Laat je kind niet de dupe worden van de scheiding
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’. Vooral het kind wordt er de dupe van dat je ex-partner de afspraken niet nakomt of er juist heel star aan vasthoudt.
Conflicten na een scheiding
Mediator Jolanda Hellings: ‘Het komt helaas vaak voor dat kinderen de dupe worden van onderlinge conflicten tussen de ouders na een scheiding. In veel gevallen ontstaan die conflicten wanneer één van de ouders een nieuwe relatie krijgt. Als mediator kan ik, ook nadat de echtscheiding door de rechter is uitgesproken, bemiddelen bij conflicten op het gebied van communicatie.’
Geen overleg
Pasgeleden was het weer raak. Je ouders vierden hun 40-jarig huwelijk en hielden ter ere daarvan een feestje voor alle kinderen en kleinkinderen. Dat feestje viel echter precies in het weekend dat jullie dochter bij je ex-partner zou zijn. Er viel helaas niet te overleggen. Zelfs toen je dochter haar vader helemaal overstuur vroeg waarom zij niet mee mocht naar opa en oma, ging hij niet overstag.
Kinderen zijn vaak de dupe van onderlinge conflicten tussen de ouders na een scheiding
Klop aan bij je mediator
‘Het probleem is dat onderlinge meningsverschillen worden ‘uitgevochten’ als ex-partners en niet als ouders.’, vervolgt Jolanda. ‘Dat kan uitmonden in getreiter over en weer, waarbij het belang van de kinderen totaal uit het oog verloren is. In dat geval is het raadzaam om de problemen via mediation op te lossen. Dat is voor iedereen beter dan de zaak te laten escaleren en in een juridisch traject terecht te komen.
Communiceren als ouders
In de meest schrijnende gevallen wordt zelfs de Raad van de Kinderbescherming ingeschakeld en loop je de kans dat het kind onder toezicht wordt gesteld. Om dit te voorkomen, kan een mediator ingeschakeld worden die jullie begeleidt om weer te communiceren als ouders in plaats van als ex-partners.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.
-
Eén van de belangrijkste factoren binnen een relatie is vertrouwen. Als dit vertrouwen wordt geschaad, bijvoorbeeld doordat jij of je partner met een ander naar bed gaat, dan heeft dit vaak grote consequenties voor je relatie. Hoe los je dit op?