‘Ik schaam me niet meer voor overbeharing’
Inge (32) vertelt: ‘Als jong meisje was ik er vroeg bij met haargroei. Op mijn elfde kreeg ik bijvoorbeeld al okselhaar. Ook had ik opvallende haargroei op mijn buik, onderrug, benen en armen. Ik voelde vreselijk onzeker, vooral tijdens het douchen na de gymles en na het sporten. Bang dat mijn klasgenootjes die lange, dikke en donkere haren zouden zien, op plekken waar dit eigenlijk niet hoorde.’
Overbeharing
‘Omdat ik zó gebukt ging onder die vervelende haren, ben ik in die tijd laserbehandelingen gaan volgen tegen de overbeharing. De haargroei op meerdere plekken van mijn lichaam werd ‘aangepakt’: mijn benen, onderrug, buik en oksels. Deze behandelingen heb ik toentertijd als best heftig ervaren, zeker omdat ik zo jong was. Het was soms best wel pijnlijk en het te behandelen gebied was groot. Toch ben ik blij dat ik destijds die grote stap heb genomen. De overbeharing is namelijk aanzienlijk minder geworden, waardoor ik mij gedurende de puberteit en in mijn studentenleven niet zo onzeker voelde.’
Terug in volle glorie
‘De haren op armen waren er nog wel – deze had ik als het minst storend ervaren. Lange tijd kon ik hier nog wel mee leven. Het viel niet op als ik lange mouwen droeg, en in de zomer werden de haren lichter. Bovendien leek de haargroei ook nog eens minder opvallend te worden toen ik op mijn zestiende aan de pil ging. Maar nadat ik ruim tien jaar later met de pil stopte, kwamen de haren op mijn armen terug. In volle glorie: ze leken donkerder en langer als ooit tevoren. Nu vond ik het wél echt vervelend. Niet alleen de haargroei was terug, maar ook de grote onzekerheid. Zelfs in de bloedhete zomer droeg ik liever iets met lange mouwen. Ik besloot er iets aan te gaan doen, en won advies in bij huidtherapeut Bauwien. Zij raadde mij aan om elektrische epilatie-behandelingen te gaan volgen.’
Je bent niet de enige
‘En ik ben blij dat ik dat ben gaan doen. Dankzij de behandelingen met elektrische epilatie durf ik gewoon weer in een topje of shirtje het terras op. Wat ik vooral wil meegeven met mijn verhaal, is dat je niet de enige bent die zich schaamt voor zijn of haar overbeharing. Natuurlijk hoef je er niet per se iets aan te doen. Maar het is wel goed om te weten dat er behandelingen zijn waarmee je er van af kunt komen. Uit eigen ervaring weet ik dat deze heel wat kunnen betekenen voor je zelfvertrouwen.’
De methode kan worden toegepast op elke soort haar en elke kleur
De huidtherapeut aan het woord
Bauwien, huidtherapeut bij Huid- en oedeemtherapie Salland vertelt: ‘Er zijn twee soorten overmatige haargroei. Hypertrichose is de naam voor haargroei waar al van nature haargroei is. Denk aan de fijne, lichte haartjes in je gezicht, of aan de haren op je armen en je onderbenen. Deze vorm komt bij zowel mannen en vrouwen voor, en begint vaak in de puberteit. ‘Hirsutisme’ is overmatige haargroei bij vrouwen, in een mannelijk patroon. Dat betekent dat er haren groeien op plekken waar normaal geen haren zouden groeien, zoals in je gezicht, je hals, borst en op je benen. De haren zijn vaak donker en dik. Het kan zijn dat je last hebt van één van deze vormen, of van allebei tegelijk, zoals bij Inge.’
Behandeling
Bauwien vervolgt: ‘Veel vrouwen ervaren hun overmatige haargroei als ontsierend, en schamen er zich zelfs voor. Deze schaamte kan problemen veroorzaken bij het sporten, op het werk en in de relatiesfeer. Gelukkig is er een veilige behandeling waarmee de overmatige haargroei met 80 tot 90% verminderd kan worden: elektrische epilatie. Hoe het werkt? Elk haartje wordt afzonderlijk aangepakt, waarbij een heel fijn naaldje langs het haartje in het haarzakje wordt geschoven. Met behulp van stroom wordt de haarwortel uitgeschakeld en vindt er, als het gaat om een haartje in de juiste groeifase, geen haargroei meer plaats. Er zijn meerdere behandelingen nodig. Een groot voordeel van elektrische epilatie is dat de methode kan worden toegepast op elke soort haar en elke kleur. Ook de donkere huiden kunnen worden behandeld – dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld licht- en laserbehandelingen. In veel gevallen worden de behandelingen (deels) vergoed door de zorgverzekeraar. Check hiervoor eerst altijd je polis.
Voor jou!
Bauwien: ‘Heb jij last van overbeharing, of bijvoorbeeld van acne, pigmentvlekken, couperose, littekens of andere huidproblemen? Blijf er niet mee zitten, maar ga naar de huidtherapeut! Mijn collega’s – Marieke, Iris en Arlette – kunnen je helpen met specialistische behandelingen en een advies op maat. Onze passie is het verbeteren van huidproblemen en het bereiken van een zichtbaar resultaat.’
-
Denk eens na. Hoe vaak heb jij afgelopen zomer met dat scheermesje in je handen gestaan? En had je liever wat strakker in je vel gezeten?
-
De kans is groot dat je er steeds vaker over hoort: een laserbehandeling. Ben je zelf ook van plan om zo’n behandeling te nemen? Er zitten verschillende voordelen aan. Zo is het een veilige manier van haarverwijdering, waarna je niet meer hoeft te scheren of harsen.
-
Lichaamshaar mag er zijn. Steeds meer vrouwen omarmen hun natuurlijke haargroei, bijvoorbeeld onder hun oksels of in hun intieme zone. Toch voelt het voor velen ook nog als ongewenste haargroei. Een gladde huid voelt comfortabeler aan, zowel letterlijk als figuurlijk.
-
Ontsierende en jeukende scheerbultjes bij je bikinilijn. Kleine stoppeltjes die veel te snel weer op je benen te zien zijn. Of gevoelens van schaamte omdat je vergeten bent je oksels te ontharen voordat je dat topje aantrok.
-
Gladde benen zonder te scheren, dat willen we allemaal wel. Zo ook Yvette (32).
-
Zodra de temperaturen weer stijgen, kunnen de zomerse kledingstukken weer uit de kast worden gehaald. Maar wat komen dan ook weer tevoorschijn? Juist: je benen!
-
Wist je dat een mens met ongeveer 5 miljoen haarzakjes, verspreid over het hele lichaam, geboren wordt? Hoe ze over het lichaam verspreid zijn, is vastgelegd in onze genen. Zolang die zich voornamelijk bovenop ons hoofd bevinden, zijn we daar over het algemeen wel blij mee. Zo’n mooie volle bos haar is immers een waar visitekaartje.
-
Irritaties, bultjes en jeuk na het scheren: het was dagelijkse kost voor Kayleigh (23). Ze had van alles geprobeerd, maar niets hielp.
-
Lange mouwen, elk ontharingsmiddel in je badkamer en elke maand nieuwe scheermesjes. Als je last hebt van overmatige haargroei herken je dit beeld vast en zeker. Lang, dik haar is de droom van elke man en vrouw, maar als het op de verkeerde plekken zit bedank je liever.
-
Huidirritaties, scheerwondjes en haartjes die extreem snel terug groeien. Als je regelmatig je benen scheert, komt dit je vast niet onbekend voor. Ben je er helemaal klaar mee om continu dat scheermes er weer bij te moeten pakken? Dan kun je kiezen voor ontharing door IPL.