Een haarvrije huid door epilatie
Lichaamsbeharing is heel normaal. Ieders lichaam is bedekt met kleine, dunne haartjes. Bij veel mensen zijn deze haartjes bijna niet te zien, maar bij anderen is het een stuk zichtbaarder. Er is sprake van overbeharing wanneer er te veel en te dikke haren groeien op plekken waar normaal alleen dunne haren groeien. En dit is natuurlijk niet erg, maar het kan zijn dat je je eraan stoort. Bijvoorbeeld wanneer de donkerdere haartjes zich concentreren op je bovenlip, op je armen of op je benen.
Ongewenste haargroei
In onze samenleving wordt lichaamsbeharing gezien als ongewenst. Dat is dan ook de reden dat overbeharing van grote invloed kan zijn op het zelfvertrouwen, en daarmee op het welzijn van mensen. Overbeharing kan op twee manieren voorkomen. Ten eerste kan je last krijgen van overmatige haargroei op plaatsen waar van nature ook al haargroei is, zoals wenkbrauwen, armen, onderbenen en romp. Dit heet hypertrichose. De andere vorm van overbeharing heet hirsutisme. Hierbij is er sprake van overbeharing bij vrouwen op plaatsen waar mannen doorgaans haargroei hebben, zoals de bovenlip, wangen, kin, hals, borst en buik.
Oorzaken overbeharing
Waar komt overbeharing door? Allereerst is de mate van beharing genetisch bepaald. Sommige mensen zijn nou eenmaal erfelijke belast. In andere gevallen wordt overbeharing veroorzaakt door overgewicht. Dat komt doordat oestrogenen in het vetweefsel worden omgezet in testosteron. Testosteron zorgt voor meer (mannelijke) beharing. Maar wist je dat 70 tot 80% van de overbeharing bij vrouwen veroorzaakt wordt door PCOS? PCOS is een hormoonstoornis die vele nare effecten heeft, waaronder dus overbeharing.
De epilatie-behandeling
Gelukkig kan overbeharing behandeld worden. Zo kun je kiezen voor een behandeling met elektrische epilatie. Bij deze behandelmethode wordt gebruik gemaakt van een naaldje en stroom. Het naaldje wordt in het haarzakje geschoven, waarna de stroom wordt omgezet in warmte. De warmte voorkomt dat het haarzakje de haar kan voeden en zo kan gaan groeien. Na de behandeling neemt de haargroei met 80 à 90% af. Omdat elke haar afzonderlijk en meerdere keren behandeld moet worden heeft elektrische epilatie een lang behandeltraject.Het grote voordeel van deze behandeling: elektrische epilatie kan op elk soort haar én op alle kleuren haar toegepast worden. Dit in tegenstelling tot licht- en lasertherapie.
Na de behandeling neemt de haargroei met 80 à 90% af
Voorbereiding
Het is wel slim je voor te bereiden op deze behandeling. De haren moeten namelijk lang genoeg zijn, zo lang dat je ze met een pincet kunt vasthouden. Daarom is het slim om vier weken voor de behandeling te stoppen met ontharen (scheren, harsen of epileren). Onthoud ook dat er in bepaalde situaties toch weer nieuwe haren kunnen ontstaan, bijvoorbeeld door de menopauze. Het kan dus nodig zijn om zo nu en dan onderhoudsbehandelingen te nemen.
Vergoedingen
Elektrische epilatie wordt veelal door de zorgverzekeraar vergoed. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar of neem contact op met je zorgverzekeraar voor informatie over vergoedingen.
Ons werk geeft ons veel voldoening!
Het team van Huid- en oedeemtherapie Salland vertelt: ‘Wij, Marieke, Iris en Arlette en Bauwien, zijn ervaren en deskundige huid- en oedeemtherapeuten. Door ons veelzijdige beroep kunnen we veel voor mensen betekenen een positieve gezondheid in al haar facetten zo goed mogelijk nastreven. Uit het verbeteren van huidproblemen en het bereiken van zichtbare resultaten halen wij veel voldoening.’
-
Scheren, epileren, waxen en ontharingscrème: er zijn verschillende manieren om van ongewenste haargroei af te komen.
-
Denk eens na. Hoe vaak heb jij afgelopen zomer met dat scheermesje in je handen gestaan? En had je liever wat strakker in je vel gezeten?
-
De kans is groot dat je er steeds vaker over hoort: een laserbehandeling. Ben je zelf ook van plan om zo’n behandeling te nemen? Er zitten verschillende voordelen aan. Zo is het een veilige manier van haarverwijdering, waarna je niet meer hoeft te scheren of harsen.
-
Lichaamshaar mag er zijn. Steeds meer vrouwen omarmen hun natuurlijke haargroei, bijvoorbeeld onder hun oksels of in hun intieme zone. Toch voelt het voor velen ook nog als ongewenste haargroei. Een gladde huid voelt comfortabeler aan, zowel letterlijk als figuurlijk.
-
Ontsierende en jeukende scheerbultjes bij je bikinilijn. Kleine stoppeltjes die veel te snel weer op je benen te zien zijn. Of gevoelens van schaamte omdat je vergeten bent je oksels te ontharen voordat je dat topje aantrok.
-
Gladde benen zonder te scheren, dat willen we allemaal wel. Zo ook Yvette (32).
-
Zodra de temperaturen weer stijgen, kunnen de zomerse kledingstukken weer uit de kast worden gehaald. Maar wat komen dan ook weer tevoorschijn? Juist: je benen!
-
Wist je dat een mens met ongeveer 5 miljoen haarzakjes, verspreid over het hele lichaam, geboren wordt? Hoe ze over het lichaam verspreid zijn, is vastgelegd in onze genen. Zolang die zich voornamelijk bovenop ons hoofd bevinden, zijn we daar over het algemeen wel blij mee. Zo’n mooie volle bos haar is immers een waar visitekaartje.
-
Irritaties, bultjes en jeuk na het scheren: het was dagelijkse kost voor Kayleigh (23). Ze had van alles geprobeerd, maar niets hielp.
-
Lange mouwen, elk ontharingsmiddel in je badkamer en elke maand nieuwe scheermesjes. Als je last hebt van overmatige haargroei herken je dit beeld vast en zeker. Lang, dik haar is de droom van elke man en vrouw, maar als het op de verkeerde plekken zit bedank je liever.