd rond met allerlei klachten, waar de huisarts ook niet uitkwam. Een belangrijke daarvan was extreme vermoeidheid.
-
Veel mensen hebben na de diagnose ‘kanker’ veel vragen en onzekerheden, zowel op lichamelijk als psychisch vlak. Deze mensen hebben specialistische zorg nodig, zorg die niet altijd voor handen is.
-
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
Ben had al jaren last van eczeem. De plekken bevonden zich vooral op zijn voeten en de binnenkant van zijn knieën. Plekken die voor de buitenwereld niet zichtbaar waren. Veel mensen wisten niet eens dat hij er last van had.