oncologische-behandeling

Voetklachten bij een oncologische behandeling

Wanneer je behandeld wordt omdat je kanker hebt, kunnen daarbij ook hand- en voetproblemen ontstaan. De chemotherapie bestrijdt namelijk niet alleen de kwade cellen, maar ook de goede cellen krijgen een behoorlijke opdoffer. Volg je een oncologische behandeling, dan is het dus raadzaam om ook een medisch pedicure te bezoeken, die aandacht heeft voor de voetverzorging.

Impact oncologische behandeling

Chemotherapie heeft een grote impact op het lichaam. Dat is merkbaar tijdens de behandelingen, maar ook daarna. Als de chemotherapie ten einde is, gaat het lichaam zichzelf herstellen. Het begint daarvoor bij de vitale delen, zoals het hart en de longen. De uiteinden van ons lichaam, dus de handen en de voeten, komen als laatste voor het herstel in aanmerking.

Welke voetklachten kunnen ontstaan door een oncologische behandeling

Omdat een oncologische behandeling ook effect heeft op de goede cellen in ons lichaam, kunnen er verschillende klachten optreden als gevolg van de behandeling.

  • Neuropathie is bijvoorbeeld een aandoening waarbij de spieren niet meer naar behoren werken, omdat de zenuwen zijn aangetast.
  • Bij polyneuropathie zijn met name de uiteinden van de zenuwen aangetast. Hierdoor kan aanraking pijnlijk zijn of kun je minder gevoel in je voeten ervaren.
  • Een oncologische behandeling kan er daarnaast voor zorgen dat de huid heel dun en droog wordt of dat er eelt, blaren en kloven ontstaan. Dit kan erg pijnlijk zijn.
    Ook kunnen bestaande schimmelaandoeningen aan je voeten verergeren.

Chemotherapie heeft een grote impact op het lichaam

Wat kan een medisch pedicure voor je betekenen?

Een medisch pedicure heeft door de medische achtergrond vaak meer kennis van zaken dan een gewone pedicure. Hierdoor is een medisch pedicure in staat om voeten te behandelen van mensen die bijvoorbeeld tot een risicogroep behoren waarvan bekend is dat ze vaker last hebben van voetproblemen. Dat is onder meer zo na een oncologische behandeling. Deze mensen hebben niet alleen een grotere kans op voetproblemen, maar er bestaat ook een risico dat het behandelen van de voet leidt tot complicaties. Een medisch pedicure kan deze voeten dan toch veilig behandelen.

Een veilige behandeling

De medisch pedicure weet precies wat ze wel en niet met de oncologische voet kan doen. Zo kan deze op een veilige manier het eelt verwijderen, maar is het ook mogelijk om gespleten nagels en verdikte nagels te behandelen. Medisch Pedicure Francisca doet er alles aan om jouw voeten weer in goede conditie te brengen én te houden. Er is een mogelijkheid om de behandeling af te sluiten met een oncologische voetmassage, waarbij je lekker kunt ontspannen. Wil je meer weten over oncologische voetbehandelingen? Neem dan contact met me op.

Datum: 19 januari 2022