
Loslaten uit liefde
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar. Onverwachts of niet, jouw keuze of de zijne: een echtscheiding doet pijn.
Iedereen verwerkt een relatiebreuk anders. Toch is er in de meeste gevallen een algemene lijn te trekken. Coach Anja Groenhof vertelt: ‘Tijdens een scheiding ga je vaak door een soort rouwproces. Je moet je aanpassen aan een verlies van iets of iemand. Je partner is er fysiek nog, maar toch ben je diegene kwijt. Je moet je verwachtingen, dromen en wensen omtrent het verleden, het heden en de toekomst bijstellen. Je leven is zó ingrijpend veranderd dat niets meer hetzelfde zal zijn. Het voelt alsof er geen einde komt aan de rouw, het verdriet en de boosheid. Maar het is een kwestie van tijd en geduld.’
Ontkenning en woede
De eerste fase is ontkenning. Je denkt: ‘Dit gebeurt mij niet.’ Je wil de relatie redden; doet er alles aan om je partner vast te houden. Anja: ‘Dit is een natuurlijke reactie om jezelf te beschermen tegen het verdriet van het verlies. Maar de breuk is niet te voorkomen. Je moet je partner loslaten. Dit doet pijn. Een natuurlijke reactie is dan om dwars te liggen en boos te worden. Dit is een normale reactie op onrechtvaardigheid, pijn en verlies. Woede kan functioneren als substituut voor andere pijnlijke emoties zoals afwijzing of vernedering. Het is gemakkelijker om boos te zijn dan te huilen. Het geeft een gevoel van macht in een machteloze periode.’
Schade
‘Maar ondanks dit alles is woede een verwoestende kracht’, gaat Anja verder. ‘Het heeft geen zin om langdurig boos te zijn. Uiteindelijk levert het niets op. Vroeg of laat zul je beseffen dat de waarheid niet te bestrijden is. Je kunt de gebeurtenissen niet ongedaan maken. Sterker nog: je verslechtert de relatie alleen maar. En je brengt ook schade toe aan jezelf.’
Alles gebeurt met een reden
Afstand
‘De ander is niet jouw bezit. Je krijgt hem niet meer terug. Je zult boven je boosheid uit moeten stijgen. Door los te laten grijp je de macht terug, hoe tegenstrijdig dit misschien ook klinkt. Maar het is belangrijk om geen energie te verspillen aan de negatieve gevoelens. Die energie kun je namelijk hard gebruiken voor jezelf. Door de ander liefdevol en in vrede op afstand te houden, creëer je een stukje rust voor jezelf. Hij is kennelijk gelukkig. Dat maakt in ieder geval één. Daar kun je zelf ook vrede uit halen. Want er blijft hoe dan ook iets van liefde hangen. Je bent niet voor niets zo lang gelukkig geweest samen.’
Het lot
Anja: ‘Ik geloof dat alles gebeurt met een reden. Toeval bestaat niet. Alle gebeurtenissen, ook vervelende of pijnlijke, zijn onderdeel van een groter plan. Het feit dat je liefde voor iemand voelt of hebt gevoeld, betekent niet per se dat je voor de rest van je leven verbonden bent, hoe oneindig het ook leek. Door los te laten creëer je ruimte voor andere, mooie dingen op jouw levenspad. Het heeft zo moeten zijn.’
In je kracht staan
Door eigen ervaringen weet Anja maar al te goed hoe jij je voelt. ‘Daarom ben ik graag de vrouw die jou weer laat stralen. Ik leer je wat energieën met je doen en wat ‘zelfzorg’ betekent. Ik leer je geloven in jezelf. Mijn werk doe ik omdat ik vrouwen prachtige, krachtige wezens vind. En jij verdient het om het beste uit jezelf te halen. Laat van je horen. Je bent welkom.’
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
Als tiener stap je onbevlekt in de wereld van relaties. In de loop der jaren bewandel je met verschillende mensen jouw levenspad, om uiteindelijk gevormd te zijn tot de persoon die je vandaag bent. Je verzamelt kostbare herinneringen, maar maakt helaas ook vervelende gebeurtenissen mee. Gebeurtenissen die je kwetsen en tekenen.
-
Een sleur in een relatie. Het komt helaas vaker voor. Hoewel je dit vaker voorbij ziet komen, wilt iedereen dit natuurlijk voorkomen. Het liefste hou je de relatie zo spannend, nieuw en speciaal mogelijk.
-
Aan het begin van een nieuwe relatie vind je alles leuk aan de ander. Hij is in jouw ogen de persoon waarbij je vaak in zijn buurt wilt zijn. Je zit op een roze wolk, maar hoe ga je ermee om als deze wolk van kleur verandert?
-
We praten graag, maar luisteren we ook echt naar elkaar? Goed luisteren versterkt de band tussen jou en je partner. De ander zal het waarderen als je écht en actief luistert. Hoe beter je erin wordt, hoe waardevoller je zult zijn voor je partner.
-
Relaties lopen niet altijd zoals je graag zou willen. Je bent uit elkaar gegroeid, je merkt dat je om kleine dingen ruzie maakt of misschien is iets wat je in het begin van de relatie erg aantrekkelijk vond een ergernis geworden. Hoe komt dat?
-
Jij en je partner houden van elkaar. Toch loopt het in de relatie niet altijd zo soepel als je graag zou willen.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
De vorige relatie kwam abrupt tot een einde. Je dacht zelf dat de relatie nog prima was. Natuurlijk was het niet perfect.