
Ex-partners én samen ouders
Een scheiding, of je nu samenwonend bent of getrouwd, is een ingrijpende gebeurtenis voor het hele gezin. Het is heftig voor de ouders, maar vooral ook voor de kinderen. Hoewel je geen partners meer bent van elkaar, blijf je samen ouders, voor altijd. Om ouderschap samen vorm te geven, zijn er goede afspraken nodig. Uit onderzoek blijkt dat ex-partners die tijdens deze emotionele tijd goed met elkaar in gesprek zijn gebleven, daarna beter als ouders functioneren.
Ouderschapsplan
Natuurlijk is dat wat je als ouder wilt, voor jezelf, maar juist ook je de kinderen. Maar de zaken die besproken moeten worden, liggen zó gevoelig! Dus hoe doe je dat? Hoe maak je een goed ouderschapsplan? Wat spreek je samen af over de opvoeding en over de omgangsregeling? De registermediators van Accent Mediation nemen jullie stap voor stap mee in het proces en stellen hierin het kind centraal.
Afspraken voor de lange termijn
De MfN registermediators bij Accent Mediation, onder andere gespecialiseerd in (echt)scheidingen, helpen je om tot afspraken te komen waar beiden achter kunnen staan. Judith Bos is mediator en vertelt: ‘Een echtscheiding brengt, vrijwel zonder uitzondering, een emotionele en onzekere periode met zich mee die tot veel spanningen leidt. Als ervaren mediators begeleiden ik en mijn collega’s jullie hierin en zorgen we ervoor dat ondanks de onderliggende spanningen er afspraken gemaakt worden waar iedereen zich ook op de lange termijn goed bij voelt.’
Goed overleg
‘Tijdens de mediation wordt een groot aantal zaken besproken en worden afspraken vastgelegd in een ouderschapsplan en een (echt)scheidingsconvenant. In dat laatste document staan alle afspraken over financiële en zakelijke belangen, zoals de boedelverdeling, de woning en pensioenafspraken. Bij Accent Mediation ligt de nadruk op het tot stand brengen van de dialoog. Want als je goed met elkaar in overleg bent, ben je in staat om samen afspraken te maken die ook echt stand houden.’
Elk kind reageert anders op een scheiding
Paraplugesprek
Kinderen kiezen nooit voor een scheiding. Het moment waarop jullie erover aan de kinderen moeten vertellen, is dan ook erg moeilijk. De mediators van Accent Mediation helpen ouders om het zogenaamde ‘paraplugesprek’ voor te bereiden: door als ouders samen te werken een open houding aan te nemen, bescherm je iedereen tegen de regen die komen gaat. Deze tips kunnen helpen een goed paraplugesprek te voeren:
- Neem de tijd en kies een rustige omgeving
- Voer het gesprek sámen
- Geef elkaar niet de schuld van de scheiding
- Laat je kinderen vrij om hun emoties te tonen
- Beloof geen dingen die je niet kunt waarmaken
Kinderen zitten vol vragen
Accent Mediation helpt je met de voorbereiding op het onvermijdelijke en moeilijke gesprek dat je als ouders met je kinderen moet voeren bij een scheiding; het zogenaamde ‘paraplugesprek’.
Elk kind reageert anders op een scheiding. De één wordt boos, de ander is heel verdrietig. De één uit zich sowieso beter dan de ander. Maar alle kinderen zitten vol vragen. Judith: ‘Wij kunnen als mediator ook zelf met kinderen in gesprek gaan. Wij zijn ook gespecialiseerd als ontwikkelingspsycholoog en KieC-coach. Tijdens het gesprek dat je kind met de gespecialiseerde mediator voert, staat je kind centraal. Er is veel aandacht en een luisterend oor. Zo krijgen kinderen een stem en voelen ze zich goed gehoord. Dit helpt ze om de scheiding een plek te kunnen geven.’
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
Als tiener stap je onbevlekt in de wereld van relaties. In de loop der jaren bewandel je met verschillende mensen jouw levenspad, om uiteindelijk gevormd te zijn tot de persoon die je vandaag bent. Je verzamelt kostbare herinneringen, maar maakt helaas ook vervelende gebeurtenissen mee. Gebeurtenissen die je kwetsen en tekenen.
-
Een sleur in een relatie. Het komt helaas vaker voor. Hoewel je dit vaker voorbij ziet komen, wilt iedereen dit natuurlijk voorkomen. Het liefste hou je de relatie zo spannend, nieuw en speciaal mogelijk.
-
Aan het begin van een nieuwe relatie vind je alles leuk aan de ander. Hij is in jouw ogen de persoon waarbij je vaak in zijn buurt wilt zijn. Je zit op een roze wolk, maar hoe ga je ermee om als deze wolk van kleur verandert?
-
We praten graag, maar luisteren we ook echt naar elkaar? Goed luisteren versterkt de band tussen jou en je partner. De ander zal het waarderen als je écht en actief luistert. Hoe beter je erin wordt, hoe waardevoller je zult zijn voor je partner.
-
Relaties lopen niet altijd zoals je graag zou willen. Je bent uit elkaar gegroeid, je merkt dat je om kleine dingen ruzie maakt of misschien is iets wat je in het begin van de relatie erg aantrekkelijk vond een ergernis geworden. Hoe komt dat?
-
Jij en je partner houden van elkaar. Toch loopt het in de relatie niet altijd zo soepel als je graag zou willen.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.