epilatie

Een haarvrije huid door epilatie

Lichaamsbeharing is heel normaal. Ieders lichaam is bedekt met kleine, dunne haartjes. Bij veel mensen zijn deze haartjes bijna niet te zien, maar bij anderen is het een stuk zichtbaarder. Er is sprake van overbeharing wanneer er te veel en te dikke haren groeien op plekken waar normaal alleen dunne haren groeien. En dit is natuurlijk niet erg, maar het kan zijn dat je je eraan stoort. Bijvoorbeeld wanneer de donkerdere haartjes zich concentreren op je bovenlip, op je armen of op je benen.

Ongewenste haargroei

In onze samenleving wordt lichaamsbeharing gezien als ongewenst. Dat is dan ook de reden dat overbeharing van grote invloed kan zijn op het zelfvertrouwen, en daarmee op het welzijn van mensen. Overbeharing kan op twee manieren voorkomen. Ten eerste kan je last krijgen van overmatige haargroei op plaatsen waar van nature ook al haargroei is, zoals wenkbrauwen, armen, onderbenen en romp. Dit heet hypertrichose. De andere vorm van overbeharing heet hirsutisme. Hierbij is er sprake van overbeharing bij vrouwen op plaatsen waar mannen doorgaans haargroei hebben, zoals de bovenlip, wangen, kin, hals, borst en buik.

Oorzaken overbeharing

Waar komt overbeharing door? Allereerst is de mate van beharing genetisch bepaald. Sommige mensen zijn nou eenmaal erfelijke belast. In andere gevallen wordt overbeharing veroorzaakt door overgewicht. Dat komt doordat oestrogenen in het vetweefsel worden omgezet in testosteron. Testosteron zorgt voor meer (mannelijke) beharing. Maar wist je dat 70 tot 80% van de overbeharing bij vrouwen veroorzaakt wordt door PCOS? PCOS is een hormoonstoornis die vele nare effecten heeft, waaronder dus overbeharing.

De epilatie-behandeling

Gelukkig kan overbeharing behandeld worden. Zo kun je kiezen voor een behandeling met elektrische epilatie. Bij deze behandelmethode wordt gebruik gemaakt van een naaldje en stroom. Het naaldje wordt in het haarzakje geschoven, waarna de stroom wordt omgezet in warmte. De warmte voorkomt dat het haarzakje de haar kan voeden en zo kan gaan groeien. Na de behandeling neemt de haargroei met 80 à 90% af. Omdat elke haar afzonderlijk en meerdere keren behandeld moet worden heeft elektrische epilatie een lang behandeltraject.Het grote voordeel van deze behandeling: elektrische epilatie kan op elk soort haar én op alle kleuren haar toegepast worden. Dit in tegenstelling tot licht- en lasertherapie.

Na de behandeling neemt de haargroei met 80 à 90% af

Voorbereiding

Het is wel slim je voor te bereiden op deze behandeling. De haren moeten namelijk lang genoeg zijn, zo lang dat je ze met een pincet kunt vasthouden. Daarom is het slim om vier weken voor de behandeling te stoppen met ontharen (scheren, harsen of epileren). Onthoud ook dat er in bepaalde situaties toch weer nieuwe haren kunnen ontstaan, bijvoorbeeld door de menopauze. Het kan dus nodig zijn om zo nu en dan onderhoudsbehandelingen te nemen.

Vergoedingen

Elektrische epilatie wordt veelal door de zorgverzekeraar vergoed. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar of neem contact op met je zorgverzekeraar voor informatie over vergoedingen.

Ons werk geeft ons veel voldoening!

Het team van Huid- en oedeemtherapie Salland vertelt: ‘Wij, Marieke, Iris en Arlette en Bauwien, zijn ervaren en deskundige huid- en oedeemtherapeuten. Door ons veelzijdige beroep kunnen we veel voor mensen betekenen een positieve gezondheid in al haar facetten zo goed mogelijk nastreven. Uit het verbeteren van huidproblemen en het bereiken van zichtbare resultaten halen wij veel voldoening.’

Datum: 25 juni 2019